Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

HelloVidék   
  Megosztom
Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a zöldtechnológiával hajtott jármű beszerzésére kiírt pályázaton győztes Eurotrade Kft.-vel. Az új, környezetkímélő jármű a Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni várhatóan 2021 nyarától.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést írt alá a Volánbusz Zrt. részéről Pafféri Zoltán elnökvezérigazgató, az Eurotrade Kft. képviseletében Szűcs Attila ügyvezető, a BYD Europe B.V. nevében pedig Krenner László kelet-közép-európai értékesítési vezető. A megállapodás értelmében a Volánbusz 153 500 000 forintért vásárolja meg az új, kéttengelyes járművet.

Komárom és Kormárno önkormányzata és a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében közösen pályázott elektromos autóbusz beszerzésének támogatására. Az új járművet a Volánbusz vásárolja meg és üzemelteti az északi országhatáron átívelő program részeként.

A tisztán elektromos meghajtású jármű várhatóan 2021 nyarától lát el helyi közösségi közlekedési feladatokat Komárom és Komárno között. A busztöltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel akár 300 kilométert is képes egy töltéssel megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű és kerekesszékes rámpával ellátott, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

A beszerzésnek köszönhetően a Volánbusz széles körű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja járművei károsanyagkibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében a közlekedési vállalat a Zöld Busz Program keretében tesztel elektromos autóbuszokat. Az első ilyen tesztelés jelenleg Békéscsabán zajlik. A Volánbusz emellett további elektromos járművek vásárlását tervezi a Zöld Busz Program jármű- és töltési infrastruktúra beszerzését támogató pályázatain.

Az elmúlt két évben progresszív jármű-fiatalítási program zajlik a társaságnál. Ennek eredményeként 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusz kötelekében, 2020 végéig pedig 574 darab dízelüzemű új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat. A környezetbarát járműfejlesztési program része a nemzeti buszstratégia megvalósításának, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2022-től kizárólag elektromos üzemű autóbuszokat lehessen n üzembe helyezni a helyi közszolgáltatásban a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

volán

volánbusz

elektromos busz

elektromost jármű

zöldtechnomógia

komárom

komárno