Nem semmi látványban lehet részünk: elvarázsol az éjszakai égbolt a nemzeti parkokban

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi látványban lehet részünk: elvarázsol az éjszakai égbolt a nemzeti parkokban

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok különleges világába kalauzolnak el a nemzeti parkok. A nyári égbolt egyik legnagyobb látványossága a Perseida-meteorraj, amelyet ezekben a napokban lehet megfigyelni. Ilyenkor sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton. Több nemzeti parkunkban is programokkal készülnek a különleges égi jelenségre, csillagászati bemutatók, esti séták várják a látogatókat a csillagos égbolt alatt. Derült idő esetén az érdeklődők akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetnek egyetlen éjszakán.

Magyarországon nemzetközileg is elismert három csillagoségbolt-park található. Olyan különleges helyszínekről van szó, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ezt a címet még 2009-ben. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben, míg a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká. A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, amiről írtunk is legutóbb, amelyeket ezeken a helyszíneken zavartalanul figyelhetünk meg.

A Zselici Tájvédelmi Körzet, mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetünk. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

Hortobágyon ez a látvány vár

Perseidák, csillagos égbolt a Hortobágyon
Perseidák, csillagos égbolt a Hortobágyon

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az érdeklődőket. A nemzeti parkok csillagászati kínálata hamarosan tovább bővül a Bükki Csillagda megnyitásával. A Bükk szívében található 650 négyzetméteres látogatóközpont várhatóan ősszel nyitja meg kapuit, a létesítmény nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket a látogatóknak.

Címlapkép: Scmall Rafael; Fotó: Ladányi Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

perseidák

csillagok

hullócsillag

meteorhullás

meteor

nemzeti parkok

csillagos égbolt