Fejlemények a tragikus buszbalesetben: Horvátországból tartottak hazafelé

hvg.hu   
  Megosztom
Fejlemények a tragikus buszbalesetben: Horvátországból tartottak hazafelé

Kiderült, hogy a Volmer-Tours Kft. autóbuszát érte baleset az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében vasárnap hajnalban, a busz Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított hazafelé. A bérelt buszon Az M1 információi szerint 56-an utaztak, az utasok aludtak, amikor a baleset történt, nagy rázkódásra ébredtek fel, majd a busz felborult. Az M1 úgy tudja, hogy a Horvátországból érkező busz utasai nagyrészt budapestiek, de vannak köztük székesfehérváriak is. A műszaki mentés feltehetően még órákig eltarthat.
A balesetben nyolcan meghaltak, nyolcan súlyosan, negyvenen könnyebben megsérültek. A sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba.

A Volmer-Tours Kft. autóbuszát érte baleset az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében vasárnap hajnalban, a busz Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított - mondta a hvg.hu-nak a külföldi nyaralásokat szervező magyar utazási iroda munkatársa.

A férfi - aki a nevét nem árulta el - megerősítette, hogy a halálos áldozatok között van a buszt váltásban vezető sofőrök közül az, aki a járművet vezette. Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat.

Azt is elmondta, hogy a buszt bérelték, és sajtóértesülések szerint a balesetet szenvedett jármű oldalán a Roli túra felirat szerepelt. Az utazásszervező honlap mögött a mosonmagyaróvári székhelyű Volmer-Tours Kft. áll. Utóbbi munkatársát sikerült a hvg.hu-nak elérnie, de a férfi a fentieken túl többet nem mondott.

A Telex eközben elérte a RoliTúra alapítóját, Szabó Rolandot, aki közölte: a busz egy egynapos baskai túrán volt Horvátországban, az utaslista szerint 56 utassal, ebből két gyerek, két sofőr. Hozzátette: a munkatársai a helyszínen segítik a hatóságok munkáját.

A Volmer-Tours Kft. egy 2007 végén alapított, mosonmagyaróvári székhelyű vállalkozás. Főtevékenysége utazásszervezés, és szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatala, mint kereskedelmi hatóság által vezetett utaztásszervezői közhiteles nyilvántartásban.

A vállalkozást az éves pénzügyi beszámolók alapján – a turisztikai ágazat más szereplőihez hasonlóan – súlyosan érinthette a koronavírus-járvány, a turizmus leállása. A tavalyi évet 0 forint árbevétellel és 93 ezer forintos veszteséggel zárták, míg 2019-ben még 76 milliós forrgalmuk és 1,28 milliós nyereségük volt.Órákkal a baleset után, vasárnap délben sem a Volmer-Tours Kft. honlapján, sem a RoliTúra weboldalán vagy Facebook-oldalán sem volt látható a balesetre utaló bejegyzés, részvétnyilvánítás vagy egyéb más tájékoztatás.

Noha annak nem talált nyomát a portál, hogy az utazásszervező cégnek a múltban is lett volna súlyos vagy akár csak kisebb balesete, a RoliTúra sokéves töreténete alatt panasz volt már a cég útjaira. Sőt, a RoliTúra működését kísérő, a fentebb említett időközönként egymást váltogató cégekkel sem volt mindig minden rendben.

Hibás műszaki állapotban, nyári gumikkal, kizárólag románul beszélő sofőrökkel és a szervezők nélkül indultak útnak a Suli Sí és a Travelex franciaországi sítáborának buszai magyar utasokkal. Az út szervezőinek korábbi utazási irodáit már többször is megbüntették

– írta 2019 februárjában az Index, a kifogásolható minőségű úthoz köthető cégek között akkor feltűnt a RoliTúra és több partnerének neve is.

A hvg.hu egyik olvasója pedig a hajnali tragikus balesetről értesülve osztotta meg 2016-os, a RoliTúrához kötődő utazási élményeit. Ő egy olaszországi vulkántúrán vett részt, kisebb létszámú csoporttal, mikrobusszal utazva. Olvasónkat már az felháborította:

a cég szerint teljesen oké volt, hogy a túravezető volt egyben az egyedüli sofőr, aki oda és visszafele is levezeti egymaga a távot.

Olvasónk beszámolója szerint "odafele szerencsére félúton lerobbant a kisbusz, így megszálltunk éjszakára." Visszafelé kompra is kellett szállni, de ez sem volt profin megszervezve. Azt írta: "kabint nem foglaltak, alvás a földön a hajón a közösségi térben, a sofőrnek is, onnan pedig irány haza: 12-13 órás út". A biztonság érdekében olvasónk beszámolója szerint "Éjjelre leváltottuk a sofőrt. Szó se róla, Magyarországig jól elvezetett, utána volt szüksége egy kis alvásra."

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

buszbaleset

autóbusz

m7-es autópálya

utazás külföldön

turistabusz