Épül az új szenzáció: ezekkel csalogatnak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

HelloVidék   
  Megosztom
Épül az új szenzáció: ezekkel csalogatnak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Évről évre egyre népszerűbbek a Kiskunsági Nemzeti Park szakvezetéses túrái, a gyalogos és kerékpáros túrák, kenutúrák, és a hobbifotósoknak szervezett programok. Egy hajtánypálya kialakításával a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd bepillantani a különleges fajok életébe. A fejlesztés két ütemben valósul majd meg, és a hajtánypálya kialakítása mellett magában foglalja majd a töltések és gátak helyreállítását, valamint fogadóépületekkel és kiszolgáló létesítményekkel is bővül a terület. A beruházás első szakasza várhatóan 2022 tavaszára készül el.

Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja. Évente 100 ezer regisztrált látogatót fogadnak létesítményeikben és programjaikon, például a különböző szervezett túrákon, rendezvényeken, tanösvényeken vagy a kecskeméti Természet Házában. A nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.

Évről évre egyre népszerűbbek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túrái, a gyalogos és kerékpáros túrák, kenutúrák, és a hobbifotósoknak szervezett programok. A látogatókat olyan különleges élményekkel várják, mint a tiszavirág túra, vadvirág túra, részt vehetnek hajnali túzoklesen, darulesen, ellátogathatnak a különleges homokbuckákhoz, de kipróbálhatják magukat hajóskapitányként is a Tiszán.

Egy hajtánypálya kialakításával a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd bepillantani a különleges fajok életébe. A fejlesztés két ütemben valósul majd meg, és a hajtánypálya kialakítása mellett magában foglalja majd a töltések és gátak helyreállítását, valamint fogadóépületekkel és kiszolgáló létesítményekkel is bővül a terület. A beruházás első szakasza várhatóan 2022 tavaszára készül el.

A csaj-tavi tórendszer mélyebb részein a hazánkon átvonuló liba- és récefajok ezrei táplálkoznak és pihennek vonulási időszakban, a sekélyebb részek pedig a gázló- és partimadaraknak nyújtanak tökéletes élőhelyet. A nádasokban hazánk gyakorlatilag összes gémféléje költ, a 4-es tóban kialakított mesterséges szigeten évente 5-700 pár dankasirály, 220-300 pár szerecsen sirály és 10-20 pár küszvágó csér költ. A természetvédelmi kezelésnek köszönhetően idén először a tórendszeren kialakított zátonyon a hazánkban fészkelő gulipán állomány kétharmada, mintegy 280 pár rakott fészket.

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik emblematikus madara a túzok, hiszen a Felső-Kiskunságban él a fokozottan védett faj hazai állományának nagy része. A szakemberek a legutóbbi felméréskor 569 példányt számoltak a szikes pusztákon. Jelenleges is zajlik a költés, a túzokcsibék nagy része ezekben a napokban kel ki. Mivel a túzok talajon fészkel, előszeretettel választja a magasabb füvű gyepeket, szántókat, vagy akár a gabona- és lucernatáblákat, ezért különösen fontos, hogy az érintett területeken a mezőgazdasági munkák során kiemelt figyelmet fordítsanak a túzokcsibékre. A fiókák ugyanis 6-8 hét alatt erősödnek meg annyira, hogy már képesek legyenek felrepülni.

Nem csupán páratlan madárvilágáról ismert a Kiskunsági Nemzeti Park, az igazgatóság vagyonkezelésében található a magyar házi bivaly legnagyobb állománya, több mint 1000 egyeddel. Emellett a magyar szürke szarvasmarha tenyésztése és genetikai állományának megőrzése is nagy múltra tekint vissza, jelenleg 7 tenyésztési vonalat tartanak fenn, Bugacon 4, Izsákon pedig 3 gulya legel. A Kiskunsági Nemzeti Parkot 1975-ben alapították, azóta kiterjedése több mint másfélszeresére nőtt. A védett természetvédelmi területek száma pedig a kezdeti kettőről húszra emelkedett. A nemzetipark-igazgatóságok között a Kiskunsági rendelkezik a második legnagyobb kiterjedésű területtel a vagyonkezelésében lévő és a haszonbérbe adott területeket tekintve egyaránt.

Címlapkép és fotók: Daróczi Csaba, Lóránt Miklós, Kis Ferenc

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kiskunsági nemzeti park

turizmus

fejlesztés

látogatók

madárles

utazás belföldön

kiskunsági nemzeti park igazgatóság

túra