Hatalmas változások a Balatonnál: így alakul át a közlekedés

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas változások a Balatonnál: így alakul át a közlekedés

Már idén jelentős változások valósulhatnak meg a Balatonnál, de jövőre egészen megújulhat a közösségi közlekedés. A fő cél a régión belüli közlekedési problémák megoldása - írja az Infostart

A Balaton Fejlesztési Tanács online konferenciáján elhangzottak szerint a Balaton-régió közlekedésfejlesztési stratégiájában a fő cél a Balaton vasúti körbejárhatóságának biztosítása, vagyis a régión belüli közlekedési problémák megoldása - írja a portál.

A tervek szerint jövő év júniusára készül el az északi parton a Szabdbattyán és Balatonfüred közötti szakasz villamosítása és előkészítik a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely szakaszt is. Borbélyné Szabó Ágnes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy folytatódik a vasúti és az autóbuszos közlekedés összehangolása is a régióban, amelynek következő lépéseként még ebben a hónapban változásokra lehet számítani a balatonaligai közösségi közlekedésben év végéig pedig a déli parton igazodik majd jobban a vasúthoz a buszos közlekedés.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, zajlik 13 dél-balatoni vasútállomás rekonstrukciójának előkésztése, amelyből 6 kivitelezése még forrásra vár. Folyamatban van az észak-balatoni vasútállomások rekonstrukciójának, 10 helyszínen az akadálymentesítésnek a tervezése is, de a megvalósításra még nincs forrás.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, az elmúlt időszak fejlesztéseivel sikerült az ország több pontjáról is jobban megközelíthetővé tenni a Balatont, és vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést.

Viszont a járvány miatt csak június második felében indult be a forgalom a régió felé, így az utasforgalom idén 15 százalékkal csökkent a tavalyi nyári szezonhoz képest. Érdemes azonban kiemelni, hogy a csökkenő forgalomban is 30 százalékkal több kerékpárt szállítottak, ezzel elérték a kapacitásaik határait.

Jövőre KISS motorvonatokat is szeretnének üzembe állítani, és a tervek között szerepel az igen népszerűnek bizonyult új, Győr-Balatonszentgyörgy közvetlen utazási lehetőség Kaposvárig történő meghosszabbítása.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vonat

balaton

utazás

változás