Legendák ereje (x)

PR   
  Megosztom
Legendák ereje (x)

LEADER fejlesztések: Várak a Kelet-Mecsek vonzásában

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet nem csupán természeti értékeivel lepheti meg az ide látogatókat, de épített- és kulturális öröksége is élményekkel teli kikapcsolódást nyújthat. Mindennek tudatában kezdett neki a Mecsek-Völgység-Hegyhát LEADER Egyesület az egyik legnagyobb turisztikai attrakciójának, a „Kincskereső projekt”-nek, s erre épült a Máré-vár fejlesztése is.

A vár felújítását célzó fejlesztés két helyszínen valósulhatott meg: a vár alsó része a történelemé, a felső szint a legendáriumé. Az alsó szinten tekinthető meg a Máré-várról – a Pazirik Kft. által készített – makett, valamint a vár 3D-s kisfilmje

( https://www.youtube.com/watch?v=zUo-B8AWFkQ&feature=youtu.be ). A gazdag és igényes kiállítási anyagot nézve visszaröppenhetünk elmúlt századok rég elfeledett korába. S azt is megtudhatjuk, mi köze Gárdonyi Gézának – pontosabban az Egri csillagoknak – Magyaregregyhez és a vár közelében eredő Gergely-Éva forráshoz.

A felső szinten kapott helyet a Kelet-Mecseki Legendárium, melynek a Geo-Gráf Kft. volt a kivitelezője. Mivel a környéken jó néhány várrom is fellelhető, ahol a valódi helyszínen néhány kődarabnál több látnivaló nem akad, ezek a romok – jobban mondva a hozzájuk tartozó legendák – Máré-vár falain belülre kerültek. Így kapott helyet itt a mecseknádasdi Réka-vár, illetve a pécsváradi Kószavár. Ha valaki mégis óhatatlan vágyat érez, hogy ellátogasson az eredeti helyszínekre, GPS koordinátákkal ellátott térképet kap, mellyel még a mondabeli Miklósvárat is felfedezheti.

Az egykori lovagteremben fölénk tornyosulnak a Mecsek óriásai, s 3 db varázsszekrényben a térség meséi kelnek életre: Kalán Miska, a bölcs remete, a hegyháti garabonciás, a völgységi Mit-mit-ke, a szászi vár hősei… A bányászatot imitáló Kobold-tanyán szabad kicsit borzongani, hogy a vár tövében megbúvó háromfejű gonosz sárkányról már ne is beszéljünk… (A koboldok és a sárkány Baráth Gábor munkája.)

A történeti múlt, az érintetlen természet, és a legendák varázsa együtt jelenik meg Máré-várban, mely a helyszínen élhető át leginkább. (A nyitva tartásról a www.marevar.hu oldalon lehet tájékozódni.)

A Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület, a „Legendák ereje” címmel, a VP6-19.3.1-17, A LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása című pályázati felhíváson 20 130 662 forint európai uniós támogatásban részesült.

(X)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kulturális örökség

kikapcsolódás