Gőzerővel megy a takarítás a Mindszenten: áprilistól már a szezonra készítik fel a szabadstrandot

HelloVidék   
  Megosztom
Gőzerővel megy a takarítás a Mindszenten: áprilistól már a szezonra készítik fel a szabadstrandot

Az apadó Tisza nem sok szemetet hagyott hátra Mindszentnél, a csaknem háromméteres vízállásnál szárazon megközelíthető a part. Az általános takarítás után áprilistól már a szezonra készítik fel a szabadstrandot - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, úgy négyszáz köbméter homokot hordtak el a mindszenti szabadstrandról még tavaly márciusban, a tavaszi áradás­kor felgyűlt részt alakították komfortossá. A kedvelt folyópart rézsűjét egy korábbi állapotfelméréskor határozták meg.

A nagyon meredek hajlásszögű part kényelmetlen, a lankásabb területet érthetően jobban kedvelik a fürdőzők. Ehhez igazítva alakítják évről évre a szakaszt

- mondta Farkas Zoltán, a mindszenti ön­­kormányzat városüzemeltetési csoportvezetője.

Csak az árhullám levonulása után látható, mit hagyott hátra. Ez a legalább kétméteres szintre visszahúzódott vízállással mutatkozik meg. Az iszapos felület minőségén általános rotálással javítanak, elhordani nem lehet. A homokos szakaszon boronálással könnyebben kialakítható a kedvelt plázsos környezet. Kedden már látszott, hogy kicsi iszap maradt hátra. A tapasztalatok azt mutatják, a rövid idejű árvíznél inkább az iszap, míg a hosszabb áradások után a homok a jellemző

- tette hozzá a csoportvezető.

Ahogy a lap írja, egy héttel ezelőtt még nagyjából négy méteren állt a víz Mindszentnél, majd lassan to­­vább apadt: szerdán reggel 283-at mért a vízügyi igazgatóság. A szabadstrand takarítását mostantól a városüzemeltetési csoport irányítja, a héten már dolgoznak munkatársaik. Nagy mennyiségben szedik össze a faleveleket. A folyó a gát felől tölti fel az árteret: így az üdülőterület magasabban fekvő részei még szárazak, amikor a bekötőút már járhatatlan. Mostanra visszahúzódott a Tisza, néhol áll csupán víz, illetve mutatja az áradás nyomát a növényzeten.

Az erdős részeket nem, de közvetlenül az út mentén takarítanak munkatársaik. A közlekedősza­­kaszt és annak környezetét megtisztítják a stranddal és a hozzá tartozó területtel együtt

- tette hozzá Farkas Zoltán, de kitért a hátrahagyott szemét problémájára is, mint mondta a Tisza felső szakaszán hatalmas probléma a hulladék, a mindszenti szakasznál kevésbé jellemző. A takarítás után áprilistól már a júniusban kezdődő szezonra készülnek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mindszent

szabadstrand

strand

tisza

tisza part

takarítás

iszap