Százmillióból újult meg a Rózsaház: érdemes lesz Fertődre látogatni

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Százmillióból újult meg a Rózsaház: érdemes lesz Fertődre látogatni

Több mint százmillió forintból megújult a fertődi Esterházy-kastély Rózsaháza, ami a kedden megnyílt Cziráky Margit Rózsakerttel együtt látogatható. A Rózsaháznál térkövet is tettek le, növényeket ültettek, füvesítettek és kerítést építettek. A kivitelező a Becska és Társai Építőipari Kft. volt, ami egyebek mellett a 140 négyzetméteres épületen kicserélte a tetőt és a födémet, felújította a teljes gépészeti- és elektromos rendszert, renoválta a homlokzatot és mozgáskorlátozottak számára is kialakított egy mosdóblokkot.

Több mint százmillió forintból újították fel a fertődi Esterházy-kastély Rózsaházát, ami a kedden megnyílt Cziráky Margit Rózsakerttel együtt látogatható, közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a rekonstrukciós munkálatokra a Velux Alapítványok több mint 80 millió forintot, a kormány pedig 26,5 millió forintot biztosított.

A kivitelező a Becska és Társai Építőipari Kft. volt, ami egyebek mellett a 140 négyzetméteres épületen kicserélte a tetőt és a födémet, felújította a teljes gépészeti- és elektromos rendszert, renoválta a homlokzatot és mozgáskorlátozottak számára is kialakított egy mosdóblokkot.

A Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgáló helyiségként történő használata. Az épületben dísztermet alakítottak ki, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel kiállítások rendezésére és egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A fertődi Esterházy-kastély egykori főkertészi lakját tudományos dokumentációk alapján 1906-ban építették át Hulesch Károly hercegi főkertész részére. Az épület a kastély 18. századi konyhakertjének északi határvonalán épült fel.

Az épület a 20. században több átalakításon esett át, így az eredeti U helyett ma L alakú az alaprajza. Állapota az elmúlt évtizedek alatt leromlott.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az elmúlt években sikerült elérni, hogy az Esterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fertőd

esterházy-kastély

rózsaház

rózsakert

felújítás

turisztikai fejlesztés

utazás belföldön

fejlesztés