Egyedülálló világrekorder ez a hely a vidéki Magyarországon: mutatjuk, mi a titka

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Egyedülálló világrekorder ez a hely a vidéki Magyarországon: mutatjuk, mi a titka

Negyedik alkalommal került be a Guinness-rekordok könyvébe a Dinnyési Várpark, mint a világ legtöbb vármakettet bemutató kiállítása. Az anyaghű, miniatűr várak felidézik a történelmi Magyarország fénykorát. Érdemes tehát elruccanni Gárdonyba, és sétálni egy jót az impozáns környezetben.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 29%-kal, a vendégéjszakáké 34%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban a Budapest és környéke turisztikai térségben.

A térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalmat Visegrádon tapasztalták (14%), ezt követi Székesfehérvár, Gárdony, Esztergom, Velence, Vecsés, Komárom és Ráckeve. Ez a nyolc település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának 61%-át

- mondta el a HelloVidéknek az MTÜ munkatársa.

A mobilcella adatok azt mutatják, hogy a térségben kiemelkedő az egynapos látogatások száma a váci Fő téren, valamint a szentendrei Duna korzónál. A térség településeire a belföldi egynapos látogatók elsősorban Budapestről érkeznek, de jelentős küldőterület még Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megye is. A külföldről érkező forgalomban a legfontosabb küldőországok Németország, az Amerikai Egyesült Államok, Románia, Ukrajna és Szlovákia.

Dinnyési Várpark - az egyedülálló világrekorder

Az egynapos kirándulások alkalmával sokan látogatnak el Dinnyésre, pontosabban Gárdonyba, hisz a településrész közigazgatásilag már a város része, hogy bejárják az Európában is egyedülálló várparkot. Az anyaghű várakból felépített park idén januárban immár negyedszerre kapta meg a rangos elismerést: Guiness-rekorder lett ismét. Újabb szenzációként 2022-ben pedig negyvenötre bővült a vármakettek száma.

2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a kiállítás, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. A Várpark és Skanzen két hektárnyi területen fekszik.

A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek. A park építője, Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg a világon egyedülálló anyaghű makettparkot. A Várpark anyagával az építő 2018, 2019 és 2020-ban korábban már bekerült a Guinness világrekorderek közé.

Ezek anyaghű várak, hasonló makettpark nincs még egy a világon. Gyakorlatilag folyamatosan építem. A tavalyi év újdonsága Léta, Diód, Bágy és Breáza vára, továbbá a feketehegyi palánkvár – ezek kerültek be pluszban a mostani Guinness-rekordok közé. Ám az azóta épített Fehéregyháza favára is érdekes, ugyanis úgy tudjuk, itt tűnt el Petőfi Sándor. Az 1200-as években épült az eredeti, de hogy hogyan pusztult el, nem tudni. Amit viszont tudunk róla, az, hogy a fából készült kerítés kőalapokra épült. De a templomnak és a toronynak is kőből volt az alapja. Így készült el a makett is: kőalapra építettem a faszerkezeteket

- mondta el az alkotó, Alekszi Zoltán a Fejér megyei napilapnak.

A várak parkon belüli elhelyezése nem véletlenszerű: a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve (megyényi pontossággal). A várak mellett három nyelven olvasható rövid történetük. Emellett az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők a 90 emlékoszlopon. A Várkutatók Emlékháza is itt található.

Alekszi Zoltán régészekkel és várkutatókkal működik együtt, hogy kiderítse, miből és hogyan készülhettek ezek a várak. A megálmodott vár létrehozásának a háttérmunka és kutatás fontos és hosszadalmas része, csak utána jön a gyakorlati megvalósítás. Fehéregyháza várát például a kutatások után egy hét alatt építette meg.

Szeretném megépíteni még a jászberényi várat és Szentkirály várát, továbbá nagyon szeretném majd a jövőben megalkotni a fehérvári Bazilika makettjét, valamint egy fából készült rotundát, azaz körtemplomot, és az elfeledett, tavaly régészek által felmért dinnyési templomot – sorolja az alkotó, hozzátéve, hogy azért ez nem olyan egyszerű művelet, tekintve, hogy például a farotundákról nincs sok információ, hiszen nem maradt fenn belőlük semmi, némi leíráson kívül.

A Skanzen

2019-ben megépült egy Árpád-kori település (skanzen), amelyben egy XI. századi fatemplom rekonstrukció is helyet kapott. A skanzenben megtalálhatóak a korabeli veremházak, valamint a fontosabb mesterségek ( kőfaragó,halász, fazekas, bőrmíves, nemez készítő) bemutatására szolgáló építmények, valamint a Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítás is megtekinthető.

A fatemplomban a Magyar Oltár van berendezve: balról jobbra Szent István király, Szűz Mária (a Magyarok Nagyboldogasszonya), illetve Szent László király látható, továbbá helyet kapott az összes Árpád-házi szent szobra is.

Szekérvár és palánkvár

A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglalás kori szekérvár és palánkvár található. A szekérvárakat már az ókorban is használták, ezen kívül fontos része volt a huszita hadi taktikáknak is.A szekérvárat a szekerekbe fogott igavonó állatok segítségével mozgatni is lehetett, amit zászlójelekkel vezényeltek, így támadó fegyverként is jól használható volt.

Székesfehérvár- Fekete-hegy palánkvára Az objektum Székesfehérvár központjától 5 km-re feküdt. Nincs pontos információ az építési módról. Az itt formát öltött vár boronafallal (vízszintesen elhelyezett gerendákkal) van felépítve.

Nyitvatartás és árak

  • November 1. és április 15. között: szombat-vasárnap és munkaszüneti napokon 9-16 óráig.
  • Pénztár zárása: 15.30.Előre bejelentkezett csoportokat (min. 20 fő) hétköznap is fogadunk.
  • Jegyár: felnőtt 2000 Ft Kettő vagy több személy: 1000 Ft/fő; 3 éves kor alatt a belépés díjtalan.

Védettségi igazolványt nem kérnek. Automata beléptető rendszer működik. A belépőjegyet automatából lehet megvásárolni és számlát is ott tudnak kiállítani. A jegyet a forgókapu jegyleolvasójának kell felmutatni, és így lehet a park területére bejutni. A forgókapu nem akadálymentesített. Kerekesszékes és babakocsis látogatókat kizárólag egyeztetés után (info@varpark.hu) tudnak fogadni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dinnyési várpark

gárdony

világrekord

vármakettek

guiness-rekord

alekszi zoltán