Hihetetlenül jókat ehetsz és ihatsz itt: egyre több gasztroturista választja a Balatont

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlenül jókat ehetsz és ihatsz itt: egyre több gasztroturista választja a Balatont

Idén a Balaton nemcsak a fürdőzők, a vitorlázók vagy a horgászok kedvenc utazási célpontja lesz, hanem azoké is, akik a kulináris élvezetek miatt utaznak el egy-egy régióba. A tó környékén annyi jó étterem található, hogy akár a Balatont ma már körbe is lehet kóstolni akkor, ha valaki így szeretne gasztronómiai utazásra indulni, nyilatkozta Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja.

A minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. A következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak.

Az ilyen, egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket, a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. Csapody Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra – mondta Varga László.

Egyre nyitottabbak a magyarok

A magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.

Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a Tihanytól mintegy 25 kilométerre található Köveskál, amelyet sokan csak gasztrofaluként emlegetnek. Itt olyan neves éttermek találhatók, mint például a Kővirág étterem, a Mi a Kő étterem, a Pipacs vendéglő vagy a most megnyitott Káli Gourmet.

Négy-öt jó étterem egy kicsit sok lenne egy alig háromszáz fős faluban, ha nem lenne erre felé aktív turizmus. Ennyi jó étterem nem élhetne meg, ha a balatoni vendégek ne lennének egyre igényesebbek és nem szeretnék megismerni a helyi ízeket

– mondta a Balatoni Kör tagja.

Füstölt csokival is utazásra lehet csábítani az ínyenceket

A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára.

Az elmúlt hétvégén különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmetben fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

A gasztrotérképek is befolyásolják a választást

A neves séfek mellett, kimondottan befolyásolják utazási kedvünket azok a listák és térképek, amelyeket egy-egy szervezet, vagy cég hoz létre. Ilyen például a Balatoni Kör kiadványa, amelyet minden évben kiadnak. Ez a a tó körüli minőségi vendéglátás színe - javát tartalmazza a Laposa Borbirtoktól a Söptei Pincészeten át, a Fürjes Udvarházig. Ennek segítségével, akár vallóban körbe is kóstolhatjuk a Balatont. - mondta Éskovács Péter, turisztikai tanácsadó. Aki ennél is több helyre szeretne eljutni, annak a Nagyon Balaton új kiadványát kell kézbe vennie, amelynek címe: 100 jó hely a Balatonnál. A külföldiek előszeretettel forgatják az általuk is ismert márkák listáit. Ilyen például a Trip Advisor, a világ egyik legnagyobb turisztikai ajánló oldala, amelynek komoly hatása lehet egy-egy étterem forgalmára.

A legjobb Balaton környéki helyek az idén:

  1. Füredi Fagyizó
  2. Vitorlás Bisztró Keszthely
  3. Várkávézó Szigliget
  4. Vitorlás Étterem Balatonlelle
  5. Villa Kabala Szigliget
  6. Mala Garden Restaurant
  7. Kistücsök Étterem Balatonszemes
  8. Macchiato Caffe & Lounge Hévíz
  9. Teri mama vendéglője Hévíz
  10. GUSTO13 Bistro & Delicate Veszprém

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

étterem

gasztronómia

fürdőzők

alapanyagok

kuriózum

utazás belföldön

utazás

balaton-part

magyar tenger

gasztroturizmus