Egyre több áldozat kerül elő: brutális pusztítást végtett a turai tömeges mérgezés

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több áldozat kerül elő: brutális pusztítást végtett a turai tömeges mérgezés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint civil és állami természetvédők, kutyás kereső egységek és önkéntesek segítségével negyedik hete zajlik a kutatás az áldozatok – melyek közé egy fokozottan védett rétisas is felkerült - és a mérgezett csalétkek után, de a lista feltehetően még mindig nem teljes.

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, amely során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. A keresések során az MME és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek.

Több új mérgezési gócpont is felderítésre került, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron - gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve - helyezett ki csalétkeket.

Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede:

  • 76 barna rétihéja,
  • 7 egerészölyv,
  • 3 holló,
  • 2 barna kánya,
  • 2 erdei pityer,
  • 1-1 hamvas rétihéja,
  • rétisas
  • és aranypettyes bábrabló bogár szerepel.

Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat:

  • két kutya
  • és két macska is.

Továbbá három vadászható faj 11 egyede:

  • nyolc róka,
  • két dolmányos varjú
  • és egy szajkó.

De nem csak vadállatok estek áldozatul: egy helyi lakos kutyája sétáltatás közben fogyasztott az egyik csalétekből, szerencsére kevés méreganyag jutott a szervezetébe, és így a gazda lélekjelenlétének köszönhetően, a gyors állatorvosi beavatkozás megmentette a kutya életét.

A Gödöllői Rendőrkapitányság tudomásunk szerint eddig hat alkalommal végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nem csak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már.

Sőt 2010-ben is történt hasonló a vadásztársaság területén. Akkor egy parlagi sas, öt holló, négy egerészölyv, három barna rétihéja és egy dolmányos varjú került elő, a mérgezett csalétkek pedig naposcsibék voltak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mérgezés

tömeges mérgezés

állatmérgezés

turai tömeges mérgezés

tura

állatvédők

természetvédők

magyar madártani és természetvédelmi egyesület