Mi történik itt? Hirtelen őrült sokan költöztek Mosonmagyaróvárra és környékére

24.hu   
  Megosztom
Mi történik itt? Hirtelen őrült sokan költöztek Mosonmagyaróvárra és környékére

Több ezer lakcím-bejelentést hozott Mosonmagyaróvár környékére a szigorított határátlépés, Rajka lakossága másfélszeresére nőtt, a térségbe több ezer ember jelentkezett be.

A Belügyminisztérium honlapján számos, a lakosságot érintő statisztika található – az egyikből például kiderül, az egyes magyar településeken hány főnek volt állandó bejelentett lakcíme az év utolsó napján. A tavaly év végi adatokat a 2019-es évvel összehasonlítva feltűnik viszont egy első blikkre fura jelenség: Mosonmagyaróvárra és környékére több ezren költöztek a múlt évben - vette észre a 24.hu.

A területen összesen harmincnyolc település található, ezek népessége (a tavalyi év kivételével) az elmúlt fél évtizedben évente átlagosan bő egy százalékkal nőtt. Tavaly viszont közel öt százalékkal, ugyanis a 2019 év végi 99.361 fő helyett tavaly szilveszterkor már 104.078 embernek volt valamelyik községben vagy városban állandó lakcíme. Az országos rekordot (az észak-magyarországi Pányokkal együtt) a térségben található, határmenti Rajka nevéhez fűződik: a 3868 fős lakosság egy év alatt 6111-re nőtt, ami plusz 2243 főt, azaz hatvan százalékos növekedést jelent.

- írják.

A Rajkával szomszédos települések lélekszámai így változtak:

  • Dunakiliti: 2015 főről 2270-re nőtt, 13 százalékos változás.
  • Bezenye: 1435 főről 1583-ra nőtt, 10,3 százalékos változás.
  • Hegyeshalom: 3704 főről 3944-re nőtt, 6,5 százalékos változás.

A növekedés mögött nem csupán a környék és esetlegesen a Szigetköz vonzereje áll, hanem a szigurúbb járványügyi és határátlépési szabályozások.

Kiss Vince, Rajka polgármestere már korábban Mosonmagyaróvár TV b-nek is arról beszélt, gondot okozott, hogy hivatalosan sokkal kevesebben laktak a településen, mint ténylegesen, ugyanis a normatív támogatásokat csak előbbiekre kaptak, miközben sokkal több embert kellett „ellátni”. Az újrakalkulált támogatásokra még várnia kell a községnek, azokat legkorábban 2022-ben kaphatják meg, ugyanis az idei költségvetést a 2020. január elsejei (3868 fős) lakosságszám alapján kalkulálták. Tavaly májusban úgy becsülték, nagyjából 1500 fő jelentkezik be újként Rajkára – végül pont ennyi kérelmet fogadtak el.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mosómagyaróvár

határátlépés

covid-19

járvány elleni védekezés