Bakancslista: 5 titokzatos kolostorrom a Balaton-felvidéken, amit muszáj látni

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Bakancslista: 5 titokzatos kolostorrom a Balaton-felvidéken, amit muszáj látni

Visszatérve a megigézően szép Balaton-felvidékre, a várromok után elhagyatott kolostor- és templommaradványok nyomába eredünk. Kevésbé felkapott, világjárvány idején ezért is roppant ideális, eldugott ámde meseszép helyekre invitálunk.

Amióta a világjárvány tart, elárasztották a bakancslistás helyeket a magyarok. Országosan 25-30%-kal többen kirándulunk, és egyes ismert helyszíneken akár kétszer-háromszor annyi lehet a túrázó, mint a korábbi években. Egy-egy melegebb napsütéses napon szinte özönlenek a kirándulók a top-helyekre, favoritnak számítanak a városhoz közeli erdők, a tavak és persze a Balaton-part.

Ezúttal is kevésbé felkapott turista helyeket ajánlonk: visszatérve a megigézően szép Balaton-felvidékre, a misztikus nógrági várromok után elhagyatott kolostor- és templommaradványok nyomába eredünk:

Pálos kolostor Salföldön

A pálos az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelynek a kolóniái jellemzően kisebb csoportokban, leginkább domb- és hegyvidéken, forrás közelében telepedtek le. Nem véletlen, hogy számos egykor volt, mára romos kolostor a pálos rend történetével kapcsolódik össze. A mohácsi csatát követően, a Budára vonuló törökök ugyanis 11 pálos monostort égettek fel, 25 szerzetest megöltek, többet megsebesítettek. A salföldi pálos kolostor – első túraállomásunk – is a török hadjárat áldozata lett.

A kőkúti pálos kolostor egy középkori pálos kolostor romja, a mai Salföld falu határában, az Ábrahám-hegyen, a Balaton-felvidéken. Az eredeti templom valószínűleg nem a pálos rend építészeti munkájának eredménye, hanem a szerzetesek egy már meglévő román stílusú kápolnát vettek birtokba.

Magát a „kőkúti” Mária Magdolnáról elnevezett épületegyüttest egy 1263-as összeírásban említik először. Az itt lakók igyekeztek eltartani magukat: a rendházhoz egy halastó is tartozott – az erről tanúskodó régi duzzasztógát nyomait a neves földrajztudós, Cholnoky Jenő fedezte fel.

A templomot a következő időszakban gótikus stílusban bővítették, ennek nyomai máig láthatók. Figyelmet érdemel a csúcsíves keresztboltozat és a poligonálisan záródó szentély.

A templom falai a boltozatig állnak, a szentélyben helyenként láthatók még a bordaindítások nyomai is. A gótikus ablakok közül egy mérműves ablak maradt meg, ezen láthatóak a részletkiképzések, a másik ablakból már kitört a mérmű. A kolostorszárnyakból csak részletek maradtak fent, a falak körülbelül combmagasságig állnak.

A legnépszerűbb útvonal Salföld határából, a bekötőúttól indul. Innentől végig tábla jelzi az utat, nehéz eltéveszteni. A terep nem nehéz: ha bírjuk a kissé homokos talajt, még bringával is mehetünk, így körülbelül 10 perc, gyalog nagyjából 25-30 perccel számoljunk egy irányban.

Bányába zárt kolostor Uzsán

A Veszprém megyei Uzsa határában, fent a hegy oldalában bújik meg az uzsahegyi Szentlélek pálos kolostor, a rendi építészet egyik csodálatos, de igen elhanyagolt gyöngyszeme. A XIV. század elején, a kolostor létrejöttekor a korabeli feljegyzések szerint már komoly hagyományai voltak a pálos rendnek. Ezt a rendházat eltételezhetően az Uzsai család alapította, és ők voltak első kegyurai is.

Okleveles említését az 1333-as pápai tizedjegyzékből ismerjük, vagyis az alapítás ez előtt történhetett. Az épület mérete, elrendezése azonban arról árulkodik, hogy sokkal korábbi sem lehet, ezért az alapítás és építés idejét az 1320-1333. közötti időszakra teszik. 1455-ben a kolostor elnéptelenedett, majd a ferencesek vették át. A templomból ma már csak csekély rom maradt, a kolostorból szinte csak néhány kő. Annyi biztos, hogy az épület egyhajós elrendezésű volt, boltozva csak a szentélye lehetett. Bejárata a kolostor felől nyílt.

Sok éve körbekerítette már a kolostort az itt működő bazaltbánya, elzárva a szabad bejárást a látogatók előtt. Ennek ellenére azért lehetőség nyílik arra, hogy látogatást tegyünk a helyszínen. Engedélyt a bánya igazgatójától, Laub Ernőtől kell kérni email-ben a basalt@basalt.hu email-címen.

Szent Jakab templomrom Nagyvázsonyban

A Nagyvázsonnyal ma már egybeépült és közigazgatásilag egyesített Nemesleányfalutól délre, a Tapolcára vezető régi országút mentén fekvő domb tövében, bővizű források mellett álltak az Árpád-korban már okleves adatokból ismert település házai. A dombtetőn a máig is használt temető legmagasabb pontján állnak a román kori templom maradványai, az egyenes szentélyzáródású és egyhajós kis templom feltáratlan omladékai. A helyi hagyomány feltételezhetően egykori titulusa alapján nevezi szentjakabi romnak, az írott források hallgatnak róla.

Nemesleányfalu középkori templomának csak nyugati homlokzati falai emelkednek ki az omladék és a növényzet takarójából, középen félköríves ablaknyílással. A falu egykori lakosai a 14. század közepe táján a vázsonyi várba és környékére menekültek, templomuk is ekkor pusztulhatott el.

Mámai templomrom Balatonfűzfőn

Máma falu, Balatonfűzfő elődje, feltehetően már a honfoglalás idején is létezett. Egy dokumentum szerint 1292-ben már állt Máma Szent László tiszteletére emelt és felszentelt, kelet-nyugati tájolású, négyzet alapú, egyhajós, egyenes szentélyzáródású temploma.

A mámai romtemplom egyszerű felépítésű, különösebb díszítések nem jellemzik. Déli oldalán volt a kapu, melynek már csak a küszöbe látszik. A templom többször elpusztult. 1702-ben még kijavították, északi oldalához sekrestyét építettek. A megmaradt rom feltárása és helyreállítása az Országos Műemléki Felügyelőség vezetésével 1963-64-ben történt. Az egyik falfelületen a falfestés erősen megsérült részletei még látszanak.

Máma templomromját a Balaton északi oldalán, Veszprém megyében, Balatonfűzfőn találjuk. A 71-es úton diszkrét tábla jelzi (a Budapest felől jövőknek) az oda vezető utat. A maradvány a jelenlegi balatonfűzfői plébániatemplom mögött található a Jókai utca 37. szám alatt.

Szent András templomrom Taliándörögdön

Taliándörögd határában, szántóföldek között bújik meg a Szent András-templomrom, amely igazi csodahelynek számít a Balaton-felvidéken. Igen, ez a Művészetek Völgye fesztivál (hátha épp nincs járvány) egyik legszeretnivalóbb szabadtéri koncerthelyszíne is.

A helyen már az Árpád-korban is állt egy templom, amelynek nyomai ma is láthatók. Erre épült 1339-ben a román stílusú, egyhajós templom, amelynek építése a Dörögdi család nevéhez fűződik. Később a törökök sok más épülettel együtt ezt is elpusztították, de a keleti szentélyfal még ma is közel 20 méter magas és a szentély ívbordái is viszonylag épek. Az 1975-ben történt ásatások során a templom területén bronzkori urnasírt találtak, valamint római épület maradványaira, középkori pénzérmékre és közel száz sírra bukkantak itt a régészek.

Taliándörögd északi részén kell elindulni, a Petőfi utcából nyíló úton. A templomrom a település központjából kb. 900 méterre, az út mellett található.

3 az 1-ben: igazi kuriózum, a dörgicsei templomromok

Balatonakalitól 5 kilométerre északnyugatra helyezkedik el Dörgicse. A Veszprém megyei település három templomromjával bizony nem szűkölködik látnivalókban. Elsőre meglepő lehet, miként lehetséges, hogy egyetlen településnek ennyi leomlott temploma van?

Az ok, hogy a XIII-XV. században Dörgicse területén még 6 falu állt. Dörgicse aztán 1950-ben három korábbi kistelepülés egyesülésével jött létre. (Egykori Kisfaluddörgicse - Szentmiklósdörgicse - Kisdörgicse valamint Felsődörgicse - Feldörgicse - Szentpétertörgicse illetve Alsódörgicse - Boldogasszonydörgicse együttesét jelöli.)

Az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom

A romok közül az alsódörgicsei a legnagyobb, illetve a leglátványosabb, és talán a legszebb helyen fekvő is egyben. A 13. században emelhették, 20-22 méter magas tornyát valószínűleg sátortető fedte egykoron. A falak mérete ma is impozáns, ráadásul két eredeti és egy rekonstruált román kori ikerablak is díszíti a torony megmaradt részeit. Ma a rom mellett pihenőhelyet találunk: szalonnasütésre, bográcsozásra ideális a hely, hiszen a középkori épületmaredvány lábánál páratlan kilátás nyílik a Balatonra is.

A felsődörgicsei Szent Péter templomromról

Feltehetően a honfoglalás után építtette a Bogát-Radvány nemzetség, ez volt a falu legrégebbi építésű temploma, egyike hazánk legérdekesebb - e korból származó - egyházi épületeinek.

A rom építészetileg is különleges. Olyan együttesről van szó, amely valójában két templom - egy XI. századi (XII. századi toldalékkal) és egy XIII. századi rész - egymás mellé építésével jött létre. Kuriózumnak számít a korábbi (északi) templomrész patkó alakú apszisa is, amely egy római kori épület alapfalain nyugszik. Nem sokkal a honfoglalást követően épülhetett (a Bogány-Radvány nemzetség részére), így "eredeti formájában" minden bizonnyal ez lehetett a környék első keresztény temploma. A XIII. században szükségessé vált a templom bővítése. Ezt egyedülálló módon, három fal hozzáépítésével oldották meg. A régi templom falába ajtót törtek, a korábban használt ajtót befalazták.

A templom végében látható egy kereszt alakú ablaknyílás. Ezt két kőből faragták, egy kívül, egy belül. Ilyen megoldás a világon két helyen létezik csak - az egyik itt Dörgicsén, a másik Franciaországban. Ha bemegyünk a hajóba, akkor tudunk olyan fényképet készíteni, amikor ezen a kereszt alakú ablakon át láthatjuk az új templom keresztjét.

Kisdörgicsei templomrom

Az 1300-as évekből János, az 1400-as évekből pedig Venedek nevű papja ismert. A templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték, aki a hajósok védőszentje is, a Balaton közelsége miatt ez talán nem is meglepő.

Egy kis falusi templom lehetett hajdanán. Méretei: kb. 6×10 m az alapterület, egyhajós, íves szentélyzáródású, déli fala szinte teljes magasságban áll, három résablak megfigyelhető ezen az oldalán, akárcsak a felsődörgicsei rom déli falán is. Bejárata a nyugati oldalon állhatott. A három egymás melletti résablak akár Szentháromság szimbólum is lehetett. Pusztulása feltehetően a 1600-as évek elejére tehető, a török hadak többször is átvonultak itt, és a jelenlegi Alsó- és Felsődörgicse okleveles említések szerint is adózott a töröknek. Kisdörgicse a török kiűzése után települhetett újra, a régi falutól egy kicsit keletebbre.

A címlapkép illusztráció...

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bakancslista

túraajánlat

balaton-felvidék

salföld

taliándörögd

dörgicse