Idén már nem a Balaton volt a sláger: mutatjuk, hova kirándult a legtöbb magyar

HelloVidék   
  Megosztom
Idén már nem a Balaton volt a sláger: mutatjuk, hova kirándult a legtöbb magyar

A koronavírus-járvány nagy hatással volt idén a belföldi turizmusra is. A tapasztalatok azt mutatták, hogy idén sokkal több magyar család indult útnak itthon és fedezte fel újra az országot. Ezzel együtt járt az is, hogy újabb régiókat, városokat és falvakat fedeztek fel a kikapcsolódni vágyók, így a kirándulók térképére újabb és újabb látnivalók kerülhettek, főként olyanok, amik eddig nem kaptak túl nagy hangsúlyt. Így történhetett meg az is, hogy
a legnépszerűbb úti célok közé került a Tisza-tó és környéke. Az eddig méltatlanul kevés figyelmet kapó régió előnyt kovácsolt a járványhelyzetből. Most viszont annak jártunk utána, mely régiók voltak még felkapottak idén, a koronavírus-járvány alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2020. októberben a koronavírus okozta járvány hatására a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 30 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb. A belföldi vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz mérten a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatokon 14-szeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26 százalékos csökkenést tapasztaltak a szakemberek.

2020. októberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • Részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására, a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 93 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 30 ezer vendég 100 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.
  • A belföldi vendégek száma 35, a vendégéjszakáké 30 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 359 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 810 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 26, az üdülőháztelepeken 22 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák háromnegyedét szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 31 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év októberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régiók Észak-Magyarország és a Balaton voltak.

Idén többen nyaraltak belföldön

A tavaszi teljes megtorpanást robbanásszerű foglalási kedv váltotta fel a nyári szezon előtt. Korábban írtunk arról, hogy a Szallas.hu adatai alapján bár júniusban még harmadával kevesebb foglalás volt, mint tavaly, de júliusban már 5 százalékkal, augusztusban pedig 13 százalékkal meghaladták a foglalások az előző évit.

A portál által közvetített bruttó foglalási érték 10,8 százalékkal nőtt idén nyáron 2019-hez viszonyítva, 68 047 forintra. Az árak változása lekövette a szezont:

  • júniusban 7315 forint volt a fejenkénti és éjszakánkénti átlagár, júliusban 8000 forint, augusztusban 8290 forint.
  • A Tisza-tónál 15 százalékkal, a Velencei-tónál 13 százalékkal, a Balatonnál 9 százalékkal drágult az egy főre vetített éjszakánkénti foglalási ár az előző évhez képest.

Új úti céklok kerültek fel a magyarok kiránduló térképére

Sokak előtt ismertek már a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk. A Tisza-tó térségében ugyanakkor egy szektor előnyt tudott kovácsolni a megváltozott helyzetből: a belföldi turizmus erősödése a régió felé fordította az ország figyelmét.

Nőtt az idegenforgalmiadó-bevétel egyes településeken, rekord forgalommal büszkélkedtek a megkérdezett szállásadók és turisztikai szolgáltatók. Ahogy arról beszámoltunk, november elején a Google tartott sajtótájékoztatót, ahol új megközelítésből mutatta be a hazai turizmusban végbement folyamatokat.

Megvizsgáltuk az aktuális turisztikai keresési trendeket, hogy képet adjon arról, hogyan vélekednek a magyarok az utazásról és a turizmusról ezekben a példátlan időkben. Tisztán látszik a vizsgálatból, hogy belföldön előnybe kerültek a vidéki, természetközeli desztinációk. Hatalmasat nőtt az érdeklődés olyan hazai vidéki települések iránt, melyek megfelelnek eme igényeknek. Két Tisza-tó-parti település, Poroszló és Tiszafüred kiemelkedik ebből a mezőnyből. Előbbi esetében ötvennyolc, utóbbinál huszonkét százalékkal többen érdeklődtek, mint egy éve

- közölték a Google szakemberei.

Tisztán látszik a vizsgálatból, hogy belföldön előnybe kerültek a vidéki, természetközeli desztinációk. Hatalmasat nőtt az érdeklődés olyan hazai vidéki települések iránt, melyek megfelelnek eme igényeknek. A Balaton környéki települések közül Badacsonytomaj emelkedik ki a mezőnyből, de az Egerhez közeli Noszvaj sem panaszkodhat

- tették hozzá.

Az utolsó negyedév legnépszerűbb úti céljai között van még:

  • Hajdúszoboszló,
  • Hévíz,
  • Bük,
  • Siófok,
  • Egerszalók,
  • Visegrád
  • és Lillafüred is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

belföldi turizmus

belföldi utazás

utazás

utazás belföldön

úti célok

felkapott úti célok

belföldi úti célok

turisztika