Itt a bejelentés: új autópálya épül Nyugat-Magyarországon, rég vártak erre az autósok

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt a bejelentés: új autópálya épül Nyugat-Magyarországon, rég vártak erre az autósok

Megkezdődött az M60-as autópálya folytatását jelentő-, Pécs-Szigetvár közötti autóút szakaszának tervezése. A tervekről január végén tartottak online egyeztetést, amelyen elhangzott: a dunántúli térség kiemelten fontos beruházásaként 37 kilométernyi új nyomvonalú, kétszer két sávos út épülhet Baranyában. Ahogy arról a HelloVidék már korábban beszámolt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakembereitől kapott tájékoztatás alapján, hogy a Bóly–Ivándárda (országhatár) közötti szakasz kivitelezésével kapcsolatos ajánlattételi szakasz június 30-án zárult. Akkor azt ígérték, hogy rövidesen megindulhatnak majd a tényleges kivitelezési munkálatok. Most úgy tűnik, hogy Pécs és Szigetvár között autópályává bővíthető autóút épül majd, aminek elkezdődött a tervezése.

Online tervegyeztetést tartottak az M60-as autópálya Pécs-Szigetvár (Nyugat, 6607 jelű úti csomópontig visszakötéssel a 6. számú főútra) közötti szakaszáról a szakemberek. Úgy tűnik, az elképzelésekkel még bőven lesz idő ismerkedni, mivel a 2021-es évet biztosan a tervezésre szánják a szakemberek. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) még 2020. február 10-én közzétette a közbeszerzési eljárás ajánlati felhívását és a pályázók 2020. június 30-ig adhatták be az ajánlataikat. A nyertesnek a 192+200-as és a 212+139-es kilométer szelvények között kell kiviteleznie az autópálya befejező szakaszát, amivel a sztráda végre eléri majd a horvát határt.

Az „M60 Pécs-Barcs országhatár közötti szakasz előkészítése” projekt keretein belül folytatódik az M60 gyorsforgalmi út tervezése, amely első körben Pécstől Szigetvárig, második körben Szigetvár és Barcs között épül meg, így egészen a magyar–horvát határig vezet majd.

A tervezést megelőző időszakban az autóút szakasz két rész szakaszának tervezői, az UTIBER Kft. és az UNITEF’83 Zrt. megkeresése alapján a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatszolgáltatást és vízügyi szakvéleményt adott. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezdeményezésére az autóútszakasz által érintett, a vízügy vagyonkezelésű vízfolyásszakaszokon tervezett keresztező hídműtárgyak vízügyi szakvéleményben megadott méreteivel kapcsolatos online tervegyeztetésre, a NIF Zrt., az autóút szakasz tervezőinek és Igazgatóságunk munkatársainak részvételével 2021. január 26-án került sor. A tervegyeztetés során azon keresztező műtárgyak szerkezeti kialakításában megállapodás született, melyeknél a hídműtárgyak alatt, a fenntartógépek vízfolyással párhozamos átközlekedése biztosított

– tájékoztatta a HelloVidéket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG).

Arról is tájékoztatott, hogy ahol a híd alatti átközlekedés nem biztosítható az autóút tervezett magassági vonalvezetése miatt, ott a tervező egy úgynevezett döntés előkészítő tanulmányt készít, és megküldi az igazgatóság részére elbírálásra. A mérnöki konzorcium feladatai közé tartozik még a környezeti hatástanulmány elkészítése és a környezetvédelmi engedély módosíttatása, az engedélyezési terv munkái, az engedélyhez szükséges egyéb dokumentációk elkészítése, valamint az engedély megszerzésében való közreműködés is.

Az M60-as fejlesztésének előkészítése már hosszabb ideje zajlik, a most jelentősen előre haladó Pécs-Szigetvár szakaszt várhatóan a Szigetvár-Barcs pálya tervezése követi majd. A projekt során a mintegy 64,4 kilométer hosszú szakaszra a környezetvédelmi hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány elkészült. A környezetvédelmi engedélyt már kiadták a Pécs–Barcs közötti szakaszra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infrastruktúra

infrastruktúra-fejlesztés

útépítés

autóút

autóút építés