Özönlenek a turisták a Balatonra: ezek a legnépszerűbb járások, városok a környéken

HelloVidék   
  Megosztom
Özönlenek a turisták a Balatonra: ezek a legnépszerűbb járások, városok a környéken

A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint írták, a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében - 2022. áprilisban csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől. A leglátogatottabb térség még mindig a Balaton. Cikkünkben most annak jártunk utána, mely járásokba, településekre látogatnak el leginkább a magyarok, ha a Balatont veszik célba.

Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 384 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 844 ezer volt. Az éjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,4-, illetve 2,9-szeresére nőtt a tavaly áprilisihoz képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál. Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki az első négy hónapban.

A pünkösdi hétvége az idén az egyik legforgalmasabb turisztikai időszak volt

A pünkösdi hosszú hétvége forgalma felülmúlta a húsvéti napokét is, a vendégéjszakák száma 76 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken

- közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint mondták, a legtöbben a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térségét keresték fel, sokan érkeztek külföldről is, leginkább a fővárosba. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a pünkösdi időszakban a szálláshelyek forgalmának 69 százalékát a belföldiek adták. A teljes vendégforgalom negyede realizálódott Budapesten, ahol a vendégéjszakák 73 százaléka külföldiekhez köthető.

A szobafoglaltság mindhárom napon kimagasló értéket ért el, a szállodákban szombaton 70 százalékos volt. A vendégek 48 százaléka szállodákban, 31 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken, 8 százaléka panziókban, 7 százaléka kempingekben, 4 százaléka közösségi szálláshelyeken, míg 2 százaléka üdülőházakban szállt meg.

Ezt követte Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, valamint Bük-Sárvár térsége. A települések közül Budapest után a legtöbb vendégéjszakát Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Sárváron, Egerben, Szegeden, Gyulán és Keszthelyen töltötték a látogatók.

Az ünnepi hétvégén a szálláshelyek 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42 százaléka az országhatáron túlról érkezőktől származott. A vendéglátóhelyek árbevétele pünkösdkor meghaladta a 14 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 61 százalékos növekedés. Szombaton és vasárnap is napi 5 milliárd forint feletti bevételt értek el a vendéglátó üzletek, ami kiemelkedő teljesítmény.

Az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszaka várható a hazai szálláshelyeken, ami 10 százalékkal magasabb, mint 1 évvel korábban. Ezzel minden esély megvan arra, hogy a nyárindító pünkösdi hétvégét követően a főszezon kiugró forgalmat eredményezzen

- közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hová megy a legtöbb turista a Balaton körül?

A Balaton turisztikai térség vendégforgalmát tekintve azt láthatjuk, hogy a legutóbbi adatok szerint a vizsgált héten (2022. május 16 – május 22.) a Siófoki, a Veszprémi és a Balatonfüredi járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében. A látogatók száma az első esetében minimális csökkenést (-1%), a második és harmadik esetében növekedést (+9%, ill. +5%) mutat az előző évhez mérten.

A legnagyobb növekedés a Tabi járásban figyelhető meg (+218%), azonban itt továbbra is alacsony maradt az egynapos látogatók száma. Az előző héthez képest valamennyi járásban növekedés
figyelhető meg, legjelentősebb mértékben a Balatonfüredi és a Tapolcai járásokban (+40%, ill. +39%).

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatoni turizmus

balatoni turisztikai térség

turizmus

belföldi turizmus