Milliós támogatás a falunak: felújítják a sárszentlőrinci Petőfi emlékházat

MTI   
  Megosztom
Milliós támogatás a falunak: felújítják a sárszentlőrinci Petőfi emlékházat

Felújítja a sárszentlőrinci önkormányzat a településen működő Petőfi emlékházat a Teleki László Alapítvány népi építészeti programjának kiemelt támogatásával - közölte a Tolna megyei település polgármestere.

Az alapítvány csaknem húszmillió forintot ítélt meg a múzeumépület felújítására, amelyhez az önkormányzat kétmillió forinttal járul hozzá

- mondta Sátor Géza.

Hozzátette, a rekonstrukcióra azért van szükség, mert a több mint 200 éves épület teteje beázik, falai több helyen vizesednek. A jövő héten kezdődő munka során teljes körű felújítást végeznek, kicserélik a tetőt és a födémet, megerősítik a falak alapjait, megújulnak a nyílászárók. Emellett az eredetihez hasonlóan építenek át olyan részeket - például betonlépcsőt -, amelyek nem illenek az épület stílusához. A népi lakóház homlokzata egy 1884-ben készült rajzon szereplő állapotot tükröz majd; a felújítás június végén fejeződik be.

Az emlékházat 2008-ban adták át Sárszentlőrincen, abban a 19. század elején épült házban, ahol Petőfi itteni gimnáziumi évei alatt, 1831-ben és 1832-ben lakott. A későbarokk stílusú, eredetileg jegyzői lakás ma műemléki védelem alatt áll. A múzeumban fotók, kéziratmásolatok, a korhoz kötődő használati tárgyak idézik fel a költő alakját. Petőfi később, 1845-ben is járt a községben, amikor a közeli Borjádon egykori iskolatársa, Sass István vendége volt; ekkor írta A négyökrös szekér című versét.

A falu polgármestere azt mondta, az emlékház a felújítás után megfelelő körülmények között tudja fogadni a látogatókat, és bekapcsolódik a 2022-23-as, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Petőfi-emlékév programjaiba.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

petőfi

petőfi sándor

népi építészet

támogatás

sárszentlőrinc

falu