Gyalázat, ami történt: mégsem vezet át a bicikliút a kivágott tihanyi nyárfa helyén

HelloVidék   
  Megosztom
Gyalázat, ami történt: mégsem vezet át a bicikliút a kivágott tihanyi nyárfa helyén

Október elején a tihanyi bicikliút kiszélesítése miatt több más fa mellett kivágtak egy akkor 250 évesnek hitt, tavaly az év fájának jelölt nyárfát is, ami a környék szimbóluma volt, sokan Tihany kapujának is nevezték. Most újabb részletekre derült fény.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a fa kivágása után azt nyilatkozta a Telexnek, hogy nem volt más lehetőségük, mert a bicikliút nyomvonalának megváltoztatásával még több fa kivágása vált volna szükségessé. A kivágott fák pótlásáról pedig a beruházás keretében gondoskodnak, írja a telex.hu.

Rettentően felháborított a ma tapasztalt állapot, amin az látszik, hogy a konkrét út megvalósulását látva teljesen indokolatlan volt a 250 éves fa kivágása. Az lenne a minimum, hogy az érintett szervek beismerik a hibájukat. Megérintő volt ugyanakkor látni, hogy valaki mécseseket tett ki rá

- írta egyikük a lapnak.

Arról, hogy történhetett-e ebben az esetben természetkárosítás, és ha igen, ki azért a felelős, megkérdeztük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot, akik válaszukban csak annyit írtak, hogy

a Balatoni Bringakör korszerűsítése kapcsán folyó kerékpárút szélesítése miatt történt beavatkozásokat az illetékes hatóságok engedélye alapján végezték. A jogszabályok adta lehetőségek mellett továbbra is azon dolgozunk, hogy a természetben okozott károkat a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljük.

A nemzeti park homályos válaszánál a NIF Zrt. konkrétabban válaszolt arra a kérdésre, hogy ők feleslegesnek látják-e a monumentális fa kivágását, és ha igen, akkor indul-e valamilyen felelősségre vonás az ügyben.

Álláspontjuk szerint nem volt felesleges a kivágása, mivel

a nyárfa a 71-es főút és a Tihanyi bekötőút kereszteződéséhez gépjárművel vagy kerékpárral érkezők látóterét csökkentette, láthatóságát is zavarta, ezzel növelve a baleseti kockázatokat. A főút megfelelő színvonalú üzemeltetését is akadályozta azzal, hogy a vízelvezető árokban állt.

Ugyanakkor felhívták arra is a figyelmet, hogy „a fa törzsének vizsgálata alapján, az évgyűrűk megszámolásával megállapítható volt, hogy a három ágú fa életkora nem érte el a 40 évet sem”.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megerősítette ezt az információt, mint írták, „a kivágott háromágú nyárfa a sajtóhírekkel ellentétben nem 250 éves, kora valójában mintegy 40 év, faja pedig nemes nyár, melyet több nyárfafaj keresztezésével éppen a rendkívül gyors növekedés érdekében, faültetvények céljára hoztak létre”.

Azt, hogy a kivágott fa 250 éves lett volna, az Ökotárs Alapítvány Az év fája versenyének oldala írta. Kérdésünkre az Ökotárs azt írta, hogy „minden fa leírását a jelölő adja meg az adatlap kitöltésénél” – ezek szerint az információkat ők viszont nem ellenőrzik.

Ugyanakkor a fa szimbolikus volta miatt talán nem is az a legfontosabb jelenleg, hogy hány éves volt, hanem az, hogy az események ilyen alakulása után hogyan lehet csillapítani a felháborodott tihanyiak indulatait.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tihany

tihany kapuja

nyárfa

balaton felvidéki nemzeti park

nemzeti infrastruktúra fejlesztő zrt.