Nem semmi látványban lehet részünk: elvarázsol az éjszakai égbolt a nemzeti parkokban

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi látványban lehet részünk: elvarázsol az éjszakai égbolt a nemzeti parkokban

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok különleges világába kalauzolnak el a nemzeti parkok. A nyári égbolt egyik legnagyobb látványossága a Perseida-meteorraj, amelyet ezekben a napokban lehet megfigyelni. Ilyenkor sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Több nemzeti parkunkban is programokkal készülnek a különleges égi jelenségre, csillagászati bemutatók, esti séták várják a látogatókat a csillagos égbolt alatt. Derült idő esetén az érdeklődők akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetnek egyetlen éjszakán.

Magyarországon nemzetközileg is elismert három csillagoségbolt-park található. Olyan különleges helyszínekről van szó, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ezt a címet még 2009-ben. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben, míg a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká. A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, amiről írtunk is legutóbb, amelyeket ezeken a helyszíneken zavartalanul figyelhetünk meg.

A Zselici Tájvédelmi Körzet, mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetünk. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

Hortobágyon ez a látvány vár

Perseidák, csillagos égbolt a Hortobágyon
Perseidák, csillagos égbolt a Hortobágyon

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az érdeklődőket. A nemzeti parkok csillagászati kínálata hamarosan tovább bővül a Bükki Csillagda megnyitásával. A Bükk szívében található 650 négyzetméteres látogatóközpont várhatóan ősszel nyitja meg kapuit, a létesítmény nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket a látogatóknak.

Címlapkép: Scmall Rafael; Fotó: Ladányi Tamás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

perseidák

csillagok

hullócsillag

meteorhullás

meteor

nemzeti parkok

csillagos égbolt