Hatalmas újítás: erről a településről lehet először utazni egyesített zónabérlettel Budapestre

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas újítás: erről a településről lehet először utazni egyesített zónabérlettel Budapestre

Szakít azzal a több évtizedes logikával, hogy bérletet kizárólag egyes szolgáltatók járataira lehet váltani. Azt remélik tőle, hogy kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé, kényelmesebbé válik a városban és térségében élők napi ingázása.

Magyarország első, szolgáltatótól független helyközi bérletét vezeti be minisztériumi engedéllyel október elsejétől a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz a dél-pesti agglomerációban. A közös Dunaharaszti zónabérlettel kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé, kényelmesebbé válik a városban és térségében élők napi ingázása.

A jövő közösségi közlekedésében az átjárhatóság az egyik legnagyobb kihívás közlekedésszervezési, gazdasági és tarifa szempontokból is. A MÁV vállalatcsoportba tartozó MÁV-START, MÁV-HÉV és a Volánbusz első lépésként nyáron a Dunakanyarban vezetett be közös napijegyet a MAHART-tal. A kirándulásokhoz biztosított lehetőséggel két hónap alatt több mint kétezren éltek, a napijegy október végéig hétvégente és október 23-án vehető igénybe.

A közösségi közlekedési szolgáltatók közötti együttműködés következő mérföldköveként – az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélye alapján –

Használatával Dunaharasztiból Budapestre bármely közösségi közlekedési szolgáltatást kiválaszthatja az utas éppen aktuális úti céljához vagy az utazás konkrét időpontjához igazodva.

A három szolgáltató járatain felhasználható, 9580 forintba kerülő Dunaharaszti zónabérlet a dél-pesti agglomerációban kiválthatja a különböző útvonalakon közlekedő, más-más településrészeket érintő területen közlekedő járatokra érvényes, 30 napos dolgozóbérleteket. Az utasok igényei ezzel a jelenleginél rugalmasabban szolgálhatók ki, akár saját megfontolásból, akár a közlekedésben bekövetkező esemény miatt a napi rutinjuktól eltérően választhatnak a három szolgáltató járatai közül külön menetjegy vagy bérlet (kivéve Budapest-bérlet) megváltása nélkül.

A Dunaharaszti zónabérletet a bevezetéskor a MÁV mobilalkalmazás új, „Térségi és városi jegyek” menüpontjában, elektronikus bérletigazolványhoz kötve és a vasúttársaság pénztáraiban lehet megvásárolni. A három szolgáltató közel azonos távolságú, jellemzően a főváros közigazgatási határától 10 kilométeres díjövezetbe eső szakaszokat fed le a területen, ezért a 9580 forintos zónabérlet a 10 kilométerre érvényes dolgozóbérlet árának felel meg.

A MÁV-csoport a megrendelő minisztériummal közösen a következő hónapokban értékeli a zónabérlet bevezetésének tapasztalatait. A vasúttársaság megvizsgálja a tanuló zónabérletek bevezetésének és más elővárosi térségben hasonló konstrukció alkalmazásának a lehetőségét is. Az intézkedés a teljes tarifaközösség felé vezető első lépés, a tervek szerint 2022-től egyfajta bérlettel vagy jeggyel lehet majd utazni bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máv

bérlet

zónabérlet

volánbusz

dunaharaszti