Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

HelloVidék   
  Megosztom
Korszakváltás a Volánbusznál: itt közlekedik majd az első teljesen elektromos autóbuszuk

Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a zöldtechnológiával hajtott jármű beszerzésére kiírt pályázaton győztes Eurotrade Kft.-vel. Az új, környezetkímélő jármű a Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni várhatóan 2021 nyarától.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló (nem csuklós), elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést írt alá a Volánbusz Zrt. részéről Pafféri Zoltán elnökvezérigazgató, az Eurotrade Kft. képviseletében Szűcs Attila ügyvezető, a BYD Europe B.V. nevében pedig Krenner László kelet-közép-európai értékesítési vezető. A megállapodás értelmében a Volánbusz 153 500 000 forintért vásárolja meg az új, kéttengelyes járművet.

Komárom és Kormárno önkormányzata és a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében közösen pályázott elektromos autóbusz beszerzésének támogatására. Az új járművet a Volánbusz vásárolja meg és üzemelteti az északi országhatáron átívelő program részeként.

A tisztán elektromos meghajtású jármű várhatóan 2021 nyarától lát el helyi közösségi közlekedési feladatokat Komárom és Komárno között. A busztöltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel akár 300 kilométert is képes egy töltéssel megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű és kerekesszékes rámpával ellátott, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

A beszerzésnek köszönhetően a Volánbusz széles körű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja járművei károsanyagkibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében a közlekedési vállalat a Zöld Busz Program keretében tesztel elektromos autóbuszokat. Az első ilyen tesztelés jelenleg Békéscsabán zajlik. A Volánbusz emellett további elektromos járművek vásárlását tervezi a Zöld Busz Program jármű- és töltési infrastruktúra beszerzését támogató pályázatain.

Az elmúlt két évben progresszív jármű-fiatalítási program zajlik a társaságnál. Ennek eredményeként 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusz kötelekében, 2020 végéig pedig 574 darab dízelüzemű új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat. A környezetbarát járműfejlesztési program része a nemzeti buszstratégia megvalósításának, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2022-től kizárólag elektromos üzemű autóbuszokat lehessen n üzembe helyezni a helyi közszolgáltatásban a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

volán

volánbusz

elektromos busz

elektromost jármű

zöldtechnomógia

komárom

komárno