Nem fogod elhinni, mekkora lehet a baj: túl tiszta a Balaton vize

HelloVidék   
  Megosztom
Nem fogod elhinni, mekkora lehet a baj: túl tiszta a Balaton vize

A Balaton féltett kincsünk: nemcsak a fürdőzők kikapcsolódása szempontjából pótolhatatlan érték, de a benne élő fajok túlélése is fontos cél a tó jövője érdekében. Az élővilág megőrzéséért elengedhetetlen a víz rendszeres vizsgálata, hisz bár első hallásra talán meglepő, de a kristálytiszta víz kifejezetten rosszat tesz a benne élő halaknak.

Fürdőzök számára kellemes a Balaton letisztult vize, azonban a halállomány számára nem optimális, ezért vizsgálni kell a tó vizét, mondta a most kinevezett Szári Zsolt Balázs, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos az InfoRádióban, szúrta ki a portfolio.hu

Rengeteg a téves információ a köztudatban, hisz az algavirágzásnak számos oka van, többek közt a tóba befolyó vizek minősége, amit a jövőben percre pontosan monitoroznának.

Ez utóbbihoz a legutóbbi kor sokat tett hozzá, különösen a foszfor tekintetében, ami az elsődleges kiváltója az időnként fellépő algavirágzásnak, mondta el a szakértő.

Szári Zsolt Balázs az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, hogy a Balaton növény- és állatvilága már a múlt évszázad közepe óta is igen komoly változáson esett át, például nagyon sok helyütt, köztük a tihanyi párszakasznál, végleg eltűnt az ősnádas. Továbbá mióta megtörtént a nádaratás a tó déli szakaszán a vasút kiépítésekor az 1860-as években, majd rá néhány évvel később megépült a siói zsilip a víz szabályozására, hogy ne mossa el a vasúti töltést, azóta nehéz helyzetben van a Balaton, amihez legfeljebb már csak igazodni lehet, de változtatni rajta nem.

Ráadásul hét éve megszűnt a balatoni halászat, így a tóban élő halak hasznosítói kizárólag a horgászok maradtak. A halászok nem igazán fajspecifikusan fogták ki az állatokat ellenben a horgászokkal: most vannak olyan fajok, amelyek sokkal kihasználtabbak, mások kevésbé.

A busa a tó egyik legnagyobb agresszora

Miután fölfalja az őshonos halfajok táplálékbázisát, viszont folyami hal lévén előbb-utóbb kihal a tóból. 15-20 év múlva már jobb lesz a helyzet a halállomány tekintetében a mostaninál az őshonos fajok javára.

A halállomány pótlását illetően Szári Zsolt Balázs hozzátette: a pontyok esetében nincs gond, a süllő már kényesebb kérdés, hiszen igen erős kihasználtság alatt volt mindig is. Jelenleg csak a horgászok termelik ki a fajt, ami a fogási adatokat tekintve évi 60-80 tonna lehet a tó letisztult vize, és az évek óta tartó kormoránnyomás mellett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

víz

víztisztaság

halfaj

busa

ponty

süllő

horgászat

élővilág

biodiverzitás

fauna

vizsgálat

érték

nemzeti kincs