Valentin-nap 2022: ide utaznak idén februárban a jómódú magyar párok

HelloVidék   
  Megosztom
Valentin-nap 2022: ide utaznak idén februárban a jómódú magyar párok

Rohamosan közeledik a Valentin-nap, a párok már javában ötletelnek, mivel lepjék meg egymást.Sokan döntenek úgy, hogy a megszokott virág-csoki kombináción túl közös programmal, élménnyel lepik meg szerelmüket. Ha te is azon töröd a fejed, hogy jó lenne pár napot a kedveseddel tölteni egy meghitt, csendes, nyugodt helyen, akkor böngészd át listánkat. Összegyűjtöttünk néhány szálláshelyet, ahol a kényelemről sem kell lemondanod, ha szeretnél elvonulni néhány napra a pároddal.

Az elmúlt év már lényegesen jobb volt a kereskedelmi szálláshelyek számára, mint a 2020-as szezon, ezt pedig a legfrissebb adatok is alátámasztják. A járvány harmadik hullámát követően egyre kevesebb intézkedés akadályozta a turizmust, 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül lehetett látogatni a szálláshelyeket. A turizmus és a vendéglátás így a III. és az I–III. negyedévben egyaránt hozzájárult az egy évvel korábbihoz mért gazdasági növekedéshez.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2021 I–III. negyedévében a vendégéjszakák száma (11 millió) összességében 56, illetve 9,6%-kal kevesebb volt, mint 2019 és 2020 azonos időszakában. Az év elején fennálló korlátozások negatív hatását tehát a turizmus későbbi talpra állása sem tudta ellensúlyozni a teljes időszakot tekintve. Emiatt az ágazat teljesítményét nehéz értékelni az I–III. negyedév összességében, erre elsősorban a III. negyedév alkalmas.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint kétszeresére nőtt a 2020 decemberihez képest. 2021 július–szeptemberében 8,3 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek a szálláshelyeken. Ez az érték ugyan háromtizedével kevesebb volt, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban, de kéttizeddel több, mint 2020-ban. A forgalom az egyes hónapokban 24–36%-kal csökkent a két évvel korábbihoz képest, az egy évvel korábbit pedig júliusban 10, augusztusban 11, szeptemberben 70%-kal meghaladta.

Melyek voltak a leglátogatottabb régiók, települések?

A turisztikai régiók vendégforgalmát eltérően érintették a járvány következményei. 2021 III. negyedévében Budapest–Közép-Duna-vidéken nőtt legnagyobb mértékben (kétszeresére) a vendégéjszakák száma 2020 azonos időszakához viszonyítva, ennek ellenére változatlanul itt volt a legjelentősebb (55%-os) elmaradás a 2019. évi értéktől. Ezt a vendégforgalom többségét adó külföldi vendégek hiánya okozta, akik 68%-kal kevesebb éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken a két évvel korábbinál.

A többi turisztikai régióban 6–38%-kal csökkent a vendégéjszakák száma, ezen belül a külföldi vendégek által eltöltötteké 34–58%-kal. A belföldivendég-éjszakák száma hat régióban több vagy szinte ugyanannyi volt, mint 2019 III. negyedévében, háromban (Észak-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Tisza-tónál) kevesebb; utóbbiakban a forgalom a 2020. III. negyedévit sem érte el.

A KSH korábbi, 2020-as adatai szerint voltak olyan települések, melyek a járványhelyzet alatt is kiugróan népszerűek voltak. A top 5-be nem meglepően olyan városok kerültek be, melyek rendelkeznek fürdővel, de, ha jól szemügyre vesszük a felsorolást láthatjuk, hogy több olyan település is felkerült a turisztikai térképre, ami korábban kevésbé volt népszerű a kirándulók, pihenni vágyók körében. Eger, Nyíregyháza, Debrecen és Gyöngyös - csak néhány az olyan városok közül, melyeket az elmúlt években ismét felfedezték maguknak a turisták.

Hová mehet, aki romantikázni szeretne?

A Valentin-naphoz kötődő hétvégén ezúttal is egész biztosan megtelnek itthon a legkedveltebb hotelek, apartmanok, egyéb szálláshelyek is. Vannak viszont, akik távol a város zajától, a természethez közel szeretnék eltölteni ezt az ünnepet. Néhány éve megfigyelhető tendencia lett az, hogy a szerelmesek, egy eldugott kis faházat vagy vidéki vendégházat foglalnak le néhány napra, hogy pihenjenek és itt töltsék a Valentin-napot is kedvesükkel.

Persze nem csak Bálint-nap alkalmából pörög ezeknek a helyeknek a forgalma. Egyre több ember érzi szükségét annak, hogy közel legyen a természethez és eltöltsön néhány csendes napot a zajos hétköznapi forgatagtól távol. Ezeknek az igényeket egyre több vállalkozó igyekszik kihasználni Magyarországon, sorra épülnek a romantikus kuckók szerte az országban.

A HelloVidék most ezek közül mutat néhányat, a teljesség igénye nélkül:

TreeHouses - Kapolcs

  • Két felnőtt részére 3 nap, 2 este, reggelivel - 262 479 Ft

Kapolcs mellett, az ég alatt, a semmi közepén található ez a szikla alakú kuckó. Az összesen 25 négyzetméteres szoba teljesen felszerelt, a szolgáltatások között a következők szerepelnek: légkondícionáló, pezsgőfürdő, síkképernyős TV műholdas csatornákkal, telefon, kávéfőző, felszerelt konyha, minibár, ingyen WIFI, infraszauna. Itt már csak tényleg annyi a teendő, ahogy a szálláshely oldalán írják:

Igyál bort, légy szabad, légy szerelmes, ünnepeld, hogy élsz!

Parázs Vendégház - Vágáshuta

  • Két felnőtt részére, 4 nap, 3 éjszaka, ellátás nélkül - 135 000 Ft

Vágáshuta egy gyönyörű zsákfalu a Zempléni hegység szívében. Elhelyezkedését tekintve három részből áll és ez adja többek között különlegességét és egyediségét a Zemplénben. A három rész: a Kispart, a Nagypart és a Dolina. A Parázs Vendégház a Nagypart egy igen csendes részén, a hegy tetején helyezkedik el, amely páratlan panorámát biztosít a hegyek látványához. A ház tetőtér beépítésű, az emeleten mellékhelyiség és két szoba található. Az emeleti szobák öt illetve három ágyasak. A földszinten található egy kétágyas szoba, mellékhelyiség, fürdőszoba, nappali-étkező illetve konyha. Az udvaron kényelmes zavartalan pihenést biztosítanak, legfeljebb madárcsicsergés, vagy az őszi időszakban a szarvasok bőgése "zavarhatja" vendégeink pihenését. A teraszon elhelyezkedő filagóriában beépített tűzhely illetve grillkemence áll vendégek rendelkezésre. A ház téli időszakban is üzemel, központi fűtéssel. A hangulatot és a hőmérsékletet fokozhatjuk a nappali kandallójával, ahol téli estéken ropoghat a pattogó tűz.

Menedék Szállás - Felsőtárkány

  • Két felnőttnek, 3 nap, 2 éjszaka ellátás nélkül - 120 000 Ft

Ahogy a ház leírásában szerepel, az épület két hálószobás, nappalis. Összesen hat férőhelyes, teljes ház, romantikus kerttel, zuhanyzós fürdővel, kandallós reggeliző sarokkal, udvarra néző étkezővel, teljesen felszerelt konyhával. A szállás, ahogy a szállás oldalán írják, megfelelő lehet: ​

Családi pihenésre, aktív kikapcsolódásra, hétköznapok elől menekülőknek..."

Wood House - Parádóhuta

Az árakról:

A ház maximum 2 férőhelyes és minimum 2 éjszaka foglalható! Az ár tartalmazza a ház és udvar kizárólagos használatát. Az ár nem tartalmazza az idegenforgalmi adót (350 Ft/éj/fő).

  • hétköznap - 44 990 Ft / éjszaka / 2 fő
  • hétvégén - 54 990 Ft / éjszaka / 2 fő
  • kiemelt időszakban - 74 990 Ft / éjszaka / 2 fő

Magyarország első ECO tudatos, mátrai magánszállása pároknak kialakítva. A WOOD HOUSE egy csendes környéken helyezkedik el, Parádóhután. Budapesttől mindössze 1,5 órára. A korszerűsített faház hangulatos teret kínál, amely otthonos, ugyanakkor kozmopolita butikhotel élmény nyújt. A ház kifejezetten párok számára kialakított, egyedi stílussal rendelkező magánszállás, ötvözete a hagyománynak, a természetes anyagoknak és a modern világ lehetőségeinek. Magas igényeket kielégítő minőség és felszereltség jellemzi kívül-belül.

Forest Cottage - Nekézseny

  • Két fő részére, 4 nap, 3 éjszaka, ellátás nélkül - 90 000 Ft

Ahogy a szállás oldalán olvashatjuk, Nekézseny – az utolsó mesefalu, egy mini-Erdély, ahol még hallani a faluvégi kutyaugatást, ahol a nénik összeülnek az utca-széli pletykapadon, ahol nyári hajnalon nyitott ablak mellett ébresztőóra helyett felkiabálnak a madarak, ahol az „utolsó karácsony” érzését még átélheted. Itt egy parányit megállt az idő. Nyári éjszakákon még látszik az összes csillag a Tejúton, a szomszéd macskája pedig hajnalig hajkurássza a szentjánosbogarakat. A szállás két szobát tartalmaz, négy férőhellyel, illetve felszerelt konyhát, nappalit televízóval, és ingyenes WIFI-t. Ahogy a szállásadók foglamaznak:

Erdő, madárdal, szolid elegancia. Elsősorban olyan embereknek ajánljuk, akik Pitagorasz szerint - nem járnak a tömegek útján. Filozófiánknak megfelelően nem a legnépszerűbb vendégházat akartuk létrehozni, hanem a legjobbat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

faház

erdei ház

erdei faház

valentin-nap

utazás

kikapcsolódás

árak

körkép

hétvége

romantikus hétvége

foglalás

bérlés

szállásfoglalás