Aggasztóan alacsony a Velencei-tó vízszintje: hiába a vízpótlás, veszélyben a tó

MTI   
  Megosztom
Aggasztóan alacsony a Velencei-tó vízszintje: hiába a vízpótlás, veszélyben a tó

Nincs végleges megoldás, a kérdés pedig az, csapadék híján hogyan telnek meg a leengedett üzemi víztározók, és hogyan lehet majd pótolni a Velencei-tó vizét.

Ahogy korábban a HelloVidék is megírta, a Velencei-tó vízszintje nyáron kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalma lecsökkent, ami komoly halpusztulást okozott. A nagyobb nyilvánosság a nyaralási idény közepén szembesült a helyzettel. Többen azonnali vízpótlást kezdtek követelni. Azóta megszületett a megoldás: a Pátkai- és a Zámolyi-víztározóból pótolja a vízügy a Velencei-tóból hiányzó vizet, de így is nagyjából harmadával az optimális alatt maradhat a tó vízszintje - írta az Infostart. A két víztározó után már csak a csapadékban bízhatnak a szakemberek.

Előbb lehalászták a Zámolyi-víztározó halállományát, majd a vizet beengedték a Pátkai-víztározóba, most pedig ez utóbbiból engedik a Velencei-tóba, így a vízállást négy-öt naponta körülbelül egy centiméterrel sikerül emelni

– mondta az Infostart megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az utóbbi tározót ugyanakkor nem teljes egészében, hanem 370 centiméteres vízállásig fogják leengedni, így onnan a halakat nem kell kitelepíteni, az élővilágot pedig nem veszélyeztetik.

Siklós Gabriella szerint – a mostani vízállások mellett – február közepéig tarthat a művelet, mely során „nagy léptékben számolva” 100 centiméterre tudják felvinni a Velencei-tó vízállását. Az optimális vízállás azonban ebben az időszakban 130 centiméter lenne,

így az elérhető vízszint még így is jóval az ideális alatt marad.

A legnagyobb problémát továbbra is a csapadékhiány jelenti – hangsúlyozta a szakértő, emlékeztetve, hogy a tavalyi évben nem volt olyan hónap, amikor az átlagosnál több, de legalább a megszokott vagy annál valamivel kevesebb mennyiségű csapadék esett volna. Kérdés pedig az, csapadék híján hogyan telnek meg a leengedett üzemi víztározók, és hogyan lehet majd pótolni a Velencei-tó vizét. Siklós Gabriella szerint a Pátkai- és Zámolyi-víztározókból biztosan nem, amiből következően már nem vízügyes, hanem egy sokkal komplexebb kérdésről van szó.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa hozzátette: ha a tél sem lesz túl csapadékos, akkor csak abban bízhatnak, hogy a tavaszi időjárás hozza meg a fordulatot, máskülönben a Velencei-tóban továbbra is kevés lesz a víz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

velencei-tó

vízutánpótlás