Csodájára járnak: ismét virágba borul az egykori vidéki luxuskastély rózsakertje

HelloVidék   
  Megosztom
Csodájára járnak:  ismét virágba borul az egykori vidéki luxuskastély rózsakertje

Augusztus közepétől ismét virágba borul a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakertje. 350 rózsafaj közel 8000 tövének pompáját élvezhetik a Cziráky Margit Rózsakertbe látogatók.

Hamarosan,augusztus közepétől ismét virágba borul a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakertje, ahol rózsalugasok és a parkrózsák több mint 8000 tője kínál különleges látványt a másodvirágzás időszakában.

Az Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő által 1902-ben kialakított rózsakert háromszázötven rózsafaját 2015 óta nézhetik meg a látogatók.

A fertődi rózsakert története

Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakítatta ki a rózsakertet.

A kertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként”.

- írják róla.

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben, közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal. A beruházás keretében magyar rózsafajták gyűjteménye kapott itt helyet, idén kiegészülve német és angol termesztők által nemesített folyton virágzó rózsákkal, az erősebb illathatás eléréséért.

A rózsakert legkedveltebb rózsafajtái május közepére nagymértékben bevirágoznak. Több 100 méter hosszúságban látható a lugasok mentén a "Mami" fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai. A "Futótűz" fajta piros, a "Crimson Glori" mély bordó és a "Rozália" fajta narancsszínű virágai káprázatosan szépek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rózsakert

esterházy-kastély

fertőd