Brutális szigorítás jön: a jogosítvány nélküli vezetésért akár 3 év börtön járhat

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális szigorítás jön: a jogosítvány nélküli vezetésért akár 3 év börtön járhat

Bűncselekmény lesz, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, ha pedig úgy ül volánhoz, hogy a rendőrök bevonták a vezetői engedélyét, akár három évre is börtönbe kerülhet. Ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, melyet a kormány nyújtott be. Az indoklás szerint az eddigi büntetések nem tántorítják el eléggé a szabályszegőket.

Abban az esetben, hogyha úgy vezet valaki Magyarországon, hogy nincs jogosítványa, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint legfeljebb 150 ezer forintos bírsággal sújtható. A Büntető Törvénykönyv legújabb módosítási javaslata szerint viszont a jövőben a jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek számítana és börtönbüntetést is kiszabhat érte a bíróság - közölte az RTL Híradója.

Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász a műsorban a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy

ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el, akkor egy évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti vétség miatt, de hogyha valakit büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

Három év börtönre azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek. Hangsúlyozták, Pintér Sándor belügyminiszter szerint az ilyen sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra.

Borbély Zoltán a tervezett módosítással kapcsolatban még elmondta, hogy arról van szó, hogy egy olyan cselekményt, ami eddig szabálysértés volt, a törvényalkotó a Büntető Törvénykönyvbe fog beiktatni pontosan azért, mert a társadalomra nagyon veszélyes.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jogosítvány

vezetés

közúti ellenőrzés