Ezt ne hagyd ki: meseszép arcát mutatja a tél ezekben a vidéki arborétumokban

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt ne hagyd ki: meseszép arcát mutatja a tél ezekben a vidéki arborétumokban

A koronavírus járvány miatt hozott intézkedések hatására átalakultak a kikapcsolódási szokások. Aki csak teheti, a hétvégi bulik helyett most túrabakancsot húz és beleveti magát hazánk legszebb tájainak felfedezésébe. Most összegyűjtöttünk néhány arborétumot, amit érdemes felkeresni, ha szívesen töltenénk néhány órát a szabadban, de a csúszós utak és veszélyes terep helyett inkább könnyedebb útvonalra vágyunk.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar turizmus teljesen felbolydult a koronavírus-járvány hatására. A magyarok elkezdték újra felfedezni a vidék szépségeit ezzel újabb és újabb települések kerültek fel a kirándulók térképeire.

A felfedezést nem érdemes abbahagyni, hiszen nem csak nyáron tartogat szépségeket számunkra Magyarország. A hűvösebb, téli hónapokban teljesen más arcát mutatja meg a természet, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány arborétumot, ahol megcsodálhatjuk a téli táj szépségeit, a növényektől az állatvilágig.

 1. Ágneslaki arborétum

  Somogy megye nyugati szélén, a Zalai dombvidékek lábánál, egy halastavakkal és erdőktől körbevett félszigeten található az Inkey báró által létesített nyolc hektáros arborétum. A Pogányszentpéter és Csurgónagymarton közötti erdőben helyet kapó látványosságban 2003-ban ökoturisztikai központot alakítottak ki.

  Belépőjegy: ingyenes
  Nyitvatartás: ( 01.01. - 12.31. ) H-P: 08:00-15:00
 2. Bábolnai arborétum

  A méneséről híres Bábolnát nem csak a lovakért érdemes felkeresni, hiszen egész évben nyitva áll az ingyenesen látogatható arborétum. A település keleti végében található, botanikailag és esztétikailag is gondosan tervezett kertet sétautakon járhatjuk körbe. A 20 hektáros terület betelepítését 1965-ben kezdték el azzal a céllal, hogy Bábolna területén egy esztétikus, kulturált zöldterületet alakítsanak ki. 1992-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. Fenntartója 2011 óta a Vértes Erdő Zrt.

  Belépőjegy: ingyenes

  Nyitvatartás: Az arborétum a hét minden napján látogatható.

  Nyáron: 7:00 – 19:00
  Télen: 7:00 - 16:00

 3. Desedai arborétum

  A Kaposvár, Somogyaszaló és Magyaregres között elterülő Deseda tó félszigetén hozták létre 1978-ban. Területe 28,6 hektár, több mint 100 növényfajt mutat be. Területét sétautak hálózzák be, valamint játszóterek is találhatók benne. Látogatása ingyenes, legkönnyebben a 67-es főút hídjától északra kialakított gyaloghídon közelíthető meg.

  Belépő: Ingyenes
  Nyitvatartás: 0:00-24:00

 4. Erdőtelki arborétum

  A heves megyei Erdőtelek községben található arborétum kialakítását 1895-ben kezdte el dr. Kovács József egyetemi tanár. 1950-ben a területet országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. 2007 óta az arborétum fenntartója a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

  Belépők:

  Felnőtt: 600 Ft
  Diák / nyugdíjas: 350 Ft
  Gyermek (3-6 év között): 150 Ft
  A belépés 3 éves kor alatt ingyenes
  (A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolvány felmutatása szükséges!)

  Nyitvatartás:

  Munkanapokon:

  Nyári nyitvatartás: április 1-től szeptember 30-ig 8-18 óráig
  Téli nyitvatartás: október 1-től március 31-ig 8-16 óráig

  Szabad- és munkaszüneti napokon:

  április 1-jétől október 31-ig 9.00-17.00 óra között

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kirándulás

arborétum

séta

kikapcsolódás

szórakozás

jegyárak

természet