Csodákat rejt a magyar erdők mélye: különleges tavak, amiket csak nagyon kevesen ismernek

HelloVidék   
  Megosztom
Csodákat rejt a magyar erdők mélye: különleges tavak, amiket csak nagyon kevesen ismernek

Az elmúlt év tapasztalatai szerint, a koronavírus-járvány hatására egyre többen kezdték el felfedezni hazánk kincseit. Éppen ezért, egyre több olyan helyszín került fel a kirándulók, fotózni vágyók térképére, amelyek még alig felfedezettek vagy kevésbé ismertek. A HelloVidék rendszeresen beszámol olyan magyar településekről, látnivalókról, melyeket az adott évszakban vagy épp évszaktól függetlenül érdemes mindenkinek felkeresni, meglátogatni. Cikkünkben most olyan rejtett, erdővel határolt tavakat mutatunk be, melyek története, legendái miatt érdemesek arra, hogy felfedezzük őket. Lássuk, melyek ezek.

Egy csipetnyi Erdély

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői kastély azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll.

Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. Talán ezért, akik látták már Erdély jellegzetes tavát, azok előszeretettel nevezik a Hubertlaki-tavat a magyar Gyilkos-tónak.

Akik szeretik a mesék, mondák világát, azoknak sem okoz csalódást ez a különleges tó. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.

Mint egy Tolkien regényben

Amikor a híres angol író, J. R. R. Tolkien a Gyűrűk ura sorozatot írta, biztosan hasonló helyszíneket képzelt el, mint a Megyer-hegyi tengerszem tó és környéke. Aki kedveli a fantasy könyvek világát, mindenképp látogasson el ide, hiszen a sziklák között tényleg apró hobbitnak érezheti magát az ember. A tengerszem Sárospatak városa fölött elhelyezkedő 324 méter magas Megyer-hegy területén található. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a tavat körbevevő sziklafalak maximum 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. A bányagödör mindössze 4000 köbméter. Ma a tengerszem kedvelt túrázó és kirándulóhely, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is, ahol napjainkban jó állapotban levő ösvények találhatók a turisták számára, és információs táblák is segítenek tájékozódásban. Gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is megközelíthető. A Malomkő tanösvény kiemelt látogatottsággal bír, mely piros túraút-jelzéssel vezet Sárospatak belvárosától. Az erdőben a jelek jól kivehetőek, azonban a terep elég meredek, de érdemes nekivágni, hisz korlátok teszik biztonságossá azoknak, akik felülről – a hajdani bánya pereméről – is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Az ösvények hossza körülbelül 1 km.

Völgyben fekvő mesefalu

Jósvafő, Miskolctól közúton körülbelül 65 kilométerrel északra, az Északi-középhegységben, azon belül az Aggteleki-karszt középső részén, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik, a Jósva-patak forrásvidékén. Mindössze néhány kilométerre fekszik a szlovák határtól, de a falu közigazgatási területének nincs határszakasza, az államhatár melletti területek az Aggteleki-karsztnak ezen a szakaszán részben Aggtelekhez, részben Szögligethez tartoznak.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő határában található Tengerszem-tó hazánk egyik legcsodálatosabb mesterséges tava. A Tengerszem-tavat 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából. Nem minden előzmény nélkül, ugyanis a mai tó helyén a Klein család már 1840-ben malmot, illetve villanytelepet létesített, s e telep később, 1917-től a falut is ellátta villamos árammal.

Elrejtett ékszerdoboz a Mátrában

A Zagyva folyó völgyében, annak bal partján fekszik Apc, mely településszerkezete szerint többutcás sorfalu. Árpád-kori településnek számít, de régészeti leletek szerint már a bronzkorban is lakott hely volt. 2009-ben a régészek neolit település maradványait tárták fel a falu határában lévő Berekalja településrészen. Első fennmaradt írásos említése 1246-ból való (Opucz néven említik). Nevéhez több történet is kapcsolódik. Az egyik szerint, nevét a falut birtokló Apc nemzetségről kapta, de ismeretes egy legenda is, amely szerint az itt élő apácákról nevezték el. Ez a történet a kutatók szerint a szájhagyomány útján maradt fent, mely az úgynevezett "Fekete-majorban" lévő, Fűz-kúthoz kapcsolódik. A monda szerint ugyanis a Fűz-kutat eredetileg "Szűz-kút"-nak hívták és apácák laktak itt. Az ivóvizet nyújtó kutak egyikébe az itt álló zárda hét apácáját ölték bele a törökök és ehhez az eseményhez kapcsolja a község nevének eredetét, miszerint Apc az apáca szóból alakult volna és annak rövidített formája.

A település északkeleti szélén találjuk meg az Apci tengerszemet, amely valójában egy volt kőbánya több méter mély, vízzel megtelt gödre. Apc közigazgatási területén lévő bányató a Somlyó és a Nagyhársas hegyek közti nyeregben helyezkedik el. Az 1870-es évektől jó minőségű andezitet bányásztak itt, amit útépítésre használtak. Egy robbantás során a közeli források egyike elöntötte a bányát, és azóta a „tengerszem” a környék egyik legkeresettebb kiránduló, túrázó és pihenőhelye.

Hazánk legmélyebb állóvize

Rudabánya egyik nevezetessége a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. Eleinte egy nagyobb és egy kisebb állóvíz jött létre, majd a vízszint emelkedésével a két tó egyesült, és elérte mai, nagyjából állandósult kiterjedését. Hosszát kb. 300, átlagos szélességét kb. 80 méterre tehetjük. Legnagyob mélysége megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize! A kékeszöld víztükör a szürke, barna, sárga és vörös sziklákkal és a zöld növényzettel festői képet mutat. Kezdettől fogva élnek benne halak és más élőlények, de mivel vize hideg, tápanyagokban viszonylag szegény, ezért csak a kisebb halfélék kedvelik. Igaz, hogy már nagyobb ragadozóhalat is fogtak itt, de nem ez a jellemző.

Bányató a hajdani kőfejtő üregében

Erdőbénye egyike Tokaj-hegyalja legrégebbi településeinek, hajdani mezővárosainak. A község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tokaji járásban található. A honfoglalástól kezdődően magyar faluként tartják számon. A település a Mulató-hegy köré épült, a Zemplén-hegység és az Alföld találkozásánál az Aranyosi völgy kapujában fekszik. Hegyekkel körülvett, őslénytani érdekességekben és ásványokban gazdag területen elhelyezkedő község.

A község déli végénél, a 230 m magas Mulató-hegy lábánál az 1983-as bezárást követően, a hajdani Hubertus-kőfejtő üregében, a bányaudvarban egy tájképileg is igen jelentős tó alakult ki, ez ma már Erdőbényei-tó (Erdőbényei tengerszem) névem ismerjük. A művelést abbahagyva a süllyesztő gödörben felemelkedett a víz, majd azt a termelés újraindításával az 1950-es években újra leszívták. Ezután a tulajdonosi és bányaművelési változások miatt az 1990-es évek elejétől a különleges vízminőségű 20 méter mély hatalmas bányató (3 millió m³) vizét ismét felengedték. A helyiek a környék más azonos jellegű bányatavához hasonlóan tengerszemnek neveznek el és horgásztóvá alakítottak át.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tengerszem

bányató

kirándulás

erdő

erdei kirándulás

túrázás

kikapcsolás

titkos út

titkos tavak

rejtett tavak