6+1 fantasztikus magyar kilátó, csodás panorámával: ezt neked is látnod kell

HelloVidék   
  Megosztom
6+1 fantasztikus magyar kilátó, csodás panorámával: ezt neked is látnod kell

Egy hosszabbra nyúlt túrázás koronája lehet, ha ellátogatunk a hegyek, a dombok és a mesébe illő tájak fölé magasodó kilátóba. Fentről érdemes kémlelni a karnyújtásnyira lévő felhőket, majd lenézni az apró mozaikokból álló vidékre. Magyarországon az ökoturisztikai fejlesztéseknek köszönhetően 2010 óta 52 új kilátóhely és mintegy 150 létesítmény újult meg. Összegyűjtöttük a hazai erdőgazdaságok által kezelt területeken lévő hat plusz egy szép kilátót.

1. A Prédikálószéki-kilátó

A fővárostól mindössze egy ugrásra, Dömös településhez közel a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területlen bújik meg az egyedülálló panorámát nyújtó Prédikálószéki-kilátó. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a Dunakanyarral, a Börzsönnyel, valamint Nagymarossal és Visegráddal kiegészülve. A kilátó a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, havonta több mint háromezren másszák meg a 12 méter magasba nyúló lépcsősorait.

2. A Galya-kilátó

Galyatetőn járva nem szabad kihagyni a Galya-kilátót attól függetlenül, hogy jártunk-e már a magasban vagy sem, hiszen ez a hely a természetjárás bölcsője. Az Egererdő Zrt. területén, Heves és Nógrád megye határán magasodó, 2014-ben teljes felújításon átesett torony teraszáról 360°-os panoráma fogadja az utazót. A magaslat belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott hely várja a sátor nélkül megszállni vágyókat.

3. A Zselici Csillagpark kilátó

A Sefag Zrt. kezelésében, a Somogy megyei Zselickisfalud községében található az univerzum megismerésére épített, felejthetetlen élményt nyújtó Zselici Csillagpark kilátó. 2015-ös megnyitása óta több tízezren csodálták meg a sokszínű zselici tájat, a távoli Badacsonyt, a Mecsek és a horvátországi Papuk-hegység vonulatát.

4. A Turul-emlékmű

Az Országos Kéktúra útvonalán haladva érdemes egy kis kitérőt tenni Tatabányától egy karnyújtásnyira lévő, a Vérteserdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy csúcsán álló, különleges háromszög alakú vörösfenyő borítású magaslat teraszáról a Vértes és a Gerecse hegyvonulatait is meg lehet csodálni. Az élesebb szemű túrázó akár Tatabánya jelképét, a Turul-emlékmű kiterjesztett szárnyait is megfigyelheti.

5. A nagykanizsai kilátó

Az ország másik pontján, Nagykanizsán, a Csónakázó-tó keleti felén áll az ország egyik legmagasabb kilátója. A Zalaerdő Zrt. által 2018-ban épített nagykanizsai kilátó fémből és üvegből épült, teljes magassága 48 méter és 230 lépcsőfok vezet a legfelsőbb szintre. A város egyik meghatározó jelképe eredetileg olajfúró toronynak készült, múltjáról annyit kell tudni, hogy a hetvenes évek elején selejtezte le a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár, előtte Bázakerettyén, Dióskálon és Nagylengyelben használták kitermeléshez. A magasból egyébként csodás kilátás nyílik a tó északi oldalán elterülő erdőre.

6. A Lila-hegyi kilátó

Ha valaki Győr környékét választja egy tartalmas kirándulás célpontjául, akkor érdemes ellátogatnia a Nyúl és Győrújbarát községek határában található Lila-hegyi kilátóhoz. Az 1977-ben épült magaslatot 2017-ben újította fel a Kaeg Zrt., ekkor kapott egy látványos faburkolatot is. Tiszta időben akár Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsát a Schneeberget is látni, ez azonban évente csak néhány alkalommal adatik meg az ide látogatóknak. A körpanoráma egyik legszebb látványossága a sokkal közelebb található Pannonhalmi Apátság. Érdemes a szabad és hosszúra nyúlt hétvégék alatt felkerekedni és felfedezni Magyarország legszebb és legmagasabb pontjait, ahonnan csodás kilátás nyílik a természetre.

6+1 Szépkilátó, Balatongyörök

Nem vitás, hogy a Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Az épített kilátókkal ellentétben meg sem kell másznunk ahhoz, hogy a Balaton, a Tapolcai medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhessünk. Nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében is megemlíti a balatongyöröki táj szépségét. Az egykor kápolnadombnak nevezett, 140 méter magasan fekvő terület Balatongyörök keleti határában található. (A kápolnadomb elnevezés az egykoron itt állt domonkos rendi kolostorra utal.)

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

túrázás

kilátóhelyek