Szörnyen alacsony a Balaton vízszintje: mi lesz így a nyári hajózással, strandolással?

HelloVidék   
  Megosztom
Szörnyen alacsony a Balaton vízszintje: mi lesz így a nyári hajózással, strandolással?

Kevés a víz a Balatonban. A vízszint most 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. A szakemberek szerint nagyon kevés a csapadék, ez is az oka az alacsony vízállásnak. Azért lenne fontos, hogy a Balaton tavasszal elérje a vízszint maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz. Az ATV Híradója készített riportot a témával kapcsolatban.

Ahogy a portál írja, az áprilisban eddig hullott csapadék csupán 2 centiméterrel tudta megemelni az amúgy is alacsony vízszintet a Balatonon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog. A szakember szerint ez az év nem bővelkedik csapadékban. Mint írták, a jelenség azonban nem egyedi a jelenség: 2012 márciusában például alig esett 4 mm csapadék.

Idén ugyanebben az időszakban ez 30 mm volt. De akadt olyan év is, amikor a tavasz első hónapjában összesen 122 mm csapadék hullott. A biológus professzor szerint a kevés csapadéknak az alacsony vízszint lesz a hozadéka a Balatonon, ami nem jó az állatvilágnak. Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok (kénhidrogén, ammónia) sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás

– figyelmeztetett Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

Az alacsony vízszint a vitorlás turizmusnak sem jó, így ha nincs csapadék, más megoldáshoz kell folyamodni. Ha nem szeretnénk lemondani Balatonról, és egy elmocsarasodott horgásztóként tekinteni rá, fontos, hogy meginduljon a tervszerű, kompromisszumokon, és együttgondolkodáson alapuló vízkotrás, mederkarbantartás

– hangsúlyozta Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely táredzője. A szakemberek szerint a következő hetekben nőhet a csapadék mennyisége, ami segíthet a Balaton vízszintjének növekedésében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízszint

balatoni vízszint