Ennyi volt, vége: az enyészeté lett a szebb napokat látott balatoni kápolna tornya

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyi volt, vége: az enyészeté lett a szebb napokat látott balatoni kápolna tornya

Leomlott a napokban Ify Lajos atya Emmaus kápolnájának tornya, a Szent György-hegyi remete egykori zarándokhelyén. A valaha szebb napokat látott épületegyüttes ma lehangoló látványt nyújt, s nem csak a leomlott torony miatt. Maga a hely az elhagyatottság szimbóluma is lehetne, mivel a többi építmény állapota sem jobb, mint a kápolnáé.

Mostanra romhalmazzá vált mindaz, amit Ify Lajos plébános apránként, évek alatt felépített, bővített egészen 1967. szeptemberében bekövetkezett haláláig, írja a veol.hu.

Hangodi László tapolcai történész, főmuzeológus a lap kérdésére elmondta, hogy a szóban forgó helyszínen nem állt hasonló, korábbi építmény. Az önkéntes száműzetésbe vonuló Ify Lajos választotta ezt a helyszínt, miután felmondta fonyódi plébánosi állását.

Nem volt hajlandó a kommunista hatalommal és a békepapi mozgalommal együttműködni. Ezért jött át az északi partra, ahol önkéntes száműzetésbe vonult. Misézett minden nap, feljártak hozzá a hegyi lakók, sőt szentmiséit Tapolcáról, Fonyódról és távolabbi helyekről is sokan látogatták rendszeresen. Volt egy magas zászlórúdja a remetelaknak, s úgy adott jelet a déli partra, hogy felhúzta a lobogót. Ezzel jelezte, hogy otthon van és fogadja a látogatókat.

Az épületeket egyenként húzta fel évek alatt, a kápolna mellett volt remetelak, vendégház, műhely sőt az állatainak is külön helyet biztosított. Érdekesség, hogy mindegyiket el is nevezte (Vatikán, Nektár, Remetelak, Názáret, Őrház). A kápolna így kapta az Emmaus nevet - tudtuk meg Hangodi Lászlótól. A történész hozzátette, hogy az Emmaus egy (ma már nem létező) falu volt Jeruzsálem térségében, s arról híres, hogy Jézust itt ismerték fel először feltámadása után.

Itt, a hegyoldalban élt remeteként Ify Lajos, aki szabadidejében szőlőt művelt, ám hobbija volt az óragyűjtés, de nagyon szerette és gyűjtötte, illetve javította is a harmóniumokat. A régészethez csakugyan értett, és jelentős eredményeket is elért ezen a területen.

Halála után, a hatóságok kijátszásával, itt temették el az udvaron. Mellette nyugszik két házvezetőnője is. Az épületegyüttest az akkor élő házvezetőnőjére hagyta, majd ő tovább örökítette. A jelenlegi tulajdonos egy tapolcai lakos, akinek nem áll módjában az ingatlanról gondoskodni, bár jogosultsága jelenleg csak neki lenne hozzá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szent györgy-hegy

balaton

emmaus kápolna

ify lajos

szent györgy-hegyi remete

hangodi lászló