Kiderült: ennyivel volt húzósabb 2021 nyarán egy balatoni nyaralás

Világgazdaság   
  Megosztom
Kiderült: ennyivel volt húzósabb 2021 nyarán egy balatoni nyaralás

Elérte a járvány előtti szintet a balatoni szállodák bruttó szállásdíjbevétele júliusban, noha az idén már nem volt a tavalyihoz hasonló brutális, 30 százalék körüli drágulás, mindössze hét százalékkal nőttek az átlagárak.

Elérte a járvány előtti szintet a balatoni szállodák bruttó szállásdíjbevétele júliusban, noha az idén már nem volt a tavalyihoz hasonló brutális, 30 százalék körüli drágulás, mindössze hét százalékkal nőttek az átlagárak. Elvétve fordulhattak csak elő ettől lényegesen eltérő drágulások a régióban, a piac mostanra kisimult – összegezte a VG-nek a KSH csütörtöki gyorsjelentése alapján a szállodai szektor mutatószámait Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Meghatározó jelentőségűvé, rendkívül fontos bevételi forrássá vált időközben a SZÉP-kártya a szállodaiparban, júliusban a szállodai bevételek 40 százaléka ebből származott. A SZÉP-kártyás költések összege idén júliusban 15,5 százalékkal haladta meg a tavalyit, és 58 százalékkal a két évvel korábbi szintet

- írták.

Emelkedett mind a külföldiekhez, mind a belföldiekhez kötődő szállodai forgalom, előbbi 7,6 utóbbi 32 százalékkal. Érdemes kiemelni, hogy a belföldi szállodai vendégforgalom már nagyon közel járt, mindössze három százalékkal maradt el a rekordnak számító két évvel ezelőtti 1,4 milliótól. Budapesten a belföldi vendégéj-növekedés 81 százalék volt tavalyhoz képest júliusban, így már csaknem elérte a belföldi vendégforgalom a pandémia előtti szintet, de a korábbi teljes forgalom több mint 90 százalékát adó külföldi turizmus nagymértékű visszaesését nem tudta pótolni.

- mondta Baldauf Csaba.

A külföldi szállodai vendégéjszakák 70 százalékos kiesése és a novembertől elrendelt korlátozások miatt azonban az erős belföldi turizmus ellenére is mínuszban maradtak az időarányos bevételi mutatók az idén – hangsúlyozta a szállodaszövetségi elnök.

Összességében a szállodai kapacitás a 3-5 csillagos kategóriában és a minősített házakban a 2020-as bázis 95 százalékát tette ki júliusban, amikor a szektor összes bevétele 28,3 százalékkal nőtt, meghaladva a kereskedelmi szálláshelyek 25 százalékos összesített bővülését. Vidéken 20, a Balatonnál 18, Budapesten pedig 77 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest a bevétel, de az elmaradás a pandémia előtti rekordévhez mérten még mindig drasztikus, országosan 30, Budapesten 70 százalékos a hotelek körében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

turisztika

drágulás

infláció

szállodaipar