Ez a helyzet a Velencei-tóval: most akkor mi történik?

hvg.hu   
  Megosztom
Ez a helyzet a Velencei-tóval: most akkor mi történik?

A Velencei-tó idén azért került előtérbe, mert látszólag a kiszáradás szélére került, emellett tömeges volt a halpusztulás is a tóban. Ugyan a tó bizonyos időközönként rendkívül lecsökken a szakemberek szerint viszont ez azonban nem feltétlenül baj. Ahogy arról a HVG beszámolt az őshonos élőlények alkalmazkodtak a tó jellegéhez, és a víz tisztán tartásában kulcsfontosságú nád megújulásához is üdvös az alacsony vízszint. Ez persze nem vigasztalja azokat, akik a helyi turizmusból élnek. Pedig nekik is alkalmazkodni kell hosszú távon a tóhoz és környezetének változásához.

Ahogy arról a portál beszámolt, a mért adatok szerint szerdán már csak kilenc centiméterrel volt a 72 éve mért legkisebb vízállás felett a Velencei-tó vízszintje. Mint írják, a helyszíni beszámolók alapján a nádasok többsége száraz területen áll még, a tó vízszintje messze a parti kőszórások alá süllyedt, halakat alig látni, amiket igen, azok közül sok haldoklik.

Nem csoda, viszont a Magyar Horgász Szövetség nemrég arról számolt be, 110 mázsa elpusztult halat szedtek ki a tóból, de jövőre újra telepítenek. A szövetség főigazgatója viszont arra is kitért, hogy hamarosan gondoskodnak a vízutánpótlásról, mivel lehalásszák a Zámolyi-víztározót és a Velencei-tóba engedik a vizét. Ezt sürgetik persze a környéken élők és a horgászok, na meg akik a turizmusból, vendéglátásból élnek.

A tóval kapcsolatos negatív fejlemények hatással voltak a turizmusra is, és bár a Magyar Turisztikai Ügynökség közölt adatai szerint a tó körüli idegenforgalom a járványügyi lezárásokkal sújtott 2020-hoz képest bővült, de a vendégéjszakák számának nyári hónapokban regisztrált 14,9 százalékos növekedése így is jó 10 százalékkal elmaradt az országos átlagtól, ami 25 százalék körül alakult

- közölte a portál. Mint írták, az esettel kapcsolatban Boromisza Zsombor tájépítész mérnököt is megkérdezték.

Érhető, hogy a tó mesterségesen kialakított formájához kapcsolódó szolgáltatásokból élőknek, és az állandó vízszinthez hozzászokott nyaralóknak, lakóknak szokatlan a jelenlegi helyzet. Ez abból fakad, hogy senki nem beszélt nekik a tó jelenlegi használatából fakadó kockázatokról. Vagyis arról, hogy az 1970-es években mesterséges beavatkozással turisztikai célokra, üdülőtóvá átalakított Velencei-tó állapotát nem biztos, hogy garantálni lehet, és önbecsapás, ha azt hisszük, hogy mindig lesz rá elegendő anyagi és természeti erőforrás

- magyarázta a tájépítész.

Ez azonban nem elsősorban a klímaváltozás miatt van így, hanem a Velencei-tó jellegéből fakad. Ez egy asztatikus tó, akárcsak számos Kiskunságban található társa, amelyeknek erősen változó a vízforgalma, és ez bizony azzal jár, hogy időnként jelentősen lecsökken a vízszintje, alkalmanként akár teljesen ki is szárad

- tette hozzá Padisák Judit a Pannon Egyetem limnológus professzora, az MTA egyetlen aktív aktív hidrobiológus tagja.

Ahogy a lap kiemelte, ennek az alacsony vízszintnek a tó, mint természetes élőhely szempontjából valójában pozitív hatásai is vannak, és elengedhetetlen az egészségéhez is, amiben a nádasok és más vízinövény-társulások játszanak kulcsszerepet. Erről korábban kutatók is írtak egy Facebook-posztban.

Hogy milyen pozitív hatása van még a kialakult helyzetnek? A cikk folytatásából kiderül, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

velencei-tó

kiszáradás

halpusztulás

turizmus

horgászat