Extrém kalandokra vágynál: íme 9 barlang, ahol felfedezheted a mélység kincseit

HelloVidék   
  Megosztom
Extrém kalandokra vágynál: íme 9 barlang, ahol felfedezheted a mélység kincseit

A barlangok nyáron is változatos kínálattal várják az érdeklődőket a nemzeti parkokban. Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is. Azok, akik kedvelik az extrém kirándulásokat, vagy nem riadnak el a sötétebb, szűk helyeken való mászástól, kúszástól, kiváló programok lehetnek a kiépített barlangi túrák. Éppen ezért összegyűjtöttük, hol próbálhatjuk ki ezt a különleges kikapcsolódási formát.

Állandóan hűvös, 12 Celsius-fokos hőmérsékletű barlangok bemutatóhelyei öt nemzeti parkban: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók. Népszerűségüket mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon

- közölte az Agrárminisztérium.

Mint írták, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, és az elvégzett munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez vagy éppen a denevérek élőhelyének megőrzéséhez is. A barlangok közül több különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal várja az érdeklődőket, és olyan is van, amelyik a denevérek világába enged betekintést.

A barlangok többsége egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen - például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban - overallos túra keretében fedezhető fel a föld alatti világ. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

A barlangok gyógyító hatásukról is ismertek. Egy most záruló projekt keretében a szakemberek a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek. A világörökség részét képező Baradla-barlangban jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra

- tették hozzá.

Újdonság, hogy Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot. Ami a fővárost illeti, Budapest alatt a világon egyedülálló módon mintegy hatvan kilométernyi barlangrendszer húzódik. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. A budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

Azok, akik kedvelik az extrém kirándulásokat, vagy nem riadnak el a sötétebb, szűk helyeken való mászástól, kúszástól, kiváló programok lehetnek a kiépített barlangi túrák. Hazánkban a kiépített barlangok a nemzeti parkjaink területén találhatóak, így a látogatásuk nagyobb létszámú csoportokban, szakvezetővel történik.

Az ilyen túrák során a kirándulások célja természeti, kultúrtörténeti értékek megtekintése, tanulmányozása, valamint a környezeti oktatás, nevelés és az aktív pihenés. A látogatás feltételeinek kialakítása és biztosítása jelentős természetátalakítást igényel, éppen ezért a vendégek látogatása érdekében a barlangban kényelmes és biztonságos közlekedést lehetővé tévő, szükség szerint korláttal ellátott járószint (létra, lépcső, híd) és elektromos világítás biztosított. A legtöbb barlang bejárásához pedig speciális felszerelésre sem lesz szükségünk.

Ha kedvet kaptunk a felfedezéshez, meglesnénk a mély barlangok csodálatos, rejtett világát, akkor érdemes a következő helyszínekre ellátogatni. Most összegyűjtöttük azokat a barlangokat, ahol részt vehetünk vezetett, felfedező túrákon. Lássuk, melyek ezek!

  • Abaligeti-barlang: A Mecsek északnyugati lábánál fekvő Abaligetet a településről elnevezett barlang tette híressé, amely a hegység leghosszabb és legrégebben ismert rendszere. A falu határában emelkedő Bodó-hegy északi oldalában nyíló, az 1700-as évektől ismert barlang és 1 ha kiterjedésű felszíni területének védetté nyilvánítása – barlangjaink között másodikként – már 1941-ben megtörtént. Hazánk harmadik leglátogatottabb barlangrendszerének nagyobb része triász időszaki anizusi szürke mészkőben keletkezett. Állandó vízfolyását a bejáratától délre, a Viganvári-völgyben lévő aktív víznyelők táplálják. Hóolvadáskor, illetve nagyobb esőzések után a patak vízszintjének emelkedése miatt a járda víz alá kerülhet, ami a bejárati szakaszon a közlekedést nehezítheti. A barlang széles, meanderező, színlőkkel tagolt főágát a vízfolyás egy É-D irányú szerkezeti törésvonal mentén alakította ki.
  • Anna-barlang: A fokozottan védett Anna-barlang a Bükk-hegység keleti részén, a Szinva-völgyben, Lillafüred-Felsőhámorban a fennsík lábánál, a Garadna-patak Szinva-patakba ömlésének közvetlen közelében nyílik, idegenforgalmi bemutatásra 1927 óta kiépített. A lillafüredi édesvízi mészkőben található üregek kialakulása nemcsak hazánkban, hanem világviszonylatban is ritkaság.
  • Baradla-barlang: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án nyilvánította a világörökség részévé. Bár a világ kulturális és természeti öröksége között számos barlang szerepelt, ezek főként az ott található kultúrtörténeti értékek (régészeti leletek, falfestmények, vallási emlékek) miatt kerültek az emberiség féltve őrzött kincsei közé.
  • Lóczy-barlang: Balatonfüred számos kultúrtörténeti és természeti nevezetessége között előkelő helyet foglal el a város északi peremén emelkedő, szép kilátást nyújtó Tamás-hegy aljában nyíló Lóczy-barlang. Az 1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m hosszú és 20 m mély, formakincsét tekintve különleges barlang a Balaton világhírű kutatója, id. Lóczy Lajos nevét viseli.
  • Rákóczi I.sz. barlang: Az Esztramos többségében triász időszaki mészkőből álló tömbje a Bódva felöli oldalán tektonikusan érintkezik a szintén triász dolomittal. E törési zónában képződött az a mára már kibányászott vasérc, melynek kitermelése érdekében sok, változatos kiválásokkal díszített természetes üreget nyitottak meg.
  • Szemlő-hegyi-barlang: A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi barlangrendszerek egyik leglátványosabb képviselője az 1930-ban felfedezett Szemlő-hegyi-barlang, amit felfedezői különleges formakincse („szőlőkövek”, „karfiolok”) miatt méltán neveztek „Budapest földalatti virágoskertjének”.
  • Szent István-barlang: A fokozottan védett, cseppkövekben gazdag Szent István-barlang mesterséges bejáratát Miskolctól 3,5 km-re, Lillafüreden, a Palota Szállótól 500 m távolságra, a Szent István-lápa oldalába mélyülő, lapos tetejű, terméskővel díszített fogadóépület rejti. Tőle 1 km-re található a Bükk másik, tömegturizmus számára is megnyitott barlangja, az Anna-barlang, amely a függőkerteken át vezető gyalogösvényen negyed órás sétával megközelíthető.
  • Tapolcai-tavasbarlang: Az 1903-ban kútásás közben felfedezett Tapolcai-tavasbarlang hazánk első villanyvilágítással ellátott, idegenforgalom számára megnyitott barlangja, amely 2010-ben átvette a Baradlától a leglátogatottabb barlang címet. A 2012-ben megújult Tapolcai-tavasbarlang minden eddiginél szebb látványt biztosító kivilágítással várja a látogatókat, akik a mélybe vezető 75 lépcsőfokon lesétálva télen-nyáron 20 ⁰C-os hőmérsékletben járhatják végig a száraz szakasz kisebb-nagyobb termeit. A felszín felől több méter vastag agyagos zóna akadályozza a vizek átszivárgását, így cseppkövek nem alakultak ki a barlangban. A barlangi levegőből kivált képződmények (borsókő, aragonit) mellett a miocén sekélytengeri mészkő csaknem vízszintes rétegzettségét figyelhetjük meg. A csónakázásra vállalkozók fémladikokban evezhetnek a sejtelmesen megvilágított, kéklő vizű föld alatti tavon, ahol megfigyelhetik a Malom-tó felől beúszó, orsó alakú, különleges látványt nyújtó fürge cselléket: a halak olajzöld hátán sötétebb harántcsíkok sorakoznak, míg oldalvonaluk felett aranyosan fénylő hosszanti csík húzódik.
  • Vass Imre-barlang: Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb üregrendszere a Jósvafőtől északnyugatra 2 km távolságban, a Tohonya-völgy északi végén nyíló, a Kis-Tohonya-forrás felszín alatti vízrendszerében kialakult Vass Imre-barlang, amely az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A Vass Imre-barlangot az érdeklődök a Baradla-barlang jósvafői bejáratának jegypénztárától induló, szakvezetéses túra keretein belül tekinthetik meg. A felszíni túra oda-vissza 6 km. A barlang látogatható, Lagúnás-szifonig tartó főága közel 300 m-es szakaszon kiépített és villanyvilágítással ellátott. A túra időtartama kb. 3 óra. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, azonban az engedélyezett kis csoportlétszám (legfeljebb 10 fő) miatt a szabad túridőpontokról érdemes előre tájékozódni. A barlang látogatásához semmilyen speciális felszerelés nem szükséges, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy-egy szűkebb részen hozzáérünk a falakhoz, vagy ha nem rég vonult le árvíz, akkor sáros lehet az aljzat. Ennek figyelembevételével érdemes megválasztani a lábbelit és a ruházatot.

Barlangi kalandtúra

A barlangi kalandturizmus kisebb csoportokban (5-10 fő), szakvezetővel történő látogatás a közel természetes állapotú barlangban kalandkeresés és aktív pihenés céljából. A látogatás feltételeinek kialakítása és biztosítása természetátalakítást nem igényel, csak a biztonságos közlekedést segítő elemek (lépés, létra, kapaszkodó, drótkötél stb.) biztosítottak.

Ahol részt vehetünk barlangi kalandtúrán:

  • Baradla-barlang – Hosszú túra
  • Béke-barlang
  • Bolhási-víznyelőbarlang
  • Csodabogyós-barlang
  • Esztáz-kői-barlang
  • Gyurkó-lápai-barlang
  • Hillebrand Jenő-barlang
  • Kecske-lyuk
  • Kő-lyuk
  • Kossuth-barlang
  • Létrási-vizesbarlang
  • Lilla-barlang
  • Mészégető-források-barlangja
  • Meteor-barlang
  • Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer
  • Sátorkőpusztai-barlang
  • Solymári-ördöglyuk
  • Szentgáli Kőlik-barlang
  • Szuadó-völgyi-víznyelőbarlang
  • Vénusz-barlang

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belföldi kirándulás