Sokba kerülhet, ha ezekről elfeledkezünk: itt a nagy téli autós ellenőrző lista

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sokba kerülhet, ha ezekről elfeledkezünk: itt a nagy téli autós ellenőrző lista

Rengetegen azt hiszik, hogy az autó téli felkészítése abban ki is merül, hogy felrakatják a téligumikat. Ám ez még csak a jéghegy csúcsa, a Pénzcentrum most szakértő segítségével állította össze a csekklistát.

Közelednek a míuszok, az ingyenes parkolás miatt pedig egyre többen cserélik autóra a tömegközlekedést - a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azzal indokolta az ingyenes parkolás bevezetését, hogy inkább a dugóban üljenek az emberek az autóikban, minthogy zsúfoltság legyen a tömegközlekedésben.

Ám sokan elfelejtik, mi mindent kell ellenőrizni autójukon, mielőtt bejönnek az igazán hidegek - ha beüt a baj, akkor pedig már késő bánat. A Pénzcentrum most egy szaki segítségével vette végig a téli csekklistát. Bár sokan azt hiszik, hogy az egész téli felkészítés le van tudva annyival, hogy fel kell tenni a téligumikat, valójában ez messze nem elég a biztonságos téli közlekedéshez.

A téli kerekek kapcsán György András autószerelő felhívta a figyelmet, hogy érdemes mindig leellenőrizni a DOT-számot, hogy megtudjuk, mikor gyártották a kereket - ezt jobb azelőtt megtenni, hogy bejelentkezünk a gumishoz, ne ott derüljön ki, hogy valami nem jó.

Én azt szoktam mondani, hogy a 6-7 éves gumiknál már érdemes meggondolni, hogy feltegyük-e őket mégegy szezonra. Ugyanez a helyzet a kopott abroncsokkal: bár a szabályok szerint egészen 1,6 milliméteres profilmélységig lehet velük közlekedni, de 2 milliméter alatt már el lehet gondolkodni, hogy kibírják-e a következő tavaszig

- hívta fel a figyelmet.

A kerékcsere azonban csak az egyik eleme a listának: fontos még a fagyállófolyadék mennyiségének, fagyáspontjának ellenőrzése. A szakember legalább -30 fokig fagyállót javasol, ennél alacsonyabbnál már fennáll a veszély, hogy befagy a hűtő egy hideg téli éjszakán - ami mondanunk sem kell, költséges hibákhoz vezethet.

Ezek mellett György András az alábbiak beszerzését is javasolja télire az autónkba:

  • jégkaparó,
  • puha sörtéjű keve,
  • zárjégoldó,
  • meleg pokróc,
  • téli szélvédőmosó.

Viszont a téli autós feladatlistánkat tekintve ez még nem minden. A teljes csekklistát a cikk folytatásában a Pénzcentrum oldalán olvashatjuk el.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fagy

tél

autó

autózás