Ezt ne hagyd ki: meseszép arcát mutatja a tél ezekben a vidéki arborétumokban

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt ne hagyd ki: meseszép arcát mutatja a tél ezekben a vidéki arborétumokban

A koronavírus járvány miatt hozott intézkedések hatására átalakultak a kikapcsolódási szokások. Aki csak teheti, a hétvégi bulik helyett most túrabakancsot húz és beleveti magát hazánk legszebb tájainak felfedezésébe. Most összegyűjtöttünk néhány arborétumot, amit érdemes felkeresni, ha szívesen töltenénk néhány órát a szabadban, de a csúszós utak és veszélyes terep helyett inkább könnyedebb útvonalra vágyunk.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar turizmus teljesen felbolydult a koronavírus-járvány hatására. A magyarok elkezdték újra felfedezni a vidék szépségeit ezzel újabb és újabb települések kerültek fel a kirándulók térképeire.

A felfedezést nem érdemes abbahagyni, hiszen nem csak nyáron tartogat szépségeket számunkra Magyarország. A hűvösebb, téli hónapokban teljesen más arcát mutatja meg a természet, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány arborétumot, ahol megcsodálhatjuk a téli táj szépségeit, a növényektől az állatvilágig.

  1. Ágneslaki arborétum

    Somogy megye nyugati szélén, a Zalai dombvidékek lábánál, egy halastavakkal és erdőktől körbevett félszigeten található az Inkey báró által létesített nyolc hektáros arborétum. A Pogányszentpéter és Csurgónagymarton közötti erdőben helyet kapó látványosságban 2003-ban ökoturisztikai központot alakítottak ki.

    Belépőjegy: ingyenes
    Nyitvatartás: ( 01.01. - 12.31. ) H-P: 08:00-15:00
  2. Bábolnai arborétum

    A méneséről híres Bábolnát nem csak a lovakért érdemes felkeresni, hiszen egész évben nyitva áll az ingyenesen látogatható arborétum. A település keleti végében található, botanikailag és esztétikailag is gondosan tervezett kertet sétautakon járhatjuk körbe. A 20 hektáros terület betelepítését 1965-ben kezdték el azzal a céllal, hogy Bábolna területén egy esztétikus, kulturált zöldterületet alakítsanak ki. 1992-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. Fenntartója 2011 óta a Vértes Erdő Zrt.

    Belépőjegy: ingyenes

    Nyitvatartás: Az arborétum a hét minden napján látogatható.

    Nyáron: 7:00 – 19:00
    Télen: 7:00 - 16:00

  3. Desedai arborétum

    A Kaposvár, Somogyaszaló és Magyaregres között elterülő Deseda tó félszigetén hozták létre 1978-ban. Területe 28,6 hektár, több mint 100 növényfajt mutat be. Területét sétautak hálózzák be, valamint játszóterek is találhatók benne. Látogatása ingyenes, legkönnyebben a 67-es főút hídjától északra kialakított gyaloghídon közelíthető meg.

    Belépő: Ingyenes
    Nyitvatartás: 0:00-24:00

  4. Erdőtelki arborétum

    A heves megyei Erdőtelek községben található arborétum kialakítását 1895-ben kezdte el dr. Kovács József egyetemi tanár. 1950-ben a területet országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. 2007 óta az arborétum fenntartója a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

    Belépők:

    Felnőtt: 600 Ft
    Diák / nyugdíjas: 350 Ft
    Gyermek (3-6 év között): 150 Ft
    A belépés 3 éves kor alatt ingyenes
    (A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolvány felmutatása szükséges!)

    Nyitvatartás:

    Munkanapokon:

    Nyári nyitvatartás: április 1-től szeptember 30-ig 8-18 óráig
    Téli nyitvatartás: október 1-től március 31-ig 8-16 óráig

    Szabad- és munkaszüneti napokon:

    április 1-jétől október 31-ig 9.00-17.00 óra között

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kirándulás

arborétum

séta

kikapcsolódás

szórakozás

jegyárak

természet