Őrületes fejlesztések a Hévízi-tónál: mutatjuk, mi minden készülhet el idén őszig

MTI   
  Megosztom
Őrületes fejlesztések a Hévízi-tónál: mutatjuk, mi minden készülhet el idén őszig

Jól halad a tóvédelmi program Hévízen, már csaknem teljesen kész az új sétány, és őszig valamennyi tervezett fejlesztéssel végeznek a szakemberek. Egy 24 méter magas lombkorona­megfigyelő tornyot is építenek, amelyből nemcsak az erdőre nyílik csodás panoráma, hanem a Hévízi-tóra is. A tervek őszig nagyobb mennyiségű tőzeget is visszapótolnak a tóba.

A hévízi tó védett területén több fejlesztés halad párhuzamosan, például lombkorona-kilátó épül, tanösvényeket alakítanak ki és megújítják a tó zsiliprendszerét is. A 660 milliós projektben a hévízi önkormányzat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházzal, valamint a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvánnyal dolgozik együtt - számol be róla a Zaol.hu.

Csaknem teljesen elkészült a tanösvény, a rekonstrukciós munkák során frissül és bővül az erdő fa- és növényállománya is. A nem őshonos fákat alapos felmérés után eltávolították, helyettük pedig odaillő, hazai fajokat telepítenek, többet, mint amennyit kivágtak. Ezen túl megújulnak a véderdő sétányai, és információs táblákat helyeznek el a területen.

Az északi kifolyó medrét szélesítik, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó környezetének fás-lápos élővilágát, folytatta a polgármester. Új pihenőpadokat, szemeteseket helyeznek el a sétányon, felújítják a patakon átívelő hidakat és a felsőerdőben lévő lépcsőket is.

- írják.

A hévízi kórház épületei és az Ensana közötti területen 24 méter magas lombkorona­megfigyelő tornyot építenek, amelyből nemcsak az erdőre nyílik csodás panoráma, hanem a Hévízi-tóra is.

A tóvédelmi projekt során az akadálymentesítésre is figyelnek. Az alsóerdőben egy mozgáskorlátozottak által is könnyen használható szakaszt alakítanak ki.

A munkák a tervek szerint ősszel zárulnak, amikor visszapótolnak nagyobb mennyiségű tőzeget a tóba.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hévíz

gyógyfürdő

fejlesztés