Ezekre a jelekre nagyon figyelj a hazai erdőkben: nélkülük sokan eltévednek

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekre a jelekre nagyon figyelj a hazai erdőkben: nélkülük sokan eltévednek

A turistajelzések ismerete elengedhetetlen túrázáskor, és velük a látnivalókat sem mulasztjuk el.

A koronavírus-járvány miatt olyanok is a túrázást választják kikapcsolódási lehetőségként, akik korábban nagyon ritkán húztak túrabakancsot, és vették a nyakukba az ország szebbnél szebb vidékeit.

Jó is a túrázás, hiszen a szabadban eltöltött idő mentálisan és fizikálisan is pozitív hatással van az emberre, viszont nem mindegy, hogyan indulunk neki egy rövidebb vagy egy hosszabb útnak. Jelenleg csak egyedül vagy a közös háztartásban élőkkel együtt látogathatjuk az erdőket, parkokat, arborétumokat, a maszkviselés szabályait betartva.

Azonban a kezdő vagy tájékozatlan túrázóknak több mindenre is oda kell figyelniük, most különösen, hisz magukra vannak utalva csoportos és vezetett túrák híján. Elsősorban az eltévedés veszélye fenyegeti őket, de az sem hagy kellemes emléket az emberben, ha a fárasztó kirándulás alatt olyan látnivalók mellett haladt el, amelyek ott voltak szinte az orra ellőtt egy útleágazáson, csak épp nem ismerte fel a rájuk utaló turistajelzéseket. Ezért tájékozódjunk ezekről, mielőtt útra kelünk, és ha nehéz megjegyeznünk mindet, legyen nálunk egy kisokos vagy egy túratérkép.

A hegyeket, az erdőt számos ösvény, útvonal szeli át, és a járatlan szemnek elsőre mind egyformának tűnhet. Ráadásul ezeknek csak egy része túraútvonal, sok olyan is van közöttük, amelyen az adott területet fenntartó vagy ott dolgozó emberek közlekednek, a túrázók számára pedig tilos az átjárás, vagy fokozott figyelmet igényel, mert balesetveszélyes.

Ezért nagyon fontos, hogy a túrázók a turistajelzésekkel ellátott útvonalakat használják, és jól ismerjék az egyes jeleket.

A magyarországi turistajelzések

Magyarországon egységes turistajelzés-rendszer van érvényben, melyet még az 1930-as években alkottak meg, így az egész országban bárhol eligazodunk a segítségükkel. Azóta persze folyamatosan fejlődik, bővül a túraúthálózat, és a turistajelzések száma is folyamatosan nő, az újabbak jellemzően helyi tanösvények jelzései.

A turistajelzések ismerete nemcsak az eltévedéstől óv meg, de az útvonalon vagy annak közelében lévő műemlékekhez, barlangokhoz, forrásokhoz, kilátókhoz is elvezeti a túrázókat.

Sávjelzések - turistautak

Leágazó jelzések - az útvonal célja szerinti alakzatok

Zarándokutak jelzései

Fontos tippek a túrázáshoz:

- Kényelmes cipőt, lehetőleg túrabakancsot viseljünk, soha ne új cipőt, amit előtte még sosem hordtunk.

- Csak annyi inni- és ennivalót vigyünk magunkkal, amennyi feltétlenül szükséges, hogy elkerüljük a cipekedést.

- Mielőtt elindulunk, tájékozódjunk az időjárásról.

- Az időjárásnak, ne az évszaknak megfelelően öltözzünk fel, lehetőleg rétegesen.

- A hátizsákunkban legyen egy tartalék pulóver, könnyű esőkabát, ha eső várható.

- Ha nem ismert útvonalon túrázunk, legyen nálunk térkép, vay használjunk természetjáró applikációt.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

turista

turistautak

turizmus

jelzés

turistajelzés

túraút

természetjárás

természetjáró

kirándulás

kiránduló

utazás belföldön