Hatalmas változások a Balatonnál: így alakul át a közlekedés

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas változások a Balatonnál: így alakul át a közlekedés

Már idén jelentős változások valósulhatnak meg a Balatonnál, de jövőre egészen megújulhat a közösségi közlekedés. A fő cél a régión belüli közlekedési problémák megoldása - írja az Infostart

A Balaton Fejlesztési Tanács online konferenciáján elhangzottak szerint a Balaton-régió közlekedésfejlesztési stratégiájában a fő cél a Balaton vasúti körbejárhatóságának biztosítása, vagyis a régión belüli közlekedési problémák megoldása - írja a portál.

A tervek szerint jövő év júniusára készül el az északi parton a Szabdbattyán és Balatonfüred közötti szakasz villamosítása és előkészítik a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely szakaszt is. Borbélyné Szabó Ágnes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy folytatódik a vasúti és az autóbuszos közlekedés összehangolása is a régióban, amelynek következő lépéseként még ebben a hónapban változásokra lehet számítani a balatonaligai közösségi közlekedésben év végéig pedig a déli parton igazodik majd jobban a vasúthoz a buszos közlekedés.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, zajlik 13 dél-balatoni vasútállomás rekonstrukciójának előkésztése, amelyből 6 kivitelezése még forrásra vár. Folyamatban van az észak-balatoni vasútállomások rekonstrukciójának, 10 helyszínen az akadálymentesítésnek a tervezése is, de a megvalósításra még nincs forrás.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, az elmúlt időszak fejlesztéseivel sikerült az ország több pontjáról is jobban megközelíthetővé tenni a Balatont, és vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést.

Viszont a járvány miatt csak június második felében indult be a forgalom a régió felé, így az utasforgalom idén 15 százalékkal csökkent a tavalyi nyári szezonhoz képest. Érdemes azonban kiemelni, hogy a csökkenő forgalomban is 30 százalékkal több kerékpárt szállítottak, ezzel elérték a kapacitásaik határait.

Jövőre KISS motorvonatokat is szeretnének üzembe állítani, és a tervek között szerepel az igen népszerűnek bizonyult új, Győr-Balatonszentgyörgy közvetlen utazási lehetőség Kaposvárig történő meghosszabbítása.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vonat

balaton

utazás

változás