Óvatosságra intik a kirándulókat: ebben az időszakban tilos mászkálni a nógrádi erdőkben

HelloVidék   
  Megosztom
Óvatosságra intik a kirándulókat: ebben az időszakban tilos mászkálni a nógrádi erdőkben

Szeptember elejétől a gímszarvasok nászától zengenek szűkebb hazánk erdei, amely jelenség ezekben a napokban ér a csúcspontjához. A jelenséggel párhuzamosan elkezdődött a vadászati idény is, ami miatt arra kérik a vadászok a civileket, hogy csak napközben látogassanak az erdőkbe. Emellett az sofőröknek is fokozott figyelemmel kell kormányozniuk, hiszen a nász ideje alatt a szarvasok figyelmetlenek, és akár az autók elé is kiugranak - számolt be róla a nool.hu.

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkár számolt be arról, hogy Somogyhoz vagy Zalához képest Nógrádban mindig néhány héttel később indul a szarvasbőgés.

Ebben az időszakban a gím bikák versengenek egymással és védik a háremüket. Amennyiben nem sikerül hangjukkal vagy termetükkel elriasztaniuk a betolakodót, akkor agancsaikat összecsapva kezdenek – olykor halálos kimenetelű – csatába. A bikák emberre nem veszélyesek, nem is igazán figyelnek semmi másra a bőgés hevében, csak a vetélytársakra és a szarvastehenekre

– mondta Szabó László, aki azt is hozzátette, hogy szeptember elsejével mind a bikák, mind a tarvadak vadászati idénye megkezdődött.

A fokozott vadászati tevékenység miatt arra kérjük a civil lakosságot, hogy ebben az időszakban kora délutántól reggel kilencig ne keressék fel az erdőket. Semmiképp se induljanak a lakosok a fák közé szürkületben futni, az erdőt napközben használják sport vagy turisztikai tevékenységre. A vadászok tudják, hogy hány kollégájuk van kint és melyik területen, így egymás jelenlétére számítanak, de például egy kirándulóéra nem. Emiatt kérünk óvatosságra és körültekintésre ilyenkor mindenkit a médián és a közösségi oldalakon keresztül

– fejtette ki Szabó László kiemelve, hogy a meggondolatlan erdőlátogatók akár a vadászatra jogosultakat is megkárosíthatják.

A szakember arra is kitért, hogy ennek az a háttere, hogy a bérvadászat megzavarásával jelentős árbevételtől eshetnek el a jogosultak, ami jelenleg az afrikai sertéspestis miatt még érzékenyebben érinti a Nógrád megyében vadgazdálkodást folytatókat.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy 2019-ben összesen 112-re rúgott az állatelütéses balesetek száma, míg egy évvel később 104 ilyen esetet jegyeztek az egyenruhások. Idén a nyár utolsó napjáig összesen ötven négylábú okozta szerencsétlenséghez riasztották a rendőröket. A szóvivő elmondása szerint jellemzően a szarvasok nászának ideje alatt megnő a vadelütések száma a megyei utakon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gímszarvas

nász

szarvasbőgés

vadászok

civilek

kirándulók

sofőrök

szarvasok

figyelmeztetés