Itt épül új autópálya Magyarországon: megszereztük a teljes fejlesztési listát

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt épül új autópálya Magyarországon: megszereztük a teljes fejlesztési listát

Összesen hetvennégy újabb közútfejlesztés tervezése kezdődhet meg az idei évben, köztük számos régóta várt útépítési terv segíthet a gyorsabb és hatékonyabb közlekedésben hazánkban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég közölte: az állam összesen 82 milliárd forintot biztosít a projektekre. Ebből a pénzből idén gyorsforgalmi, főúti, települési elkerülő, csomóponti és hídfejlesztések kezdődhetnek vagy folytatódhatnak országszerte. Kiemelt fontosságú, hogy a közeljövőben már három gyorsforgalmi út is elérhet a határig. A HelloVidék most összeszedte a legfontosabb terveket.

Az ígéretek szerint a következő években nagy tempóban haladnak majd Magyarországon az útfejlesztések. A tervekből arra következtethetünk, hogy a gyors ütemű hálózatbővítés eredményeként az évtized közepére talán Magyarország mindegyik megyei jogú városa elérhetővé válik négysávos úton. Erre most meg is van a remény: a Magyar Építők számításai alapján az elmúlt három évben összesen 178,5 kilométernyi négysávos pálya készült el, összesen hét fejlesztésben országszerte.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatása szerint jelenleg 11 gyorsforgalmi út áll kivitelezés alatt, míg 27 előkészítését tették meg a szakemberek. Ugyanez a közutak tekintetében 14 kivitelezés alatt, és 88 előkészítés alatt álló fejlesztést jelent. A szakemberek a tervek szerint összesen 1200 kilométer új és fejlesztett közútszakasz, ezen belül 560 kilométernyi négysávos út alapjait teszik le. Szemezgessünk ezek közül!

Számos projekt folyatja a korábbi fejlesztéseket és alapozza meg főútszakaszok négysávosítását:

  • Az M85 autóút Fertőrákos csomópont-Sopron országhatár szakasz tartalmazza a 3,95 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út, illetve egy 725 méteres, szintén kétszer két sávos ideiglenes visszakötés megépítését egy 780 méter hosszú alagúttal és egy különszintű forgalmi csomóponttal. Ennek a projektnek a része a Sopron északnyugati elkerülő út építése is.
  • A Békéscsaba gyorsforgalmi bekötését megteremtő M44 Kecskemétig érő szakaszán 4,6 kilométer hosszú, 22,50 méter koronaszélességű, étszer két sávos, leállósáv nélküli autóút valósul meg, két híddal, amely csatlakozik az építés alatt lévő M44 autóút Lakitelek- Tiszakürt szakaszához.
  • Az M76 autóút Balatonszentgyörgyi szakaszához folytatásaként terveznek 110 kilométer per órás tervezési sebességgel 20,50 méter koronaszélességgel vasutat és a 71. sz. főutat külön szintben keresztező autóút szakaszt. Ezzel megvalósul Zalaegerszeg megközelítése a 76. számú főútról Keszthely-Fenékpuszta-Balatonszentgyörgy-M7 közötti szakasz gyorsforgalmi úttá fejlesztése során.
  • Az M4 gyorsforgalmi út Abony (Kelet) – Törökszentmiklós (Nyugat) csomópontok közötti szakasz projektje során mintegy 27,1 kilométernyi utat építenek a szakemberek, négy különszintű csomóponttal és négy új híddal a Tiszán.
  • Idén elkezdődik az M0 autóút déli szektor fejlesztése: a meglévő kétszer három sávos autóút az M6 autópálya és az 51. számú főút közé eső szakaszán a bal (északi) pálya aszfalt burkolatának cseréje beton burkolatra, híd átépítések (köztük a Hárosi és Soroksári Duna-hidak, Halásztelki csomóponti híd szélesítése), környezetvédelmi (zajárnyékoló fal), víz-elvezetési, forgalombiztonsági beavatkozások elvégzése.
  • Elkezdődik az M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár szakaszának előkészítése és építése, közel 29 kilométernyi kétszer egy sávos gyorsforgalmi úton, ahol 110 kilométeres óránkénti tervezési sebességgel számolnak.
  • Sor kerül az M30 autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszának kétszer két sávos keresztmetszettel, külön szintű csomópontokkal tervezett kiépítésére.
  • Az M2 gyorsforgalmi út megvalósítása Budapest és Vác között projekt során végig kétszer kettő sávos, középen elválasztó sávos úttá épül át a meglévő pálya megerősítésével.
  • Tervezési szerződés az M86 autóút Körmend (M80) – Szombathely-Zanat kelet közötti szakasz tanulmánytervének, valamint engedélyezési tervdokumentációnak elkészítésére, továbbá építési engedély megszerzése.
  • A Szombathely és Kőszeg közötti közúti kapcsolat Szombathelytől a magyar–osztrák országhatárig tartó szakasza két részre osztható fel az alábbiak szerint: Szombathely és Kőszeg közötti közel 14 kilométer hosszú kétszer kettő sávos szakaszra fizikai elválasztással, valamint Kőszeget keletről elkerülő és az országhatárig tartó mintegy 4,7 kilométer hosszú kétszer egy sávos szakaszra.
  • Elkezdődik az M4 Törökszentmiklós (Nyugat) és Püspökladány közötti 65 kilométeres szakasz, illetve az M4 Püspökladány és Berettyóújfalu közötti 29,9 kilométeres szakasz előkészítése, amely a tervek szerint autópályává fejleszthető autóút lesz.
  • Egy új projekt az M1 autópálya Hegyeshalom csomópont és az országhatár közötti 1,5 kilométer hosszúságú szakaszon – beleértve a hegyeshalmi határátkelőhely területét – a közúti forgalom akadálymentes közlekedésének biztosítását tartalmazza, kétszer kettő forgalmi sávon, legalább 110 kilométeres óránkénti sebességgel.
  • Az M8 gyorsforgalmi út M7 autópálya – Dunaújváros (M6) csomópont közötti, illetve a Dunavecse – Kecskemét (M5) közötti szakaszán egységesen kétszer kettő sávos autópályává fejleszthető gyorsforgalmi út előkészítése van folyamatban.
  • Egy idei projekt az M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár szakasz 2x1 sávos építéséhez kapcsolódó, annak megvalósulását követő üzemeletetési feladatok ellátását szolgáló új mérnökségi telep létesítését jelenti.
  • Megkeződik az M1 autópálya meglévő kétszer két sávosról kétszer három sávosra bővítésének előkészítése első szakaszban Budapest és Győr között, második szakaszban pedig Tatabánya-Újváros - Győr (M19) csomópontok között.
  • Engedélyezési tervek elkészítése egy különszintű csomópontra az M2 autóúton, Göd település mellett a meglévő M2 feletti felüljáró felhasználásával.
  • Az M3-M35 autópályák elválási csomópontjában a Nyíregyháza-Debrecen („C” ág) és a Debrecen-Nyíregyháza („D” ág) irányú forgalom csomóponti összekötő ágainak, valamint az üzemi fordulónak megvalósítása.
  • Jelenleg Szeged és Debrecen kétszer kettő sávos közúti összeköttetés kialakításának tanulmánytervi vizsgálata van folyamatban. E feladat magában foglalja döntés-előkészítő tanulmány, környezetvédelmi hatásvizsgálat, tanulmányterv, költség haszon vizsgálat, közúti biztonsági hatásvizsgálat elkészítését, ill. a környezetvédelmi engedély megszerzését. A tanulmányterv egyik fő célja Szeged és Debrecen közötti kétszer kettő sávos kiépítés lehetőségeinek feltárása, változatok kidolgozása, műszaki jellemzők meghatározása, rész-szakaszok kijelölése.
  • Előkészítik az M3 gyorsforgalmi út Vásárosnamény-Beregdaróc, mint országhatár közötti szakasz kétszer két sávos autópályává fejleszthető autóút kiépítésének munkálatait, aminek a nemzetközi úthálózatban is jelentős a betöltött Folytatódik az M60 gyorsforgalmi út tervezése, amely Pécstől Barcs érintésével egészen a magyar–horvát határig vezet majd. A projekt során a mintegy 60 kilométer hosszú szakaszra a Környezetvédelmi hatástanulmány és a Megvalósíthatósági tanulmány elkészült. A környezetvédelmi engedély kiadásra került a Pécs-Barcs közötti szakaszra.
  • Előkészítik az M9 autóút Vasvár M8 autóút – 8. számú főút csomópontjának térsége és Zalaegerszeg távlati M76 autóút csomópontja közötti szakasz engedélyezési tervdokumentációját, valamint ajánlati (tender) tervdokumentációját. A tervezendő 38 kilométer hosszú gyorsforgalmi útszakasz kétszer forgalmi sávos autóút, amely észak-dél irányú összeköttetést valósít meg a dunántúli régióban.

További jó hír, hogy számos további településen javítják a helyi életminőséget a belső útszakaszok tehermentesítésével a megtervezendő elkerülő útszakaszok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

út

útburkolat

útfejlesztés

útfelújítás

autópálya

autópálya építés

útépítés

közút

közútfejlesztés

közúthálózat