Brutális hegyomlás Zebegénynél: teljes az útzár, a vonat sem jár + fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális hegyomlás Zebegénynél: teljes az útzár, a vonat sem jár + fotók

Teljes útzárat vezettek be a 12-es főúton Zebegénynél, miután a csütörtök késő délután hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt az út menti löszfal leomlott és elzárta az útpályát. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak az úttest helyreállításán, addig is az autósok kijelölt kerülőútvonalon közlekedhetnek majd.

A 12-es főút érintett szakaszán, a 18-as kilométerszelvényben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. váci és dunakeszi mérnöksége folyamatosan végzi a takarítási munkákat. Míg a kimosott töltés és a főút menti területek helyreállításán a MÁV Csoport dolgozik. Amint a Közút szakemberei végeznek a takarítási munkákkal, a főúton tervezetten félpályás korlátozás, sebességkorlátozás és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett indulhat majd el a forgalom az út menti területek helyreállítási idejére.

A teljes útzár idején a 7,5 tonna tömeg alatt járművel közlekedők Kóspallag és Márianosztra közötti útvonalon keresztül kerülhetnek, míg a nehézgépjárművek a 2-es főúton Rétság felől, vagy a nagymarosi és a szobi réven keresztül érhetik el úti céljukat. Fontos, hogy a főút mellett futó kerékpárút is zárva lesz a teljes útzár idején, így a bicikliseknek is kerülniük kell majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy az útzár feloldását követően is fokozott óvatossággal, a jelzőlámpák és a kihelyezett táblák jelzéseinek betartásával közlekedjenek. A közlekedőknek ajánlott még indulás előtt tájékozódni az érintett szakasz aktuális forgalmi helyzetéről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon.

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon. A cél, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat. Addig a Budapest–Szob vonal Nagymarostól északra lévő szakaszára utazók pótlóbuszokat, illetve vonatpótló hajókat vehetnek igénybe. A 12-es számú főút lezárása miatt a Nagymaros és Szob közötti pótlóbuszok kerülő úton, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek.

Pénteken kora délutántól a mai napon változott a pótlóbuszok végállomása, Kismaros és Szob között közlekednek az alábbiak szerint:

  • A Nyugati pályaudvarról 12:08-tól induló, Kismarosra 12:43-kor érkező vonattól kezdődően (2334) a Z70-es és G70-es vonatok helyett Kismaros és Szob között szállítják pótlóbuszok a Szobra utazókat.
  • A Szobról 12:56-tól 19:56-ig óránként induló Z70-es, valamint a 21:01, 22:01 és 23:01-kor induló S70-es vonatok helyett Szob és Kismaros között közlekednek a pótlóbuszok.
  • A buszok kerülő útvonalon, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek a 12-es főút lezárása miatt. Márianosztra, Őri telep autóbusz-megállóban is megállnak. A menetidejük irányonként általában 30-40 perc ezen a szakaszon, de a közúti torlódások, állapotok miatt esetenként ennél hosszabb is lehet.
  • A buszok Szobon a vasútállomás elől indulnak, Dömösi átkelés, Zebegény és Szob alsó megállóhelyet nem érintik. Kismarosról a vasúti megállóhely autóbusz-megállótól indulnak a pótlóbuszok.
  • Szob és Zebegény között külön pótlójárat közlekedik, Szob alsónál a közeli Volán buszmegállóban (Szob SZTK), Zebegényben a vasúti megálló melletti parkolóban állnak meg.
  • A vonatok Nagymaros és a Nyugati pályaudvar között menetrend szerint közlekednek. A Nagymaroson túlra utazóknak célszerű Kismaros állomáson átszállni pótlóbuszra, a Zebegénybe hajóval utazók pedig Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthetik meg leggyorsabban a hajóállomást.
  • A vonalon közlekedő Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok kerülő úton közlekednek Rajka érintésével, az utasoknak hosszabb menetidővel kell számolni. Továbbra is a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek.

Nagymaros-Visegrád és Zebegény között június 10-től vonatpótló hajó is segíti az utasok eljutását:

  • A hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban a zebegényi és a nagymarosi kikötőkből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 6:00, 7:00 és 8:00-kor indulnak.
  • Napközben a nagymarosi kikötőből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor indul menetrend szerinti hajó Zebegénybe.
  • Zebegényből menetrend szerinti hajó közlekedik Nagymaros érintésével Visegrádra: 11:00, 13:00, 15:00 és 17:00-kor.
  • Az esti csúcsidőszakban a hajójáratok a zebegényi kikötőből és a nagymarosi kikötőből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 18:00, 19:00 és 20:00-kor indulnak.
  • A hajójáratok menetideje 30-35 perc a két kikötő között. A vonatpótló hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket elfogadják.

Nagymaros hajóállomás Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthető meg rövidebb úton.

Címlapkép, fotók: Mávinform

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar közút nonprofit zrt.

útzár

12-es főút