Gigabírság járhat a horgászó magyaroknak: ha tengerpartra mész, jobb ha ezt tudod

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gigabírság járhat a horgászó magyaroknak: ha tengerpartra mész, jobb ha ezt tudod

Idén nyáron is rengeteg magyar tölti a horvát tengerparton a szabadságát. Közülük sokan horgászfelszerelést is visznek magukkal a kiruccanásra. Fontos hangsúlyozni, hogy a horgászengedélyt mindenkinek kötelező kiváltani a déli szomszédunknál is! Ha engedély nélkül horgászunk a horvát tengerparton, és elkapnak az ellenőrök, akkor 3 ezer kunás bírságot is kiszámlázhatnak.

Csendesedik a járvány harmadik hulláma, indulnak a nyári szabadságok, a magyarok pedig útra kelnek. A Pénzcentrum felméréséből korábba kiderült, hogy a válaszadók mindössze 9,5 százaléka nem utazik idén sehová: 19,6 százalék belföldön és külföldön is tervezi a vakációját, csak külföldre a válaszadók 15 százaléka megy - írja a Pénzcentrum.

Hagyományosan kedvelt úticél a magyarok körében az Adria: rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot. Azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás:

És hogy ez hány embert érinthet? A Magyar Országos Horgász Szövetség adatai szerint itthon évente átlag 700 ezer ember váltja ki az engedélyét. Sokan pedig a nyaralásra is bepakolják a cájgot (vagy helyben vesznek valami horgászkészséget), hogy kipróbálják a tengeri horgászatot is. Viszont tévhit, hogy ehhez nem kell semmilyen engedély, ugyanis nem horgászhat bárki szabadon a horvát partszakaszon!

Akár a partról, akár csónakból, akár kis zsebpecával kergetjük a halakat, mindenképpen kell engedélyt váltani. Ami viszont jó hír, hogy ehhez nem kell még horgászvizsga sem, és gyakorlatilag az összes szakboltban ki lehet váltani, de akár az interneten is megvehetjük.

Az árak pedig nem is olyan borsosak, főképp a büntetés mértékéhez képest:

  • a napijegy 60 kunába kerül, ami kb. 2800 forint,
  • a háromnapos horgászengedély 150 kuna, kb. 6950 forint,
  • és vehetünk akár egy hetes jegyet is, ami 300 kuna, átszámolva nagyjából 13 900 forint.

Úgyhogy nem éri meg kockáztatni, inkább szánjunk rá egy kisebb összeget, minthogy elkapjanak az ellenőrök, és érkezzen a gigabírság! Általában nagyobb horgásztúrákat szervező cégek már gondoskodnak az engedélyekről is, de azért érdemes rákérdezni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

pénzcentrum

horvátország

engedélyek