Elképesztő bűntett: illegálisan kilőtt medvéket találtak két zalai vadásznál

MTI   
  Megosztom
Elképesztő bűntett: illegálisan kilőtt medvéket találtak két zalai vadásznál

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség két zalai vadász és egy preparátor ellen, akiknél egyebek közt illegális vadászaton lőtt, majd preparált medvéket, továbbá védett madarakat foglaltak le.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy egy jelenleg 38 éves nagykanizsai férfi és 63 éves sormási társa a pötrétei vadásztársaság tagjaként bizalmas baráti viszonyban és szakmai kapcsolatban is volt a 48 éves nagykanizsai, szakképzett preparátorral. Mindhárom vádlott jól ismerte a vadászatra, illetve a védett vagy fokozottan védett állatokra vonatkozó jogszabályokat, tilalmakat.

Az elsőrendű vádlott az élethűen kipreparált barnamedve-trófeát egy vadászházban helyezte el, idősebb társa pedig a hétvégi házában. A rendőrség 2018 szeptemberében lefoglalta, majd a Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság elkobozta a medvebőröket és a koponyákat.

A vádemelés kitér arra is, hogy a barnamedve fokozottan védett fajnak minősül, természetvédelmi értéke 250 ezer forint, a trófeájának tartásához szükséges engedélyekkel egyik vádlott sem rendelkezett, a preparátornak pedig a hasznosítására nem volt engedélye.

Pirger Csaba azt is elmondta, hogy a fiatalabb vadász még 2018 januárjában a pötrétei vadászházban átvett két svájci vendégvadásztól egy hűtőtáskát, amelyben védett madarak tetemei voltak. A preparátornál lefoglalt vízityúk, karvaly, egy harkályféle, valamint két egerészölyv természetvédelmi értéke összesen 200 ezer forint volt, ezeknek a madaraknak a magyarországi vadászata hatóságilag tilos, megszerzésük és tartásuk kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, de ezzel egyik vádlott sem rendelkezett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

illegális vadászat

illegálisan kilőtt

vadászok

zala megye

preparátor

természetkárosítás

büntetés

ügyészség