Hiába a húzós árak, ide jár pihenni a vidéki elit: de van, amit messze elkerülnek

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hiába a húzós árak, ide jár pihenni a vidéki elit: de van, amit messze elkerülnek

A járvány harmadik hullámát követően egyre kevesebb intézkedés akadályozta a turizmust, 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget a szálláshelyek. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 11 millió 69 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 56%-kal, illetve 9,6%-kal kevesebbet, mint 2019 és 2020 azonos időszakában.

Hat, viszonylag kisebb vendégforgalmú megyében nőtt a vendégéjszakák száma 2020 január–szeptemberéhez képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból, ezek pedig Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Nógrád megye, Pest megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Veszprém megye.

A hazai szálláshelyek fejlesztése érdekében 2017-ben indult útjára a Kisfaludy Program zászlóshajójaként a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció. Annak érdekében, hogy a magyarországi szálláshelyek meg tudjanak felelni a XXI. századi modern turizmus kihívásainak, és a vendégek egyre növekvő elvárásainak 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keretet biztosít a szálláshelyek minőségi megújulására.

A konstrukció keretében közel 30.000 szoba újul meg, 5.000 új munkahely jön létre, a felújított szálláshelyeken pedig 20%-os árbevétel-növekedés prognosztizálható. A Konstrukció a meglévő és üzemelő szálláshelyek kategórián belüli szolgáltatásfejlesztések, kapacitásbővítéssel járó beruházások, valamint új szálláshelyek létesítését is támogatja. Fontos, hogy a látogatókat jó minőségű szálláshelykínálat fogadja, a szállások profilja és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig illeszkedjenek nemcsak a vendégek elvárásaihoz, hanem a desztináció élménykínálatának egészéhez, sajátos márkaprofiljához is

- ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a HelloVidékkel.

A kormány 11 turisztikai térséget jelölt ki, mellyel a cél a turisztikai feladatok ellátásának hatékonyabbá tétele, jól kommunikálható és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0 stratégia céljaival összhangban.

A 11 új turisztikai térség

  1. Balaton turisztikai térség
  2. Budapest környéke turisztikai térség
  3. Bük–Sárvár turisztikai térség
  4. Debrecen és térsége turisztikai térség
  5. Győr–Pannonhalma turisztikai térség
  6. Gyula és térsége turisztikai térség
  7. Mátra–Bükk turisztikai térség
  8. Pécs–Villány turisztikai térség
  9. Sopron–Fertő turisztikai térség
  10. Szeged és térsége turisztikai térség
  11. Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Visszatért a belföldi és külföldi turizmus a nyári hónapokban

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 30%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten (növekedés csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt), viszont 20%-kal nőtt a 2020. évihez viszonyítva (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Komárom-Esztergom megyében ellenben csökkenést, Somogyban stagnálást regisztráltak).

A külföldről érkező vendégek július–szeptemberben 1 millió 249 ezer éjszakára maradtak 2021-ben, 59%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest mindegyik megyében nőtt a külföldivendég-éjszakák száma. A belföldi vendégek 6 millió 270 ezer éjszakát töltöttek a szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéktől 3,3%-kal elmaradt, a 2020. évit 7,1%-kal meghaladta.

A legjobban Budapest és környéke teljesített

Budapest szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget, 15, 8 százalék. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 1 millió 753 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 78%-kal, illetve 20%-kal kevesebbet, mint 2019 és 2020 azonos időszakában.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 62%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 2,5-szerese volt a 2020. évinek. Előbbi csökkenés és utóbbi növekedés egyaránt a legnagyobb mértékű volt a főváros és a megyék között.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 889 ezer éjszakára maradtak, 69%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest közel háromszor többre. A belföldi vendégek 310 ezer éjszakát töltöttek a fővárosi szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értékkel lényegében megegyezett, a 2020. évit pedig 68%-kal meghaladta.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 43 milliárd forint, július–szeptemberben 29 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron a 2020 azonos időszakit jelentősen meghaladta, a 2019. évinél viszont 62%-kal kevesebb volt.

A Balaton megyéi a leglátogatottabb vidéki desztinációk

Budapestet kivéve az összehasonlításból, a vidéki desztinációk közül Veszprém megye lett az első a maga 12 százalékos mutatójával, a második helyezett Zala megye 9, 6 százalékkal, a dobogó harmadik fokán pedig Somogy megye kapaszkodott meg maga 9,2 százalékos összesített vendégéjszaka számaival.

A Nemzeti turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 16%-kal, a vendégéjszakáké 15%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

A Balaton turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Siófokon tapasztalható (14%), ezt követi Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle és Zamárdi. Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának közel felét. A mobilcella adatok alapján a Balaton térségben kiemelkedő volt az egynapos látogatások száma a siófoki Aranypart strandon, a balatonfüredi Tagore sétányon, illetve a Hévízi-tónál

- közölte velünk az MTÜ munkatársa.

Természeti kincsek, új élmények

A járványválság hatására felértékelődtek az aktív szabadidős lehetőségek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közelmúltban lezárult fejlesztései erre az igényre jól ráépülnek. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen és a Salföldi Majorban javultak a vendégfogadás feltételei és a szolgáltatási kínálat is. A balatonfüredi Lóczy-barlangnál létrejött egy új látogatóközpont interaktív kiállítással és családbarát szolgáltatásokkal.

A Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközpont szintén interaktív kiállítással, tanösvénnyel, valamint szárazföldi és vízi túrákon keresztül mutatja be a fokozottan védett táj természeti értékeit. A négyévszakos kínálatot tovább erősítik az olyan tematikus és kalandparkok, mint a zalaszabari Zobori KalandoZoo és a balatonboglári kalandpark, amelyek új élményelemekkel gazdagodtak. A térség kilátói és kilátópontjai közül Balatonbogláron a Gömbkilátó és környezete újult meg, míg Balatonlellén, a Kishegyen panoráma- és pihenőterasz létesült

- tudta meg a HelloVidék az MTÜ-től.

Emellett a tapolcai Malom-tó és környéke volt népszerű a látogatók körében, valamint a Tihanyi Bencés Apátság és a Zalakarosi fürdő is kiemelten vonzó attrakciónak bizonyult. A térség településeire a belföldi egynapos látogatásokra legtöbben Budapestről, Veszprém, Zala és Somogy megyéből érkeztek. A nemzetközi érdeklődést vizsgálva a Balaton a német, a szlovák, a cseh, az osztrák, a lengyel és az orosz turisták körében népszerű.

1. Veszprém megye számokban

Veszprém megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 1 millió 330 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 36%-kal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában, de a 2020. évinél 1,0%-kal többet.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 201 ezer éjszakára maradtak, 55%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 10%-kal többre. A belföldi vendégek 895 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéket 4,1%-kal, a 2020. évit 12%-kal haladta meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 21 milliárd forint, július–szeptemberben 17 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron nem csak a 2020, hanem a 2019 azonos időszakit is meghaladta.

2. Zala megye számadatai

Zala megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 1 millió 60 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 51%-kal, illetve 17%-kal kevesebbet, mint 2019 és 2020 azonos időszakában.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 17%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 11%-kal meghaladta a 2020. évit.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 174 ezer éjszakára maradtak, 53%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 58%-kal többre. A belföldi vendégek 643 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéket 3,6%-kal, a 2020. évit 2,5%-kal haladta meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 18 milliárd forint, július–szeptemberben 15 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron a 2020 azonos időszakit meghaladta, a 2019. évinél 2,0%-kal kevesebb volt.

3. Somogy megye százalékos teljesítése

Somogy megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 1 millió 23 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 36%-kal, illetve 4,0%-kal kevesebbet, mint 2019 és 2020 azonos időszakában.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 23%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten és lényegében megegyezett a 2020. évivel.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 141 ezer éjszakára maradtak, 57%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 8,3%-kal többre. A belföldi vendégek 730 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéktől 8,6%-kal, a 2020. évitől 1,6%-kal maradt el.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 1,9 milliárd forint, július–szeptemberben 1,3 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron a 2020 azonos időszakit meghaladta, a 2019. évinél 2,0%-kal kevesebb volt.

Pest megye a nyolcadik a sorban

A Budapest környéke turisztikai régióhoz tartozó Pest megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 551 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 47%-kal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában, de a 2020. évinél 7,3%-kal többet.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 12%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 44%-kal meghaladta a 2020. évit. Utóbbi növekedés a legnagyobb mértékű volt a megyék között.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 58 ezer éjszakára maradtak, 59%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 51%-kal többre. A belföldi vendégek 339 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéket 8,5%-kal, a 2020. évit 43%-kal haladta meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 10 milliárd forint, július–szeptemberben 7,0 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron nem csak a 2020, hanem a 2019 azonos időszakit is meghaladta.

A legkevesebben itt fordultak meg tavaly: Nógrád megye a sereghajtó

Észak-Magyarország a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország északkeleti részében helyezkedik el. Régióként Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéket foglalja magába, de a köznyelvben gyakran Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részeit is ideértik. A régió központja Miskolc.

Ezen belül Nógrád megye volt a legkevésbé vonzó a turisták számára az itt töltött vendégéjszakák statisztikája szerint, ami mindössze 0,7 százalékot tett ki az országban eltöltött összes vendégéjszakákhoz képest.

Nógrád megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 81 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 44%-kal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában, de a 2020. évinél 1,8%-kal többet.

Az év hagyományosan legforgalmasabb hónapjait, a júliust és augusztust is tartalmazó III. negyedévben a vendégéjszakák száma 15%-kal csökkent 2019 azonos időszakához mérten, viszont 10%-kal meghaladta a 2020. évit.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 9,6 ezer éjszakára maradtak, 0,5%-kal, illetve 4,6-szer többre, mint 2019 és 2020 azonos időszakában. A belföldi vendégek 46 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéktől 17%-kal, a 2020. évitől 4,9%-kal maradt el.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 1,4 milliárd forint, július–szeptemberben 1,0 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron nem csak a 2020, hanem a 2019 azonos időszakit is meghaladta.

Nógrád megye kiemelt látnivalói

Hollókő, az ország legnagyobb élő skanzene,hagyományaikat büszkén ápoló emberekkel. Ez a cserháti palóc falu valahogy kimaradt a 20. század negatív hatásai alól, nem véletlen lett elsőként magyar helyszín, és a világon elsőként falu a világörökségi listán. Merüljünk alá a 19. század falusi életébe, higgyük el, hogy a helyiek tényleg nem csak turistacsalogatásként hordják a népviseletet és eszik jóízűen a sózott kenyeret. A sok néprajzi élmény mellett érdemes megnézni a zömök sziklaerődítményt, a restaurált középkori várat, és meghitt sétákat is tehetünk a patakparton, mosó- és kenderáztató tavak és a parasztfürdő mentén

Mezőkövesd: A matyók színekben és rózsákban gazdag hímzésükről híresek – a Matyó Múzeumban garantáltan káprázni fog a szeme a díszes terítőktől, kötényektől, lepedőktől. Bújjon színpompás matyó viseletbe egy fotó erejéig, majd pillantson be a 19. századi vidéki élet kulisszái mögé egy takaros műemlékházban és a Mezőgazdasági Gépmúzeumban!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

utazás belföldön

budapest környéke turisztikai térség

pest megye

veszprém megye

somogy megye

zala megye

nógrád megye