Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

HelloVidék   
  Megosztom
Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a zöldtechnológiával hajtott jármű beszerzésére kiírt pályázaton győztes Eurotrade Kft.-vel. Az új, környezetkímélő jármű a Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni várhatóan 2021 nyarától.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést írt alá a Volánbusz Zrt. részéről Pafféri Zoltán elnökvezérigazgató, az Eurotrade Kft. képviseletében Szűcs Attila ügyvezető, a BYD Europe B.V. nevében pedig Krenner László kelet-közép-európai értékesítési vezető. A megállapodás értelmében a Volánbusz 153 500 000 forintért vásárolja meg az új, kéttengelyes járművet.

Komárom és Kormárno önkormányzata és a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében közösen pályázott elektromos autóbusz beszerzésének támogatására. Az új járművet a Volánbusz vásárolja meg és üzemelteti az északi országhatáron átívelő program részeként.

A tisztán elektromos meghajtású jármű várhatóan 2021 nyarától lát el helyi közösségi közlekedési feladatokat Komárom és Komárno között. A busztöltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel akár 300 kilométert is képes egy töltéssel megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű és kerekesszékes rámpával ellátott, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

A beszerzésnek köszönhetően a Volánbusz széles körű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja járművei károsanyagkibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében a közlekedési vállalat a Zöld Busz Program keretében tesztel elektromos autóbuszokat. Az első ilyen tesztelés jelenleg Békéscsabán zajlik. A Volánbusz emellett további elektromos járművek vásárlását tervezi a Zöld Busz Program jármű- és töltési infrastruktúra beszerzését támogató pályázatain.

Az elmúlt két évben progresszív jármű-fiatalítási program zajlik a társaságnál. Ennek eredményeként 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusz kötelekében, 2020 végéig pedig 574 darab dízelüzemű új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat. A környezetbarát járműfejlesztési program része a nemzeti buszstratégia megvalósításának, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2022-től kizárólag elektromos üzemű autóbuszokat lehessen n üzembe helyezni a helyi közszolgáltatásban a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

volán

volánbusz

elektromos busz

elektromost jármű

zöldtechnomógia

komárom

komárno