Kritikus a helyzet a Balatonnál: ebből még komoly baj lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Kritikus a helyzet a Balatonnál: ebből még komoly baj lehet

A parti nádasok szűrőmezők, melyek a tő öntisztulását segítik, és ha eltűnnek, vagy felszabdalják őket, felgyorsul a tó pusztulása. Az emberek nagy része, sőt még a tóparti önkormányzatok egy része sem érti, nem hiszi még mindig, mennyire fontos egy sekély tó életében a nádas. Gond az is, hogy még nem készültek el a nádasok védelmét is biztosító törvényhez az „aprópénzre váltható” végrehajtási rendeletek, és nem látszik a szándék a törvénysértések visszatartó erejű szankcionálására sem, fogalmazta meg Dr. Pomogyi Piroska biológus, aki azt tapasztalta az elmúlt hetekben, nemhogy javult volna a helyzet, hanem újabb illegális bejárók, stégek létesültek felszabdalva, rongálva, pusztítva a vízparti nádasokat. Márpedig a felszabdalt, fazonra igazított nádas minősége egyre romlik, nem tudja betölteni megfelelően a védelmi szerepét. Balatongyörökön például egész labirintus-rendszert építettek ki a bojlisoknak a nádasban, ami tavaly óta tovább bővült – hozta fel példaként.

Az elmúlt hetekben csónakkal körbejárva a Balatont térképeztem újra a nádast a víz felől is. Elkeserítő a helyzet; még mindig nem értik az emberek mi a tét, ha nem lesz nádas, nem lesz Balaton. Megfelelő szankciók sem segítik a Balaton védelmét. Nem csökkent, hanem tovább nőtt az illegális bejárók száma

– nyilatkozta Dr. Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző szakember (a biológiai tudomány kandidátusa) a hirbalaton.hu-nak.

A nádas-felmérést végző szakember kiemelte, hogy már öt évvel ezelőtt is több mint 1700 illegális vízbejárót regisztrált a tó környékén, és ezek száma folyamatosan nőtt. Arról viszont nem tud, hogy a hatóságok felléptek volna ezek ellen, és kötelezték volna az engedély nélküli stégek lebontását.

Most, hogy romlani kezdett a tó vízminősége, és a kutatók kimondták, az időjárástól függ, lesz-e augusztusban algavirágzás, még nagyobb becsben kellene tartani a nádast, hiszen óriási szerepe van a tó öntisztulásában – hangsúlyozta a biológus. Ez a puffer-zóna a nyílt víz és a szárazföld között. A parti nádasok tulajdonképpen szűrőmezők, ha eltűnnek, vagy felszabdalják őket, felgyorsul a tó pusztulása

– nyomatékosította.

A tó öntisztulási képességének azért is nagy a szerepe, mert a kotrás megváltó hatása is megkérdőjeleződött.

A kutatók álláspontja nem egységes azzal kapcsolatban, hogy lehet-e érdemben csökkenteni a Balaton foszforterhelését a roppant drága kotrásokkal

– nyilatkozta a közelmúltban a balatoni miniszteri biztos.

A tó iszapjában ugyanakkor sok a foszfor, ami az algásodás legfőbb oka. A tó öntisztulási képessége akkor működik jól, ha van elég és megfelelő minőségű part menti nádas, valamint elég beépítetlen, természetes partszakasz, ahol kivetheti a víz az uszadékot.

El kellene érni valahogy, hogy a tó mellett élők és nyaralók felülemelkedjenek egyéni érdekeiken, hogy a Balaton a további generációk számára is megmaradhasson.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatom

nádasirtás

víz

tisztulás

öntisztulás

pusztulás