Nem fogod elhinni, mekkora lehet a baj: túl tiszta a Balaton vize

HelloVidék   
  Megosztom
Nem fogod elhinni, mekkora lehet a baj: túl tiszta a Balaton vize

A Balaton féltett kincsünk: nemcsak a fürdőzők kikapcsolódása szempontjából pótolhatatlan érték, de a benne élő fajok túlélése is fontos cél a tó jövője érdekében. Az élővilág megőrzéséért elengedhetetlen a víz rendszeres vizsgálata, hisz bár első hallásra talán meglepő, de a kristálytiszta víz kifejezetten rosszat tesz a benne élő halaknak.

Fürdőzök számára kellemes a Balaton letisztult vize, azonban a halállomány számára nem optimális, ezért vizsgálni kell a tó vizét, mondta a most kinevezett Szári Zsolt Balázs, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos az InfoRádióban, szúrta ki a portfolio.hu

Rengeteg a téves információ a köztudatban, hisz az algavirágzásnak számos oka van, többek közt a tóba befolyó vizek minősége, amit a jövőben percre pontosan monitoroznának.

Ez utóbbihoz a legutóbbi kor sokat tett hozzá, különösen a foszfor tekintetében, ami az elsődleges kiváltója az időnként fellépő algavirágzásnak, mondta el a szakértő.

Szári Zsolt Balázs az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, hogy a Balaton növény- és állatvilága már a múlt évszázad közepe óta is igen komoly változáson esett át, például nagyon sok helyütt, köztük a tihanyi párszakasznál, végleg eltűnt az ősnádas. Továbbá mióta megtörtént a nádaratás a tó déli szakaszán a vasút kiépítésekor az 1860-as években, majd rá néhány évvel később megépült a siói zsilip a víz szabályozására, hogy ne mossa el a vasúti töltést, azóta nehéz helyzetben van a Balaton, amihez legfeljebb már csak igazodni lehet, de változtatni rajta nem.

Ráadásul hét éve megszűnt a balatoni halászat, így a tóban élő halak hasznosítói kizárólag a horgászok maradtak. A halászok nem igazán fajspecifikusan fogták ki az állatokat ellenben a horgászokkal: most vannak olyan fajok, amelyek sokkal kihasználtabbak, mások kevésbé.

A busa a tó egyik legnagyobb agresszora

Miután fölfalja az őshonos halfajok táplálékbázisát, viszont folyami hal lévén előbb-utóbb kihal a tóból. 15-20 év múlva már jobb lesz a helyzet a halállomány tekintetében a mostaninál az őshonos fajok javára.

A halállomány pótlását illetően Szári Zsolt Balázs hozzátette: a pontyok esetében nincs gond, a süllő már kényesebb kérdés, hiszen igen erős kihasználtság alatt volt mindig is. Jelenleg csak a horgászok termelik ki a fajt, ami a fogási adatokat tekintve évi 60-80 tonna lehet a tó letisztult vize, és az évek óta tartó kormoránnyomás mellett.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

víz

víztisztaság

halfaj

busa

ponty

süllő

horgászat

élővilág

biodiverzitás

fauna

vizsgálat

érték

nemzeti kincs