Rég erre vártunk: megszépülve várja a látogatókat a gyönyörű vidéki kastély

HelloVidék   
  Megosztom
Rég erre vártunk: megszépülve várja a látogatókat a gyönyörű vidéki kastély

A Tata központjában, a vár és az Öreg-tó szomszédságában álló, késő barokk Esterházy-kastély május 26-tól várja a látogatókat keddtől vasárnapig 10 órától 18 óráig. A kiállítások bejárására tárlatvezetéssel nyílik lehetőség, amelyek minden egész órában indulnak majd. A kastély főépülete, díszudvara és parkja rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, és az épületben egy elegáns kávézót is kialakítottak.

Május 26-án megnyitja kapuit a látogatók előtt a megújult tatai Esterházy-kastély: keddtől-vasárnapig, 10-től 18 óráig lesz látogatható az épület. A kiállítások bejárására tárlatvezetéssel nyílik lehetőség, amelyek minden egész órában indulnak majd. A kastély főépülete, díszudvara és parkja rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, és az épületben egy elegáns kávézót is kialakítottak.

A kastély felújítása 2018-ban kezdődött meg, a kivitelezési munkálatokat a Laterex Építő Zrt., a Primofor Kft. és a B&G Építő Kft. konzorciuma végezte el. Az uniós közbeszerzési adatok szerint a 18. század végén felépült épületegyüttes restaurációja mintegy 1,59 milliárd forintból valósult meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával, írja a magyarepitok.hu.

Megújultak a fedélszerkezetek és tetőhéjazatok, a hőszigetelés és a nedvesség elleni szigetelés, helyreállították a homlokzati nyílászárókat és a megmaradt barokk ablakszárnyakat, korszerűsítették az épületgépészeti rendszereket, a földszinten padlófűtést, az emeleten pedig konvektív fűtést alakítottak ki.
A kastély restarurációja által érintett épületrészek hasznos alapterülete 2820 négyzetméter.

Korhű szobák

A látogatókat a Béke-szigete elnevezésű élményalapú tárlattal várják majd, a kastély korhűen berendezett szobáiban és kiállítótereiben többek között megismerhetjük az Esterházy család történetét is, megtudhatjuk, hogyan és mikor épült fel a kastély, mi történt vele az évszázadok alatt. A kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményekbe és uralkodói látogatásokba is bepillantást kapunk: többek között I. Ferenc, Ferenc József, II. Vilmos német császár és IV. Károly is látogatást tett itt.

A tárlatvezetés során a látogatók bejárják a könyvtárszobát, a grófi és a grófnői lakosztályokat, a gyerekek játszószobáit, sőt a kastély épen megmaradt két fürdőszobáját is. A kastélyhoz egyébként kocsiszín és istállók is tartoztak, valamint saját színháza is volt. Mindemellett a helyreállított kápolna is megtekinthető lesz, ahol ma is látható az eredeti, 200 éves oltár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tata

esterházy-kastély

felújítás

nyitvatartás

kastély

látogatók

kávézó

korhű

tárlatvezetés

utazás belföldön

komárom-esztergom megye