Méregdrága ősz vár a magyar autósokra: nincs mese, fizetniük kell

HelloVidék   
  Megosztom
Méregdrága ősz vár a magyar autósokra: nincs mese, fizetniük kell

A naptárt és a meteorológiai jelentéseket böngészve az autótulajdonosoknak bizony lassan el kell kezdeniük a kocsi téli felkészítésén ügyködni, aminek az egyik, ha nem a legfontosabb része az abroncscsere. De mikor indul meg a roham a szervizekben, és számíthatunk-e áremelkedésre? Cikkünkből kiderül.

Az elmúlt hetekben végleg és visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, és jelenleg éppen a zordabbik arcát mutatja. Az időjárás szinte egyik pillanatról a másikra váltott indiánnyárból hűvös, esős, szeles októberbe, ráadásul, ahogy mi is megírtuk, a Kékestetőn szerdán már havazott is. A naptárt és a meteorológiai jelentéseket böngészve az autótulajdonosoknak bizony lassan el kell kezdeniük a kocsi téli felkészítésén ügyködni, aminek az egyik, ha nem a legfontosabb része az abroncscsere. A nyári abroncs egyszerűen nem alkalmas a téli közlekedésre. Ha a télire is fent hagyott nyári abroncs miatt okozunk balesetet, a kár már egyetlen karosszériaelem sérülése esetén is nagyobb lesz, mintha vettünk volna négy téli abroncsot, írja a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

A széles méret-, ár- és minőségbeli kínálatból nem könnyű feladat kiválasztani a számunkra ideálisat. Bárhogy is döntünk, a szövetség tanácsait érdemes megfogadni:

  • nem érdemes bizonytalan, kétes eredetű (például ismeretlen távol-keleti importból származó) abroncsokat venni,
  • sem használtat, még akkor se, ha szemmel láthatóan jó állapotban vannak,
  • vásárláskor érdemes kikérni a gumiabroncs-szervizes szakember véleményét,
  • és ami végképp tilos: ne kombináljuk a téli abroncsot a nyárival, a fizikát ugyanis nem lehet becsapni!

Jól tesszük azt is, ha szakműhelyt választunk - egy kereket otthon is ki lehet cserélni, de az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert nem tudjuk otthon kalibrálni, mint ahogyan centrírozni sem tudunk megfelelő berendezések nélkül. Ha kerékre szerelt téli-, illetve nyári-szettet cserélgetünk, akkor egyrészt olcsóbban megússzuk a tavaszi-őszi váltást (magyarán kisebb a szervizdíj), másrészt az abroncsot is kíméljük.

Ennek apropóján most megkérdeztünk néhány gumiszervizt szerte az országban, mik a tapasztaik a gumicsere-szezon beindulását illetően. Az első jó hírünk az, hogy az általunk megkérdezettek közül egyik szerviz sem hajtott végre számottevő áremelést, és a szolgáltatásaikban sem történt változás az elmúlt időszakban.

A debreceni Tóth Gumiszerviz szakembere szerint kezd beindulni a szezon, de azt még nem lehet mondani, hogy benne lennének a sűrűjében. A csúcs idején általában 50-60 kocsi szokott naponta jönni hozzájuk, most egyelőre a 8-10-nél tartanak. A szakember szerint

Akik előrelátóbbak, elkezdik már most felrakatni, de a szezon egyébként egészen december közepéig tart. Náluk érkezési sorrend van, nem időpontfoglalás, így aki délután 5 óráig megérkezik, mindenképp elvállalják a 6 órai zárásig. Árlistájuk alapján személygépkocsi szerelését 12"-tól -16"-ig 1000 forintos áron vállalják, a centírozás ugyancsak 1000 forintba kerül, együtt a kettő 1500 forint.

A szegedi Elitguminál jellemzően most még a céges ügyfelek vannak túlsúlyban a gumicserét illetően. Nagy kérdés számukra (is), hogyan alakul a vírushelyzet, lesznek-e korlátozások vagy sem – természetesen mint mindenki, ők is abban bíznak, hogy nem lesznek, ebben az esetben pedig a megszokott szezonra számítanak. Tavasszal, a drasztikus korlátozások időszakában jelentősen visszaesett a forgalmuk, a nyári gumis szezon is legalább egy hónappal kitolódott, habár ez amúgy is hosszabb, mint a téli, akár 2-3 hónapig is eltart, mondta el érdeklődésünkre a gumicentrum szakembere. A téligumi-szezon kezdete szerinte időjárásfüggő, jellemzően akkor indul be, amikor tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet.

Az esős, hideg időszak is hirtelen köszöntött be, sokan félnek attól, hogy ugyanilyen hirtelen jön a tél is. A szakember viszont úgy gondolja, november közepénél-végénél hamarabb nem lesz annyira drasztikus az időjárás, hogy téli gumit kelljen cserélni. „Ha most feltesszük a téli gumit, majd kisüt a nap és jó idő lesz, csúszni fog a felmelegedett aszfalton. Viszont a nyári gumi akkor csúszik, ha leesik az eső és lehűl az idő 10 fok környékére. Ezért főleg attól függ a csere, ki hogyan mérlegel. Tényleg van benne lutri” - mondta el a HelloVidéknek.

Időpontot foglalni online és telefonon is lehet hozzájuk, utóbbi teszi ki az érkező ügyfeleik 90 százalékát. Gumihotel-szolgáltatás is van náluk: két telephelyükön összesen közel ezer abroncsot tárolnak el, gumit és kereket egyaránt. A tapasztalat szerint egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, cégek és magánszemélyek egyaránt. Személygépkocsi-kerék komplett szerelését 2000 forintos ártól vállalják, a gumihotel pedig garnitúránként 5000 forintos áron működik, áll a honlapjukon.

Most kezd elindulni a szezon, még nagyon gyerekcipőben jár. Két héten belül már masszívabb lesz, olyankor negyedóránként van autónk az előjegyzések alapján, reggel 6-tól este 6-ig. Ez körülbelül december 20-ig ki is tart

- válaszolta megkeresésünkre a Fehérvári Gumiszerviz szakembere, aki azt is elmondta, hogy a szezonra jellemző napi 50 autóból körülbelül 15-öt csinálnak meg mostanság. Akik óvatosabbak, szerinte már most felrakatják, de azok is, akik türelmetlenebbek, nem szeretnek várni, el akarják kerülni a tömeget. Gumihotel-szolgáltatást náluk is lehet igénybe venni, és úgy veszik észre, nagyon kedvelik az emberek, 10-ből 7-en használják – főleg olyanok, akik panelben élnek, nincs raktáruk, nem tudják hova eltenni a kereket, hiszen akár nagy autóval járnak, vagy kicsivel, mindenképp helyet foglal. Árlistájuk alapján gumiszerelést és centírozást már 1700 forint/keréktől vállalnak, egy garnitúra gumi tárolása 5000 forint/szezon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gumi

autógumi

gumiszerviz

téli gumi

nyári gumi

gumicsere

abroncs