Hihetetlen kincset találtak Tolnában: ennyit ér az évezredes lelet

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen kincset találtak Tolnában: ennyit ér az évezredes lelet

A Live Science tudományos lap szerint közel ezer éves ezüstérmét talált egy fémkereső Várdomb közelében. A beszámolóra a Telex figyelt fel, mint írták, a híres norvég viking király, Keménykezű Harald udvarából származó érmére még az év elején bukkant Csikós Zoltán, aki aztán a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak adta át a történelmi emléket.

Ahogy a portál írja, úgyan az érme nincs túl jó állapotban, de így is kivehető rajta, hogy egy norvég „penningről” van szó, amit III. Harald udvarában verhettek Trondheimben 1046 és 1066 között. A keménykezűként és utolsó viking királyként is emlegetett uralkodó neve („HARALD REX NO”, azaz Harald norvég király) mellett feltűnik egy szentháromságot szimbolizáló hármas hurok, azaz egy triquetra az érme egyik oldalán – a másikon pedig egy kettős kereszt, valamint a trondheimi pénzverde, Nidarnes neve.

Egy ilyen penning értéke nagyjából egy korabeli magyar dénárnak felelt meg. Nem ért túl sokat, talán elegendő volt arra, hogy jól lakjon belőle egy család egy napra

– mondta az amerikai lapnak Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusa. További érdekességek a teljes cikkben olvashatók, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vikingek

viking

szekszárd

norvég király

felfedezés

lelet

pénz

pénzérme