Nem semmi kilátás és dizájn: eztán 27 méter magasságból kémlelhetjük a Naplás-tavat

MTI   
  Megosztom
Nem semmi kilátás és dizájn: eztán 27 méter magasságból kémlelhetjük a Naplás-tavat

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Bejárható Magyarország Programnak, illetve az önkormányzati együttműködéseknek köszönhetően megújították Magyarország erdei infrastruktúráját: a túraútvonalakat, az erdei szálláshelyeket és az ökoturisztikai létesítményeket. A Naplás-tavi kilátó újabb mérföldkő ebben a sorban, mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Naplás-tavi kilátó átadóján - közölte a tárca.

A közlemény szerint Szentpéteri Sándor kifejtette, a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti és a Budapest környéki erdők látogatottsága 2020-ban mintegy 25-30 százalékkal megemelkedett, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban. Az ismert kiránduló és sétálóhelyek kezdtek túlzsúfolttá válni, felmerült az igény, hogy a városokban és a városok környékén újabb helyszíneket lehessen bekapcsolni a rekreációs és turisztikai véráramba.

A helyettes államtitkár elmondta, a járványhelyzet miatt megváltozott szokások, a klímavédelem és a városi emberek jövője iránti elkötelezettség egyaránt a városi erdők felfedezése felé irányítja a figyelmet. A magyar erdőgazdálkodási ágazat egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése: egészséges, kellemes környezetet nyújtó, klímavédelmi funkcióiban támogatott, kikapcsolódásra alkalmas helyszínt adó városi erdők biztosítása a nagyvárosokban élők számára. Érdekességként megemlítette, hogy Budapesten az egy főre jutó körülbelül 22 négyzetméter zöldfelületből több mint 15 négyzetméter, azaz a zöldfelület közel 70 százaléka erdő, ennek nagy részét állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli - írták.

A XVI. kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködéséből megvalósult fagerendákból álló, 27 méter magas építmény páratlan panorámát nyújt a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre - közölték.

A közlemény szerint a mostani kilátó egy igazi építészeti kuriózumnak számít, hiszen jól illeszkedik a környezetbe. A Naplás-tavi kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat kooperációja tette lehetővé. A kilátó terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a beruházás költsége 100 millió forint volt.

A kirándulók egy hete már szabadon látogathatják a kilátót, amelyet - az építményben elrejtett számláló szerint - idáig 4000-en kerestek fel.

MTI/Máthé Zoltán

Átadták a Naplás-tavi új kilátót - MTI/Máthé Zoltán

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

naplás-tó

pilisi parkerdő

kilátó