Egekben az erdei szállások ára? Mutatjuk a legolcsóbb lehetőségeket a kirándulók számára

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben az erdei szállások ára? Mutatjuk a legolcsóbb lehetőségeket a kirándulók számára

Hazánk hegy- és dombvidéki tájai, természetes környezete, illetve az ismert túraútvonalak kapcsán hatalmas az érdeklődés, jármódtól függetlenül reneszánszát éli a természetjárás, melynek elengedhetetlen kiegészítői a minőségi szálláshelyek. Éppen ezért az elmúlt években számos felújítást, korszerűsítést végeztek az egyes turistaházakon és környékükön. A beruházások célja, hogy az ország aktív- és ökoturisztikai szempontból vonzó térségeiben bővítsék a korszerű, jó minőségű, megfizethető szálláshelyek számát, elsősorban meglévő, működő épületek fejlesztése vagy felújítása által. Most annak jártunk utána, milyen munkák fejeződtek be idén, illetve hol és mennyiért szállhatunk meg ezekben a turistaházakban.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program célja, hogy hazánk aktív- és ökoturisztikai térségeiben, illetve vonzó túraútjai mentén fenntartható, a közt szolgáló, vonzó szálláshely-fejlesztés valósuljon meg. Az elmúlt években már számos szálláshely korszerűsítésére sor kerülhetett, azonban még mindig akadnak olyan helyszínek, ahol romos, elhanyagolt épület és régies bútorzat fogadja a betérő vendégeket. Ezek a szálláshelyek rontják az élményígéretet, és olykor megtörik az útvonalon elérhető szolgáltatási színvonal egységét.

Munkánk során arra törekszünk, hogy az aktív- és ökoturisztikai térségekben feltárjuk a szálláshely-szolgáltatás hiányosságait, és a ezekre alapozva hálózatos fejlesztést valósítsunk meg. A családi és baráti társaságok, illetve a diákcsoportok, pedagógusok igényeit figyelembe véve a meghitt, romantikus erdei kunyhók mellett magasabb színvonalú vendégházak és erdei iskolák fejlesztése egyaránt része a programnak

- írta közleményében a Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

2020-ban 50 turistaház, kulcsosház, zarándokház, vízitúra-szállás felújítása kapott támogatást az Aktív Magyarország Kormánybiztosi Irodától. A nyár és az ősz folyamán majd minden héten átadásra került egy-két megújult turistaház, így 2020-ban összesen 29 felújított, korszerűsített szálláshelyet vehettek birtokba a túrázók, 43 további szálláshely átadása pedig 2021 nyaráig megtörténik.

Idén is számos projekt van folyamatban

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos korábban azt nyilatkozta, hogy a magyar társadalomban nagyon jelentős elmozdulás tapasztalható a szabadidő-eltöltés területén, egyre nagyobb az igény az aktív pihenés iránt. Kiemelte, az idei nyári szezonra a felújított turistaházak átadásának dömpingje várható, jelenleg körülbelül negyven épület fejlesztése zajlik.

Idén több projekt is lezárult:

  • A kormány 55 millió forintot biztosított a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programban. Ebből az összegből három turistaház újult meg: a Czibulka János Kőhegyi Menedékház, a Budakeszi Vadászház és az Anna-laki pihenő.
  • Jelentős ökoturisztikai beruházást valósított meg a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. Újjászületett a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár kulcsosház. Megújult a ház teljes homlokzata, minden helyiség új, tartós padlóburkolatot kapott, és kiépült a vezetékes ivóvízhálózati csatlakozás is. A fűtési rendszer korszerűsítésével pedig lehetővé vált a négyévszakos üzemeltetés, így a természetjárók egész évben használhatják a kulcsosházat.
  • A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat mátrai állomásán, a Mátrai Művészeti Napokon adták át a megújult Ágasvári Turistaházat. A turistákat mostantól egy modern, jól feleszerelt szállás várja az Országos Kéktúra útvonalán.
  • Átadták szerdán Gánt-Kőhányáspusztán a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat, amelyet komplex fejlesztésként tanösvények, vizes élőhely bemutató, vadmegfigyelő állomás egészít ki, 800 millió forintot meghaladó beruházással. A Vérteserdő Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 420 millió forintból alakított ki a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállást.

Mennyiért szállhatunk meg a felújított szállásokon?

Czibulka János Kőhegyi Menedékház

Szállóvendégek számára az év minden napján (a munkaszüneti napokon is ) rendelkezésre állnak, a karácsonyi és a szilveszteri időszak kivételével. Szállást foglalni a honlapon keresztül, a foglalási űrlap kitöltésével és elküldésével lehetséges, az alábbi linken keresztül.

A Menedékházban az emeleten 4 darab négyágyas és egy darab 8 ágyas szoba taláható, összesen 24 férőhellyel. Az ágyak emeletes ágyak, nagy csoportok esetén plusz matraccal kb 28-30 főre tudjuk a befogadóképeséget növelni. Az emeleten közös vécé és zuhanyzó található. A házban való tartózkodás játékszabályairól itt találunk bővebb információt.

Szállásdíjak:

  • 3570 HUF/fő/éj (Hálózsákkal érkezőknek, 18 éves kor felett)
  • 2940 HUF/fő/éj (Hálózsákkal érkezőknek, 6-18 év között)
  • 0-6 éves kor között a szállás ingyenes
  • Ágynemű: 1260 HUF/fő/alkalom

Budakeszi Vadászház

A Budakeszi Erdészet területén fekvő I. osztályú, tejesen felújított, igényesen felszerelt vadászház, melyben ebédlő, társalgó, 2 db apartman, és 8 db 2 ágyas szoba található. Összesen 20 szállóvendég fogadására alkalmas. A fővárostól karnyújtásnyira a teljes nyugalmat és zavartalan pihenést kínál vendégeinek. Finn- és infraszauna, 7 férőhelyes jacuzzi, valamint egy 40 fős konferencia-terem is vendégeink rendelkezésére áll. A vadászház a rendezvények résztvevőinek teljes ellátását vállalja.

Szállásdíjak:

Az aktuális árakról a kapcsolattartónál érdeklődhetünk.

Gyopár kulcsosház

Újra működik a Gyopár kulcsosház. Komló-Zobákpuszta mellett 400 m-re a falutól a Keleti-Mecsek kapujában újra várja a túristákat a Gyopár kulcsosház. A "KÉK NÉGYZET" jelzésű túristaút mellett, a Dél-Dunántúli KÉK túra útvonalától 400 m-re található házban egyszerre 20 fő szállhat meg. Két szobában 5-5 emeletes ágy található. Felszerelt konyha, hideg-melegvizes zuhany, angol wc áll a vendégek rendelkezésére.

Szállásdíjak:

  • Szállás 2 főig - túrázók esetén 3000 Ft/fő/éj
  • Szállás 4 főig vasárnaptól csütörtökig 7500 Ft/éj
  • Szállás 4 főig péntektől szombatig és ünnepnapokon 9000 Ft/éj
  • Szállás 5 főtől vasárnaptól csütörtökig 1500 Ft/fő/éj
  • Szállás 5 főtől péntektől szombatig és ünnepnapokon 1800 Ft/fő/éj
  • Az árak bruttó árak, az ÁFA-t tartalmazzák. A szállásfoglaláshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

Ágasvári Turistaház

Az Ágasvári turistaház minden hétvégén, szombat-vasárnap nyitva 10-től 16-ig, természetesen csak elvitelre. A jól bevált menü: leves, sztrapacska, süti, hideg és meleg italok. Az étkezőben maximum 4 fő tartózkodhat, maszk használata kötelező! A kinti padokon való ücsörgéshez hozzatok magatokkal laticelt, polifoamot vagy valami hasonlót. Bátraké a jó idő! Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a turistaház fokozottan védett természeti területen fekszik, ezért a környező területen mindennemű gépjárműforgalom TILOS! A képeken látható gépjárművek a turistaházhoz tartoznak

- olvasható a szállás felhívásában.

A megszálló vendégek számára 4-ágyas szobák állnak rendelkezésre szobánként két-két emeletes ággyal, melyekhez igény szerint ágyneműt biztosítanak. Vendégek tisztálkodásra a turistaházban elhelyezett zuhanyzót vehetik igénybe. Figyelni kell viszont a gazdaságos vízhasználatra, mert vezetékes víz hiányában, a turistaházat a közelben fakadó, nem túl bővizű forrás látja el. Minden szobában található fali csatlakozó, amelyek segítségével pl. feltölthetjük a mobiljainkat.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy áramot csak az esti időszakban biztosítunk. Az áramot aggregátorral állítjuk elő, ezért a nagy energiaigényű berendezések használatát kérjük mellőzzék. Napközben áramot nem szolgáltatunk. A turistaházban megszálló vendégeink számára azt tanácsoljuk, hogy zseblámpát is hozzanak magukkal

- emelik ki a szállásadók.

Szállásdíjak:

  • 4 ágyas szobában: 3500 Ft/fő/éj
  • 2 ágyas szobában: 4500 Ft/fő/éj
  • + Idegenforgalmi adó: 350 Ft/fő/éj
  • ágynemű: 700 Ft/fő (lehet saját hálózsákot vinni)
  • kulcs elvesztése: 2000 Ft

Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház

A központ egész évben várja az erdőt megismerni vágyó kezdő és tapasztalt kalandorokat változatos, játékos, helyszíneivel, tanító programjaival. Éttermükben a sváb konyhát megidéző házias ételeivel fogadják az éhes vendégeket. A turistaház 13 darab 2+2 ágyas fürdőszobás szobával várja szállóvendégeit. Minden szoba egyedileg szabályozható fűtéssel, klímával, TV-vel és saját fürdőszobával, mellékhelyiséggel rendelkezik.

Szállásdíjak:

Az oldalon ezzel kapcsolatban nem találtunk információt. A helyszínen a recepción vagy a szálláshely elérhetőségein keresztül lehet érdeklődni, foglalni.

Miért jó turistaházban megszállni?

Összességében elmondható, hogy a felújított szálláshelyeken sokkal olcsóbban szálhatunk meg, mint az az elmúlt években divatját élő erdei szállásokon. Ráadásul a legtöbb turistaház igen komfortos, nem kell lemondanunk a kényelem javára, ha őket választjuk. Az is elmondható, hogy ezek az árak nagyjából tükrözik a hasonló turistaházak szálláshelyének árait, igaz itt legtöbbször a felszeretség, ami döntö lehet a választás során. Azok, akik szívesen elmenekülnének a város zajától, lekapcsolnák magukat az internetről és feltöltenék magukat a természetben, jó választás lehet egy turistaház.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turistaház

turistaházak

szállás

árak

körkép

fejlesztés

erdei szállás

olcsó szállás