Sokkoló a Velencei-tó látványa: videón mutatjuk a kiszáradt tómedret

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló a Velencei-tó látványa: videón mutatjuk a kiszáradt tómedret

A Velencei-tó kiszáradt medrében sétálgatott az Időkép stábja, miközben elkeserítő felvételeket készítettek a tó jelenlegi állapotáról. Címlapképünk az ideális viszonyokat mutatja, szemben a mostani helyzetet bemutató lenti videóval. A kontraszt sokkoló.

Az Időkép csapata ellátogatott a Velencei-tóhoz, hogy megnézze a kiszáradt tómedret, ők készítették a lent látható videót is, amelyen jól látszik a tó jelenlegi siralmas helyzete.

Ahogy arról korábban a HelloVidek is beszámolt, a Velencei-tó vízszintje nyáron kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalma lecsökkent, ami komoly halpusztulást okozott. A nagyobb nyilvánosság a nyaralási idény közepén szembesült a helyzettel. Többen azonnali vízpótlást kezdtek követelni, de az erre vonatkozó előterjesztésben foglaltakat a kormány nem hozta nyilvánosságra, csak az derült ki, hogy 42 milliárd forintos költséggel számoltak, amit a kormány sokallt.

Aztán felcsillant a reménysugár, mivel a tó vízpótlásának előkészületet megkezdte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Zámolyi-víztározó vizének leürítésével, amit egyelőre a Pátkai-víztározóba engednek át. A vízügy tervei szerint október során összesen közel másfél millió köbméter vizet kormányoznak át a Pátkai-víztározóba a hónap végéig, eközben a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy mikor és mennyi víz kerül majd a tóba, egyelőre bizonytalan, ahogy a további lépések is.

Az viszont biztos, hogy továbbra is rendkívül alacsony a Velencei-tó vízszintje, az elmúlt hetekben 69-74 centiméter között alakult a vízállás Agárdnál. Az Időkép stábja száraz lábbal sétálgatott ma a tó kiszáradt medrében a Velencei Korzónál, ahonnan élőben jelentkeztek:

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

meder

kiszáradt

vízhiány

vízállás

vízpótlás

tómeder

kiszáradás