Nagymúltú vidéki vasútállomást pofoznak ki: 1,4 milliárd forint felújítási pénzt kapnak

HelloVidék   
  Megosztom
Nagymúltú vidéki vasútállomást pofoznak ki: 1,4 milliárd forint felújítási pénzt kapnak

A szombathelyi vasútállomás 15 éve teljes felújításon esett át, amit 2006 szeptemberében adtak át. A műemléki jellegű épület homlokzatát akkor az eredeti 1901-ben átadott formájában állították vissza. Most újabb felújítási munkálatokat terveznek.

1,4 milliárd forint felújítási pénzt kap Szombathely – jelentette be Facebook-oldalán Hende Csaba országgyűlési képviselő még hétfőn. Aki hozzátette, hogy a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében ítélték oda a városnak az összeget, melyből egy fontos beruházásra nyílik lehetőség.

Ez pedig nem más, mint a szombathelyi állomás felújításának első üteme. Az erről szóló kormányrendelet még nem jelent meg, így részleteket egyelőre nem tudunk. Az viszont Hende szerint biztos, hogy „a XXI. század a vasút évszázada lesz

- tette hozzá.

15 éve egyszer már felújították

A szombathelyi vasútállomás egyébként 15 éve teljes felújításon esett át, kicsinosítva 2006 szeptemberében adták át. Akkor a létesítmény homlokzatát az eredeti, 1901-ben átadott formájában állították vissza, de nem csak kívülről, belülről is felújították az épületegyüttest. A beruházás mintegy 1,1 milliárd forintból valósult meg, amihez Szombathely önkormányzata száz millió forinttal járult hozzá. A szombathelyi vasútállomást Poser Gusztáv tervezte, stílusa szecessziós-eklektikus.

Ami fejlesztés már el is indult

Július elején már elkezdődött Vas megye egyik legnagyobb közlekedési fejlesztése Szombathely és Kőszeg között. 3,25 milliárd forintból újul meg a vasúti pálya a két város között, az állomásokon többek között új peronok, kerékpártárolók és utastájékoztató rendszer is épül - erről korábban a HelloVidék is beszámolt. Ez alatt az idő alatt viszont szünetel a vasúti közlekedés Szombathely és Kőszeg között, és ez így is marad szeptember végéig.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vasútállomás

felújítás

szombathely

beruházás

felújítási támogatás