Ezekre figyelj oda, ha vállalkozol rá: így készülj fel egy zarándokútra

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekre figyelj oda, ha vállalkozol rá: így készülj fel egy zarándokútra

A zarándoklat egy aktív meditációs gyakorlatnak is tekinthető, amely során a test és a lélek egyaránt erősödik. A zarándok elindulhat hite megerősítésért, más gyógyulásáért, hálából, elcsendesedés vagy akár változás iránti vágyból, egy biztos, más emberként tér haza. Magyarország legnagyobb római katolikus búcsújáróhelye, Mátraverebély-Szentkút évente 200 ezer zarándokot fogad, amelynek kegyhelyigazgatója, Orosz Lóránt elmondta, hogyan készüljünk fel egy ilyen lelki útra.

1. Lépjük túl egy kicsit a saját határainkat!

Fontos a cél gondos kiválasztása, több szempontból is: helyszín, távolság, szállás. A zarándoklat természeténél fogva áldozattal jár, vagy legalábbis kényelmetlenségekkel: feltöri a cipő a lábunkat, gyalogos zarándoklatnál ki vagyunk téve az időjárásnak, és néha a társakat sem könnyű elviselni. De pont ez az áldozat az, amely a zarándoklat egyik fontos értékét adja: áldozatot hozok Istenért, akit szeretek.

2. Csoportosan vagy egyedül? Mivel?

Ez teljesen az egyéntől és annak lelki állapotától függ. Számomra a zarándoklat klasszikus formája a csoportos gyaloglás, amely nem kerüli ki a településeket, hanem megáll azok templomainál, keresztjeinél, keresve a találkozást a helyiekkel, akik ezt igénylik is.

3. Szándék felajánlása

Mi egy zarándoklatnak a célja? A szent hely és ott az Istennel való együttlétben a hitem növekedése. De mindig kell, hogy legyen egy lelki célja a zarándoklatnak és erre lelkileg is fel kell készülni. Mit szeretnék az Úrnál letenni, kérni vagy mit szeretnék meghálálni, esetleg kérni? A zarándoklatot föl lehet ajánlani bármilyen morálisan jó cél érdekében, saját magunkért, vagy másokért, élőkért vagy holtakért.

4. Lelki ráhangolódás

Érdemes jó néhány nappal indulás előtt minden napot elmélkedéssel kezdeni, vagyis egy kicsit több időt szánni az Istenre. A zarándoklat ideje alatt legyünk lehetőleg „off-line”, ez segít az összeszedettségben. A katolikusok számára a zarándoklat a teljes búcsú megszerzésével járhat, saját maguk vagy egy halottjuk számára. A zarándoklat mellett ehhez szükséges a kiengesztelődés Istennel, saját magunkkal, az embertársunkkal és a teremtett világgal. Ennek rendes formája a gyónás, illetve a zarándoklat céljául szolgáló kegyhelyen a szentmisén való részvétel, valamint az ima az Egyház szándékára.

5. Mire számíthatunk?

Kilépve a mindennapi kötöttségek közül számtalan felismerés, felszabadító élmény, sorsfordító találkozás vár ránk egy zarándoklaton. Nagyrészt tőlünk függ, hogy a zarándoklatunk hogyan sikerül: hogyan fogadom a testi és lelki megpróbáltatásokat, hogyan viselem el a zarándoktársakat, stb. A Jóisten minden zarándoknak jól tömött mértékkel adja a kegyelmeket, ha ők erre készek.

+1. Ide érdemes zarándokolni (a teljesség igénye nélkül):

Belföldön: Mátraverebély-Szentkút, Máriapócs, Pálosszentkút, Szeged-Alsóváros, Máriagyűd, Máriaremete (Budapest)

Külföldön: Szentföld, Róma, Santiago di Compostella, Loretto, Lourdes, Fatima, Czestochowa, Máriaradna, Csíksomlyó, Lőcse, Sasvár, Mariazell, Doroszló

Címlapkép: Kerekes-Dancsok Regina

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zarándoklat

zarándokút

zarándokhely

mátraverebély

szentkút

orosz lóránt